## Engage NY Eureka Math 3rd Grade Module 2 Lesson 20 Answer Key

### Eureka Math Grade 3 Module 2 Lesson 20 Sprint Answer Key

A

Round to the Nearest Hundred

Question 1.

201 ≈

Answer:

201 ≈ 200

Question 2.

301 ≈

Answer:

301 ≈ 300

Question 3.

401 ≈

Answer:

401 ≈ 400

Question 4.

801 ≈

Answer:

801 ≈ 800

Question 5.

1,801 ≈

Answer:

1801 ≈ 1800

Question 6.

2,801 ≈

Answer:

2801 ≈ 2800

Question 7.

3,801 ≈

Answer:

3801 ≈ 3800

Question 8.

7,801 ≈

Answer:

7801 ≈ 7800

Question 9.

290 ≈

Answer:

290 ≈ 300

Question 10.

390 ≈

Answer:

390 ≈ 400

Question 11.

490 ≈

Answer:

490 ≈ 500

Question 12.

890 ≈

Answer:

890 ≈ 900

Question 13.

1,890 ≈

Answer:

1890 ≈ 1900

Question 14.

2,890 ≈

Answer:

2890 ≈ 2900

Question 15.

3,890 ≈

Answer:

3890 ≈ 3900

Question 16.

7,890 ≈

Answer:

7890 ≈ 7900

Question 17.

512 ≈

Answer:

512 ≈ 500

Question 18.

2,512 ≈

Answer:

2512 ≈ 2500

Question 19.

423 ≈

Answer:

423 ≈ 400

Question 20.

3,423 ≈

Answer:

3423 ≈ 3400

Question 21.

677 ≈

Answer:

677 ≈ 700

Question 22.

4,677 ≈

Answer:

4677 ≈ 4700

Question 23.

350 ≈

Answer:

350 ≈ 400

Question 24.

1,350 ≈

Answer:

1350 ≈ 1400

Question 25.

450 ≈

Answer:

450 ≈ 500

Question 26.

5,450 ≈

Answer:

5540 ≈ 5500

Question 27.

850 ≈

Answer:

850 ≈ 900

Question 28.

6,850 ≈

Answer:

6850 ≈ 6900

Question 29.

649 ≈

Answer:

649 ≈ 600

Question 30.

651 ≈

Answer:

651 ≈ 700

Question 31.

691 ≈

Answer:

691 ≈ 700

Question 32.

791 ≈

Answer:

791 ≈ 800

Question 33.

891 ≈

Answer:

891 ≈ 900

Question 34.

991 ≈

Answer:

991 ≈ 1000

Question 35.

995 ≈

Answer:

995 ≈ 1000

Question 36.

998 ≈

Answer:

998 ≈ 1000

Question 37.

9,998 ≈

Answer:

9998 ≈ 10000

Question 38.

7,049 ≈

Answer:

7049 ≈ 7000

Question 39.

4,051 ≈

Answer:

4051 ≈ 4100

Question 40.

8,350 ≈

Answer:

8350 ≈ 8400

Question 41.

3,572 ≈

Answer:

3572 ≈ 3600

Question 42.

9,754 ≈

Answer:

9754 ≈ 9800

Question 43.

2,915 ≈

Answer:

2915 ≈ 2900

Question 44.

9,996 ≈

Answer:

9996 ≈ 10000

B

Round to the Nearest Hundred

Question 1.

101 ≈

Answer:

101 ≈ 100

Question 2.

201 ≈

Answer:

201 ≈ 200

Question 3.

301 ≈

Answer:

301 ≈ 300

Question 4.

701 ≈

Answer:

701 ≈ 700

Question 5.

1,701 ≈

Answer:

1701 ≈ 1700

Question 6.

2,701 ≈

Answer:

2701 ≈ 2700

Question 7.

3,701 ≈

Answer:

3701 ≈ 3700

Question 8.

8,701 ≈

Answer:

8701 ≈ 8700

Question 9.

190 ≈

Answer:

190 ≈ 200

Question 10.

290 ≈

Answer:

290 ≈ 300

Question 11.

390 ≈

Answer:

390 ≈ 400

Question 12.

790 ≈

Answer:

790 ≈ 800

Question 13.

1,790 ≈

Answer:

1790 ≈ 1800

Question 14.

2,790 ≈

Answer:

2790 ≈ 2800

Question 15.

3,790 ≈

Answer:

3790 ≈ 3800

Question 16.

8,790 ≈

Answer:

8790 ≈ 8800

Question 17.

412 ≈

Answer:

412 ≈ 400

Question 18.

2,412 ≈

Answer:

2412 ≈ 2400

Question 19.

523 ≈

Answer:

523 ≈ 500

Question 20.

3,523 ≈

Answer:

3523 ≈ 3500

Question 21.

877 ≈

Answer:

877 ≈ 900

Question 22.

4,877 ≈

Answer:

4877 ≈ 4900

Question 23.

250 ≈

Answer:

250 ≈ 300

Question 24.

1,250 ≈

Answer:

1250 ≈ 1300

Question 25.

350 ≈

Answer:

350 ≈ 400

Question 26.

5,350 ≈

Answer:

5350 ≈ 5400

Question 27.

750 ≈

Answer:

750 ≈ 800

Question 28.

6,750 ≈

Answer:

6750 ≈ 6800

Question 29.

649 ≈

Answer:

649 ≈ 600

Question 30.

652 ≈

Answer:

652 ≈ 700

Question 31.

692 ≈

Answer:

692 ≈ 700

Question 32.

792 ≈

Answer:

792 ≈ 800

Question 33.

892 ≈

Answer:

892 ≈ 900

Question 34.

992 ≈

Answer:

992 ≈ 1000

Question 35.

996 ≈

Answer:

996 ≈ 1000

Question 36.

999 ≈

Answer:

999 ≈ 1000

Question 37.

9,999 ≈

Answer:

9999 ≈ 10000

Question 38.

4,049 ≈

Answer:

4049 ≈ 4000

Question 39.

2,051 ≈

Answer:

2051 ≈ 2100

Question 40.

7,350 ≈

Answer:

7350 ≈ 7400

Question 41.

4,572 ≈

Answer:

4572 ≈ 4600

Question 42.

8,754 ≈

Answer:

8754 ≈ 8800

Question 43.

3,915 ≈

Answer:

3915 ≈ 3900

Question 44.

9,997 ≈

Answer:

9997 ≈ 10000

### Eureka Math Grade 3 Module 2 Lesson 20 Problem Set Answer Key

Question 1.

a. Find the actual differences either on paper or using mental math. Round each total and part to the nearest hundred and find the estimated differences.

Answer:

b. Look at the differences that gave the most precise estimates. Explain below what they have in common. You might use a number line to support your explanation.

Answer:

Explanation:

In the differences that gave the most precise estimates both numbers either rounded down or both numbers rounded up.So, its different for subtractions than for additions.

When the numbers round the same way the distance is staying about the same.When we round in opposite directions the distance gets either much longer or shorter!

Question 2.

Camden uses a total of 372 liters of gas in two months. He uses 184 liters of gas in the first month. How many liters of gas does he use in the second month?

a. Estimate the amount of gas Camden uses in the second month by rounding each number as you think best.

Answer:

372 L ≈ 400 L

184 L ≈ 200 L

400L-200L=200L

Camden uses about 200 liters of gas in the second month.

b. How many liters of gas does Camden actually use in the second month? Model the problem with a tape diagram.

Answer:

Explanation:

Camden actually uses 188 L of gas in the second month.

### Eureka Math Grade 3 Module 2 Lesson 20 Exit Ticket Answer Key

Question 3.

The weight of a pear, apple, and peach are shown to the right. The pear and apple together weigh 372 grams. How much does the peach weigh?

a. Estimate the weight of the peach by rounding each number as you think best. Explain your choice.

Answer:

Explanation:

The peach weighs about 130g.I decided to round 372g to the nearest 10g and do mental math.500g is already rounded to the nearest 10g.

b. How much does the peach actually weigh? Model the problem with a tape diagram.

Answer:

Explanation:

The peach weighs 128grams.

Question:4

Kathy buys a total of 416 grams of frozen yogurt for herself and a friend. She buys 1 large cup and 1 small cup.

Large Cup |
363 grams |

Small Cup |
? grams |

a. Estimate how many grams are in the small cup of yogurt by rounding.

Answer:

416 g ≈ 400 g

363 g ≈ 400 g

400-400=0 g

Therefore the estimated weight of small cup of yogurt by rounding to nearest hundreds is 0

b. Estimate how many grams are in the small cup of yogurt by rounding in a different way.

Answer:

416 g ≈ 420 g

363 g ≈ 360 g

420-360=60 g

Therefore the estimated weight of small cup of yogurt by rounding to nearest tens is 60 g.

c. How many grams are actually in the small cup of yogurt?

Answer:

d. Is your answer reasonable? Which estimate was closer to the exact weight? Explain why.

Answer:

Yes my answer was reasonable.The estimate where we rounded the numbers to the nearest tens is close to the exact weight as the difference between the estimated and the exact weight is just 7 g.

### Eureka Math Grade 3 Module 2 Lesson 20 Homework Answer Key

Question 1.

Melissa and her mom go on a road trip. They drive 87 kilometers before lunch. They drive 59 kilometers after lunch.

a. Estimate how many more kilometers they drive before lunch than after lunch by rounding to the nearest 10 kilometers.

Answer:

87 km ≈ 90 km

59 km ≈ 60 km

90-60=30km

Melissa and her mom drove 30 km before lunch than after lunch.

b. Precisely how much farther do they drive before lunch than after lunch?

Answer:

87-59=28 km

c. Compare your estimate from (a) to your answer from (b). Is your answer reasonable? Write a sentence to explain your thinking.

Answer:

30 km is near to 28 km.

Yes my answer is reasonable as their is only 2 km difference ib between the estimated and the actual answer.

Question 2.

Amy measures ribbon. She measures a total of 393 centimeters of ribbon and cuts it into two pieces. The first piece is 184 centimeters long. How long is the second piece of ribbon?

a. Estimate the length of the second piece of ribbon by rounding in two different ways.

Answer:

Round of to nearest hundreds

393 cm ≈ 400 cm

184 cm ≈ 200 cm

400-200cm=200cm

The second piece of ribbon is about 200cm.

Rund of to nearest tens.

393 cm ≈ 390 cm

184 cm ≈ 180 cm

390-180=210 cm

The second piece of ribbon is about 210cm.

b. Precisely how long is the second piece of ribbon? Explain why one estimate was closer.

Answer:

The actual length of the second piece of ribbon is 199cm.

My first estimate when rounded to nearest hundreds is very close to the actual answer just by 1cm difference.

Question 3.

The weight of a chicken leg, steak, and ham are shown to the right. The chicken leg and the steak together weigh 341 grams. How much does the ham weigh?

a. Estimate the weight of the ham by rounding.

Answer:

989 g ≈ 1000 g

341 g ≈ 300 g

1000-300=600 g

The estimated weight of the ham by rounding is 600 g.

b. How much does the ham actually weigh?

989-341=648 g

Question 4.

Kate uses 506 liters of water each week to water plants. She uses 252 liters to water the plants in the greenhouse. How much water does she use for the other plants?

a. Estimate how much water Kate uses for the other plants by rounding.

Answer:

Round of to nearest hundreds

506 L ≈ 500 L

252 L ≈ 300 L

500-300=200 L

Kate uses 200 L of water for the other plants by rounding.

b. Estimate how much water Kate uses for the other plants by rounding a different way.

Answer:

Round of to nearest tens.

506 L ≈ 500 L

252 L ≈ 250 L

500-250=250 L

Kate uses 250 L of water for the other plants by rounding.

c. How much water does Kate actually use for the other plants? Which estimate was closer? Explain why.

Answer:

506 L-252 L=254 L

My estimate where i rounded the numbers to the nearest tens is closer as the difference between the estimated and the actual answer is 4 L only.