## Engage NY Eureka Math 3rd Grade Module 7 Lesson 1 Answer Key

Eureka Math Grade 3 Module 7 Answer Key

### Eureka Math 3 Module 7 Lesson 1 Pattern Sheet Answer Key

Multiply

multiply by 3(1 – 5)

Answer:

Explanation:

3 × 1 = 3

3 × 2 = 6

3 × 3 = 9

3 × 4 = 12

3 × 5 = 15.

### Eureka Math Grade 3 Module 7 Lesson 1 Problem Set Answer Key

Lena’s family visits Little Tree Apple Orchard. Use the RDW process to solve the problems about Lena’s visit to the orchard. Use a letter to represent the unknown in each problem.

Question 1.

The sign below shows information about hayrides at the orchard.

a. Lena’s family buys 2 adult tickets and 2 child tickets for the hayride. How much does it cost Lena’s family to go on the hayride?

Answer:

Total cost of tickets for Lena’s family to go on the hayride = $22.

Explanation:

Cost of each adults tickets = $7

=> Cost of Two adults tickets = $7 × 2 = $14.

Cost of Each child ticket = $4

=> Cost of Two Child tickets = $4 × 2 = $8

Total cost of tickets for Lena’s family to go on the hayride = Cost of Two adults tickets + Cost of Two Child tickets

= $14 + $8

= $22.

b. Lena’s mom pays for the tickets with $5 bills. She receives $3 in change. How many $5 bills does Lena’s mom use to pay for the hayride?

Answer:

Number of $5 bills she uses to pay the bill = 5.

Explanation:

Total cost of tickets for Lena’s family to go on the hayride = $22

Amount of change she receives = $3

Total amount paid for tickets = Total cost of tickets for Lena’s family to go on the hayride + Amount of change she receives

= $22 + $3

= $25

Number of $5 bills she uses to pay the bill = Total amount paid for tickets ÷ 5

= $25 ÷ 5

= 5.

c. Lena’s family wants to go on the fourth hayride of the day. It’s 11:38 now. How many minutes do they have to wait for the fourth hayride?

Answer:

Time left for Lena’s family to wait for their fourth hayride = 7 minutes.

Explanation:

Time of their hayride of the day now = 11:38

Leaves every 15minutes hayride starting from 11:00.

Number of hayride lens family going = Fourth of the day

=> Time of first hayride = 11:00 to 11:15

=> Time of Second hayride = 11:15 to 11.30

=> Time of Third hayride = 11:30 to 11:45

=> Time of Fourth hayride = 11:45 to 12:00.

Time left for Lena’s family to wait for their fourth hayride = Time of Fourth hayride – Time of their hayride of the day now

= 11:45 – 11:38

= 7 minutes.

Question 2.

Lena picked 17 apples, and her brother picked 19. Lena’s mom has a pie recipe that requires 9 apples. How many pies can Mom make with the apples that Lena and her brother picked?

Answer:

Number of pies Mom can make with the apples that Lena and her brother picked = 4.

Explanation:

Number of Apples Lena picked = 17

Number of Apples Lena’s brother picked = 19

Number of Apples Lena’s mom needs to prepare a pie = 9

Number of Apples Lena and her brother picked = Number of Apples Lena picked + Number of Apples Lena’s brother picked

= 19 + 17

= 36

Number of pies Mom can make with the apples that Lena and her brother picked = Number of Apples Lena and her brother picked ÷ Number of Apples Lena’s mom needs to prepare a pie

= 36 ÷ 9

= 4.

Question 3.

Lena’s dad gives the cashier $30 to pay for 6 liters of apple cider. The cashier gives him $6 in change. How much does each liter of apple cider cost?

Answer:

Cost for the liter of apple cider = $4.

Explanation:

Amount of money Lena’s dad gives to the cashier to pay for 6 liters of apple cider = $30

Amount of money Lena’s dad gets in change = $6

Cost for the 6 liters of apple cider = Amount of money Lena’s dad gives to the cashier to pay for 6 liters of apple cider – Amount of money Lena’s dad gets in change

= $30 – $6

= $24.

Number of liters of apple cider purchased = 6

Cost for the liter of apple cider = Cost for the 6 liters of apple cider ÷ Number of liters of apple cider purchased

= $24 ÷ 6

= $4.

Question 4.

The apple orchard has 152 apple trees. There are 88 trees with red apples. The rest of the trees have green apples. How many more trees have red apples than green apples?

Answer:

Number of Green apple trees = 64.

Number of Red apples more than Green apples = 24.

Explanation:

Number of Apple trees the Apple orchard has = 152

Number of Red apple trees = 88

Number of Green apple trees = Number of Apple trees the Apple orchard has – Number of Red apple trees

= 152 – 88

= 64.

Number of Red apples more than Green apples = Number of Red apple trees – Number of Green apple trees

= 88 – 64

= 24.

### Eureka Math Grade 3 Module 7 Lesson 1 Exit Ticket Answer Key

Use the RDW process to solve the problem below. Use a letter to represent the unknown.

Sandra keeps her sticker collection in 7 albums. Each album has 40 stickers in it. She starts a new album that has 9 stickers in it. How many total stickers does she have in her collection?

Answer:

Total number of stickers Sandra has in each album = 640.

Explanation:

Number of stickers Sandra has in each album of 7albums = 40 × 7 = 280.

Number of stickers Sandra has in each album of 9albums = 40 × 9 = 360

Total number of stickers Sandra has in each album = Number of stickers Sandra has in each album of 7albums + Number of stickers Sandra has in each album of 9albums

= 280 + 360

= 640.

### Eureka Math Grade 3 Module 7 Lesson 1 Homework Answer Key

Max’s family takes the train to visit the city zoo. Use the RDW process to solve the problems about Max’s trip to the zoo. Use a letter to represent the unknown in each problem.

Question 1.

The sign below shows information about the train schedule into the city.

a. Max’s family buys 2 adult tickets and 3 child tickets. How much does it cost Max’s family to take the train into the city?

Answer:

Total amount for the Max’s family to take the train into the city = $34.

Explanation:

Amount of money for Adult ticket = $8

=> Amount of money for 2 Adult ticket = $8 × 2 = $16.

Amount of money for Child ticket = $6

=> Amount of money for 3 Child ticket =$6 × 3 = $18.

Total amount for the Max’s family to take the train into the city = Amount of money for 2 Adult ticket + Amount of money for 3 Child ticket

= $16 + $18

= $34.

b. Max’s father pays for the tickets with $10 bills. He receives $6 in change. How many $10 bills does Max’s father use to pay for the train tickets?

Answer:

Number of $10 bills Max’s father used to make the payment for the tickets = 4.

Explanation:

Amount of money paid by Max’s father for the tickets with $10 bills.

Amount of money received as change = $6

Total amount for the Max’s family to take the train into the city = $34

Number of $10 bills Max’s father used to make the payment for the tickets = Total amount for the Max’s family to take the train into the city + Amount of money received as change ÷ 6

= $34 + $6 ÷ 10

= $40 ÷ 10

=4.

c. Max’s family wants to take the fourth train of the day. It’s 6:38 a.m. now. How many minutes do they have to wait for the fourth train?

Answer:

Time left for Max’s family to wait for their fourth train = 7 minutes.

Explanation:

Time of their Fourth train of the day now = 6:38 a.m.

Leaves every 15minutes train starting from 6:00 a.m.

Number of the train Max’s family to go = Fourth of the day

=> Time of first train = 6:00 to 6:15

=> Time of Second train = 6:15 to 6.30

=> Time of Third train = 6:30 to 6:45

=> Time of Fourth train = 6:45 to 7:00.

Time left for Max’s family to wait for their fourth train = Time of Fourth train – Time of their train of the day now

= 6:45 – 6:38

= 7 minutes.

Question 2.

At the city zoo, they see 17 young bats and 19 adult bats. The bats are placed equally into 4 areas. How many bats are in each area?

Answer:

Number of Bats in each area = 9.

Explanation:

Number of Young bats in the zoo = 17

Number of Adults bats in the zoo = 19

The bats are placed equally into 4 areas.

=> Number of areas bats placed equally = 4

Number of Bats in each area = (Number of Adults bats in the zoo + Number of Young bats in the zoo) ÷ Number of areas bats placed equally

= (19 + 17) ÷ 4

= 36 ÷ 4

= 9.

Question 3.

Max’s father gives the cashier $20 to pay for 6 water bottles. The cashier gives him $8 in change. How much does each water bottle cost?

Answer:

Cost of each water bottle = $2.

Explanation:

Amount of money given to cashier by Max’s father to pay for 6 water bottles = $20

Amount of money received as change = $8

Total number of water bottles purchased = 6

Cost of each water bottle = Amount of money given to cashier by Max’s father to pay for 6 water bottles – Amount of money received as change ÷ Total number of water bottles purchased

= $20 – $8 ÷ 6

= $12 ÷ 6

= $2.

Question 4.

The zoo has 112 types of reptiles and amphibians in their exhibits. There are 72 types of reptiles, and the rest are amphibians. How many more types of reptiles are there than amphibians in the exhibits?

Answer:

Number of Amphibians in the zoo = 40.

Number of Reptiles more than Amphibians in the exhibits in the zoo = 32.

Explanation:

Number of Reptiles in the zoo = 72

Number of Reptiles and Amphibians in their exhibits in the zoo = 112

Number of Amphibians in the zoo = Number of Reptiles and Amphibians in their exhibits in the zoo – Number of Reptiles in the zoo

= 112 – 72

= 40.

Number of Reptiles more than Amphibians in the exhibits in the zoo = Number of Reptiles in the zoo – Number of Amphibians in the zoo

= 72 – 40

= 32.