Engage NY Eureka Math 3rd Grade Module 6 Lesson 9 Answer Key
Eureka Math Grade 3 Module 6 Lesson 9 Pattern Sheet Answer Key
Multiply.
multiply by 7 (6–10)
Answer:
Eureka Math Grade 3 Module 6 Lesson 9 Problem Set Answer Key
Question 1.
Four children went apple picking. The chart shows the number of apples the children picked.
Name |
Number of Apples Picked |
Stewart | 16 |
Roxanne | ______ |
Trisha | 12 |
Philip | 20 |
Total: 72 |
a. The number of apples Roxanne picked to complete the chart is 24
b. Create a picture graph below using the data in the table.
Answer:
Question 2.
Use the chart or graph to answer the following questions.
a. How many more apples did Stewart and Roxanne pick than Philip and Trisha?
b. Trisha and Stewart combine their apples to make apples pies. Each pie takes 7 apples. How many pies can they make?
Answer:
a. eight more apples Stewart and Roxanne pick than Philip and Trisha
b. Trisha and Stewart combine their apples to make apples pies. Each pie takes 7 apples. they can make are 5 pies
Question 3.
Ms. Pacho’s science class measured the lengths of blades of grass from their school field to the nearest \(\frac{1}{4}\) inch. The lengths are shown below.
Lengths of Blades of Grass (in Inches) |
|||||
2\(\frac{1}{4}\) | 2\(\frac{3}{4}\) | 3\(\frac{1}{4}\) | 3 | 2\(\frac{1}{2}\) | 2\(\frac{3}{4}\) |
2\(\frac{3}{4}\) | 3\(\frac{3}{4}\) | 2 | 2\(\frac{3}{4}\) | 3\(\frac{3}{4}\) | 3\(\frac{1}{4}\) |
3 | 2\(\frac{1}{2}\) | 3\(\frac{1}{4}\) | 2\(\frac{1}{4}\) | 2\(\frac{3}{4}\) | 3 |
3\(\frac{1}{4}\) | 2\(\frac{1}{4}\) | 3\(\frac{3}{4}\) | 3 | 3\(\frac{1}{4}\) | 2\(\frac{3}{4}\) |
a. Make a line plot of the grass data. Explain your choice of scale.
b. How many blades of grass were measured? Explain how you know.
c. What was the length measured most frequently on the line plot? How many blades of grass had this length?
d. How many more blades of grass measured 2\(\frac{3}{4}\) inches than both 3\(\frac{3}{4}\) inches and 2 inches combined?
Answer:
a. The recordings vary from 2 to 3\(\frac{3}{4}\)
So the scale vary from 2 to 3\(\frac{3}{4}\)
b. 27 blades of grass were measured because each X in the plot indicates a blades of grass.
c. 2\(\frac{3}{4}\) length measured most frequently on the line plot.
6 blades of grass had this length
d. 2 more
Explination:
3\(\frac{3}{4}\) inches and 2 inches combined = 3+1 = 4
2\(\frac{3}{4}\) = 6
6-4=2
Eureka Math Grade 3 Module 6 Lesson 9 Exit Ticket Answer Key
Mr. Gallagher’s science class goes bird watching. The picture graph below shows the number of birds the class observes.
a. How many more birds did Mr. Gallagher’s class observe on Wednesday and Thursday than on Monday and Tuesday?
b. Mr. Manning’s class observed 104 birds. How many more birds did Mr. Gallagher’s class observe?
Answer:
a. 12 more birds
Birds observed on Wednes day and Thursday = (5×6)+(5×6) = 30+30 =60
Birds observed on Monday and Tuesday = (4×6)+(4×6) = 24+24 =48
60-48=12
b. 4 more birds
Explination:
Mr. Manning’s class observed =104 birds
Mr. Gallagher’s class observe:
(4×6)+(4×6)+(5×6)+(5×6)=24+24+30+30=108 birds
108-104=4
Eureka Math Grade 3 Module 6 Lesson 9 Homework Answer Key
Question 1.
The table below shows the amount of money Danielle saves for four months.
Month |
Money Saved |
January | $9 |
February | $18 |
March | $36 |
April | $27 |
Create a picture graph below using the data in the table.
Answer:
Question 2.
2. Use the table or graph to answer the following questions.
a. How much money does Danielle save in four months?
b. How much more money does Danielle save in March and April than in January and February?
c. Danielle combines her savings from March and April to buy books for her friends. Each book costs $9. How many books can she buy?
d. Danielle earns $33 in June. She buys a necklace for $8 and a birthday present for her brother. She saves the $13 she has left. How much does the birthday present cost?
Answer:
a.$90
Explination:
$9+$18+$36+$27 =$90
b. $36 more
Explination:
Total amount saved on March and April combined = $9+$18 =$27
Total amount saved on January and February combined = $36+$27 =$63
$63-$27 =$36
c. 3 books
Explination:
Given:
Savings of March and April = $27
One book cost = $9
Therefor
$9+$9+$9=$27
d. $12
Explination:
Given:
Necklace cost = $8
Saved amount = $13
Total earning of june =$33
There by
$8+$13+x=$33
$21+x=$33
x=$33-$21
x=$12