## Engage NY Eureka Math 3rd Grade Module 2 End of Module Assessment Answer Key

### Eureka Math Grade 3 Module 2 End of Module Assessment Task Answer Key

Question 1.

Paul is moving to Australia. The total weight of his 4 suitcases is shown on the scale to the right. On a number line, round the total weight to the nearest 100 kilograms.

Answer:

Explanation:

Paul is moving to Australia. The total weight of his 4 suitcases is 127 kg.

Rounded to the nearest 100 kg, his suit cases weighs 100kg.

Question 2.

Paul buys snacks for his flight. He compares cashews to yogurt raisins. The cashews weigh 205 grams, and the yogurt raisins weigh 186 grams. What is the difference between the weight of the cashews and yogurt raisins?

Answer:

Explanation:

Paul buys snacks for his flight, The cashews weigh 205 grams, and the yogurt raisins weigh 186 grams.

The difference between the weight of the cashews and yogurt raisins is 205-186=19 grams.

Question 3.

The clock to the right shows what time it is now.

a. Estimate the time to the nearest 10 minutes.

Answer:

Explanation:

10:19

The time is 10:20 rounded to the nearest 10 minutes.

b. The clock to the right show Paul’s departure time. Estimate the time to the nearest 10 minutes.

Answer:

Explanation:

10:53

Paul’s departure time is 10:50 rounded to the nearest 10 minutes.

c. Use your answers from Parts (a) and (b) to estimate how long Paul has before his flight leaves.

Answer:

The time is 10:20, Paul’s departure time is 10:50.

To find how long Paul has before his flight leaves subtract 20 from 50

50 min – 20 min = 30 min

Therefore, Paul has about 30 minutes before his flight leaves.

Question 4.

A large airplane uses about 256 liters of fuel every minute.

a. Round to the nearest ten liters to estimate how many liters of fuel get used every minute.

Answer:

Explanation:

A large airplane uses about 256 liters of fuel every minute, rounding to nearest tens.

About 260 L of fuel is used every minute.

b. Use your estimate to find about how many liters of fuel are used every 2 minutes.

Answer:

Explanation:

To find the fuel used every 2 minutes add the fuel used in 1 minute with it again.

260+260=520L

About 520 L of fuel is used for every 2 minutes.

c. Calculate precisely how many liters of fuel are used every 2 minutes.

Answer:

Explanation:

The actual fuel used in a minute is 256.

To find the actual fuel used add 256+256=512 L

Therefore 512 liters of fuel are used every 2 minutes.

d. Draw a tape diagram to find the difference between your estimate and the precise calculation.

Answer:

Explanation:

The difference between the calculation and the estimate is 8 liters.

Question 5.

Baggage handlers lift heavy luggage into the plane. The weight of one bag is shown on the scale to the right.

a. One baggage handler lifts 3 bags of the same weight. Round to estimate the total weight he lifts. Then, calculate exactly.

Answer:

Explanation:

65 kg is about 70 kg

Baggage handler lifts about 210 kgs in total

Baggage handle lifts exactly 195 kg.

b. Another baggage handler lifts luggage that weighs a total of 200 kilograms. Write and solve an equation to show how much more weight he lifts than the first handler in Part (a).

Answer:

Explanation:

If another baggage handler lifts luggage that weighs a total of 200 kilograms then 200kg-195kg=5 kg

Therefore, another baggage handler lifts 5kg moe than the first handler.

c. The baggage handlers load luggage for 18 minutes. If they start at 10:25 p.m., what time do they finish?

Answer:

Explanation:

The baggage handlers load luggage for 18 minutes

If they start at 10:25 p.m., they will finish at 18+25=43

Therefore, they finish at 10:43pm.

d. One baggage handler drinks the amount of water shown below every day at work. How many liters of water does he drink during all 7 days of the week?

Answer:

One baggage handler drinks 4 L of water every day at work,

To find the number of liters of water he drinks in 7 days of the week is

7 x 4L = 28 L

Therefore, One baggage handler drinks 28 Liters of water in 7 days of the week.

Question 6.

Complete as many problems as you can in 100 seconds. The teacher will time you and tell you when to stop.

Answer: