Engage NY Eureka Math 4th Grade Module 7 End of Module Assessment Answer Key
Eureka Math Grade 4 Module 7 End of Module Assessment Task Answer Key
Question 1.
Solve for the following conversions. Draw tape diagrams to model the equivalency.
a. 1 gal = ______ qt
b. 3 qt 1 pt = ______ pt
Answer:
a. 1 gal = 4 qt
b. 3 qt 1 pt = 7 pt
Question 2.
Complete the following tables:
a.
Pounds 
Ounces 
1  16 
2  32 
6  96 
10  160 
13  208 
The rule for converting pounds to ounces is _____________.
To convert pounds into ounces, multiply pounds x 16
b.
Hours 
Minutes 
1  60 
3  180 
7  420 
10  600 
14  840 
The rule for converting hours to minutes is _____________.
Answer:
To convert hours into minutes, multiply hours x 60
Question 3.
Answer true or false for the following statements. Explain how you know using pictures, numbers, or words.
a. 68 ounces < 4 pounds _____________ b. 920 minutes > 17 hours _____________
c. 38 inches = 3 feet 2 inches _____________
Answer:
a. False, 4 pounds = 16 x 4 = 64 ounces
So, 68 ounces > 4 pounds
b. False, 17 hours = 17 x 60 = 1,020 minutes
So, 920 minutes < 1,020 minutes
c. True.
3 feet = 36 inches and 2 inches
Total : 36 + 2 = 38 inches
So, 38 inches = 3 feet 2 inches.
Question 4.
Convert the following measurements.
a. Express the length of a 9 kilometre trip in meters. _______________
b. Express the capacity of a 3 liter 240 millilitre container in millilitres. ______________
c. Express the length of a 3 foot 5 inch fish in inches. _______________
d. Express the length of a 2\(\frac{1}{4}\) hour movie in minutes. _______________
e. Express the weight of a 24\(\frac{3}{8}\) pound wolverine in ounces. _______________
Answer:
a. Express the length of a 9 kilometre trip in meters. 9000 meters
b. Express the capacity of a 3 liter 240 millilitre container in millilitres. 3240 millilitres
c. Express the length of a 3 foot 5 inch fish in inches. 41 inches
d. Express the length of a 2\(\frac{1}{4}\) hour movie in minutes. 135 minutes
e. Express the weight of a 24\(\frac{3}{8}\) pound wolverine in ounces. 390 ounces
Question 5.
Find the following sums and differences. Show your work.
a. 4 gal 2 qt + 5 gal 3 qt = _______ gal _______ qt
b. 6 ft 2 in – 9 inches = _______ ft _______ in
c 3 min 34 sec + 7 min 46 sec = _______ min _______ sec
d. 24 lb 9 oz – 3 lb 11 oz = _______ lb _______ oz
Answer:
a. 4 gal 2 qt + 5 gal 3 qt = 10 gal 1 qt
b. 6 ft 2 in – 9 inches = 5 ft 5 in
c 3 min 34 sec + 7 min 46 sec = 11 min 20 sec
d. 24 lb 9 oz – 3 lb 11 oz = 20 lb 14 oz
Question 6.
a. Complete the table.
Length 

yards 
inches 
1  36 
2  72 
3  108 
4  144 
5  180 
10  360 
b. Describe the rule for converting yards to inches.
c. How many inches are in 15 yards?
d. Jacob says that he can find the number of inches in 15 yards by tripling the number of inches in 5 yards. Does his strategy work? Why or why not?
e. A blue rope in Garret’s camping backpack is 6 yards long. The blue rope is 3 times as long as a red rope. A yellow rope is 2 feet 7 inches shorter than the red rope. What is the difference in length between the blue rope and the yellow rope?
Answer:
B.To convert yards into inches
Multiply the number of yards x 36
c. 1 yard = 36 inches
15 yards = 15 x 36 = 540
Therefore, 15 yards = 540 inches.
d. Yes, Jacob strategy is right.
15 yards can be shown as 5 yards x 3
1 yard = 36 inches
15 yards = 540 inches
5 yards tripling by 3 =
5 yards = 5 x 36 = 180
5 yards = 180 inches
180 inches x 3 = 540
e. Given, the length of blue rope = 6 yards long
6 yards = 18 feet
Also given, the blue rope is 3 times as long as a red rope
so, length of red rope = 2 yards = 6 feet
A yellow rope is 2 feet 7 inches shorter than red rope
So, 6 feet – 2 feet 7 inches
= 3 feet 5 inches
Now,
18 feet – 3 feet 5 inches = 14 feet 7 inches.
Therefore, the length difference between the blue rope and the yellow rope is 14 feet 7 inches.