Go Math Grade 8 Answer Key Chapter 11 Angle Relationships in Parallel Lines and Triangles

Are you browsing for Go Math Grade 8 Answer Key for Chapter 11 Angle Relationships in Parallel Lines and Triangles on the various websites? Don’t worry discover all the questions, answers, and explanations on Go Math Grade 8 Solution Key Ch 11 Angle Relationships in Parallel Lines and Triangles here. Get free access to Download Go Math Grade 8 Chapter 11 Angle Relationships in Parallel Lines and Triangles Solution Key PDF from this page. Finish your homework in time with the help of Go Math Grade 8 Answer Key.

Download Go Math Grade 8 Chapter 11 Angle Relationships in Parallel Lines and Triangles Answer Key PDF

Enhance your skills by using the Go Math Grade 8 Answer Key Chapter 11 Angle Relationships in Parallel Lines and Triangles. Download Go Math Grade 8 Chapter 11 Answer Key and go through Questions and Answers on our website. Follow the below given Go Math Grade 8 Chapter 11 Angle Relationships in Parallel Lines and Triangles Answer Key topic wise links and start your preparation. Make use of the links and secure a good percentage in the exam.

Lesson 1: Parallel Lines Cut by a Transversal

Lesson 2: Angle Theorems for Triangles

Lesson 3: Angle-Angle Similarity

Model Quiz

Review

Guided Practice – Parallel Lines Cut by a Transversal – Page No. 350

Use the figure for Exercises 1–4.
Go Math Grade 8 Answer Key Chapter 11 Angle Relationships in Parallel Lines and Triangles Lesson 1: Parallel Lines Cut by a Transversal img 1

Question 1.
∠UVY and ____ are a pair of corresponding angles.
∠ _________

Answer:
∠ VWZ

Explanation:
∠UVY and ∠ VWZ are a pair of corresponding angles.
When two lines are crossed by Transversal the angles in matching corners are called corresponding angles.

Question 2.
∠WVY and ∠VWT are _________ angles.
____________

Answer:
∠WVY and ∠VWT are alternate interior angles.
Alternate Interior Angles are a pair of angles on the inner side of each of those two lines but on opposite sides of the transversal.

Explanation:
∠WVY and ∠VWT are alternate interior angles.
Alternate Interior Angles are a pair of angles on the inner side of each of those two lines but on opposite sides of the transversal.

Go Math Grade 8 Answer Key Chapter 11 Angle Relationships in Parallel Lines and Triangles Page 350 Q3

Go Math Grade 8 Answer Key Chapter 11 Angle Relationships in Parallel Lines and Triangles Page 350 Q4

Go Math Grade 8 Answer Key Chapter 11 Angle Relationships in Parallel Lines and Triangles Page 350 Q5

ESSENTIAL QUESTION CHECK-IN

Question 6.
What can you conclude about the interior angles formed when two parallel lines are cut by a transversal?
Type below:
____________

Answer:
Alternate interior angles are congruent; same-side interior angles are supplementary.

Explanation:
When two parallel lines are cut by a transversal, the interior angles will be the angles between the two parallel lines. Alternate interior angles will be on opposite sides of the transversal; the measures of these angles are the same.
Same-side interior angles will be on the same side of the transversal; the measures of these angles will be supplementary, adding up to 180 degrees.

11.1 Independent Practice – Parallel Lines Cut by a Transversal – Page No. 351

Vocabulary Use the figure for Exercises 7–10.
Go Math Grade 8 Answer Key Chapter 11 Angle Relationships in Parallel Lines and Triangles Lesson 1: Parallel Lines Cut by a Transversal img 2

Question 7.
Name all pairs of corresponding angles.
Type below:
____________

Answer:
∠1 and ∠5
∠3 and ∠7
∠2 and ∠6
∠4 and ∠8

Explanation:
Corresponding angles are
∠1 and ∠5
∠3 and ∠7
∠2 and ∠6
∠4 and ∠8

Question 8.
Name both pairs of alternate exterior angles.
Type below:
____________

Answer:
∠1 and ∠8
∠2 and ∠7

Explanation:
Alternate exterior angles
∠1 and ∠8
∠2 and ∠7

Question 9.
Name the relationship between ∠ 3 and ∠6.
Type below:
____________

Answer:
alternate interior angles

Explanation:
∠3 and ∠6 are alternate interior angles.
Alternate Interior Angles are a pair of angles on the inner side of each of those two lines but on opposite sides of the transversal.

Question 10.
Name the relationship between ∠4 and ∠6.
Type below:
____________

Answer:
same-side interior angles

Explanation:
∠4 and ∠6 are same-side interior angles.

Find each angle measure.
Go Math Grade 8 Answer Key Chapter 11 Angle Relationships in Parallel Lines and Triangles Lesson 1: Parallel Lines Cut by a Transversal img 3

Question 11.
m∠AGE when m∠FHD = 30°
_________ °

Answer:
m∠AGE = 30°

Explanation:
∠AGE and ∠FHD are alternate exterior angles.
Therefore, m∠AGE = m∠FHD = 30°
m∠AGE = 30°

Question 12.
m∠AGH when m∠CHF = 150°
_________ °

Answer:
150°

Explanation:
∠AGH and ∠CHF are corresponding angles.
Therefore, m∠AGH = m∠CHF = 150°
m∠AGH = 150°

Question 13.
m∠CHF when m∠BGE = 110°
_________ °

Answer:
110°

Explanation:
∠CHF and ∠BGE are alternate exterior angles.
Therefore, m∠CHF = m∠BGE = 110°
m∠CHF = 110°

Go Math Grade 8 Answer Key Chapter 11 Angle Relationships in Parallel Lines and Triangles Page 350 Q14

Go Math Grade 8 Answer Key Chapter 11 Angle Relationships in Parallel Lines and Triangles Page 350 Q15

Go Math Grade 8 Answer Key Chapter 11 Angle Relationships in Parallel Lines and Triangles Page 350 Q16

Question 17.
The Cross Country Bike Trail follows a straight line where it crosses 350th and 360th Streets. The two streets are parallel to each other. What is the measure of the larger angle formed at the intersection of the bike trail and 360th Street? Explain.
Go Math Grade 8 Answer Key Chapter 11 Angle Relationships in Parallel Lines and Triangles Lesson 1: Parallel Lines Cut by a Transversal img 4
_________ °

Answer:
The larger angle formed at the intersection of the bike trail and 360th Street is 132º

Explanation:
grade 8 chapter 11 image 1
The larger angle formed at the intersection of the bike trail and 360th Street is angle 5 in our schema.
∠5 and ∠3 are same-side interior angles.
Therefore, m∠5 + m∠3 = 180º
m∠5 + 48º = 180º
m∠5 = 180º – 48º
m∠5 = 132º

Question 18.
Critical Thinking How many different angles would be formed by a transversal intersecting three parallel lines? How many different angle measures would there be?
_________ different angles
_________ different angle measures

Answer:
12 different angles
2 different angle measures

Explanation:
There are 12 different angles formed by a transversal intersecting three parallel lines.
There are 2 different angle measures:
m∠1 = m∠4 = m∠5 = m∠8 = m∠9 = m∠12
m∠2 = m∠3 = m∠6 = m∠7 = m∠10 = m∠11

Parallel Lines Cut by a Transversal – Page No. 352

Question 19.
Communicate Mathematical Ideas In the diagram at the right, suppose m∠6 = 125°. Explain how to find the measures of each of the other seven numbered angles.
Go Math Grade 8 Answer Key Chapter 11 Angle Relationships in Parallel Lines and Triangles Lesson 1: Parallel Lines Cut by a Transversal img 5
Type below:
____________

Answer:
m∠2 = m∠6 = 125º because ∠2 and ∠6 are corresponding angles.
m∠3 = m∠2 = 125º because ∠3 and ∠2 are vertical angles.
m∠7 = m∠3 = 125º because ∠7 and ∠3 are corresponding angles.
∠4 and ∠6 are same-side interior angles.
Therefore, m∠4 + m∠6 = 180º
m∠4 + 125º = 180º
m∠4 = 180º – 125º
m∠4 = 55º
m∠8 = m∠4 = 55º because ∠8 and ∠4 are corresponding angles.
m∠1 = m∠4 = 55º because ∠1 and ∠4 are vertical angles.
m∠5 = m∠1 = 55º because ∠5 and ∠1 are corresponding angles.

FOCUS ON HIGHER ORDER THINKING

Go Math Grade 8 Answer Key Chapter 11 Angle Relationships in Parallel Lines and Triangles Page 352 Q20

Question 21.
Make a Conjecture Draw two parallel lines and a transversal. Choose one of the eight angles that are formed. How many of the other seven angles are congruent to the angle you selected? How many of the other seven angles are supplementary to your angle? Will your answer change if you select a different angle?
Type below:
____________

Answer:
grade 8 chapter 11 image 3
We have to select ∠a form of eight angles that are formed. There are two other angles that are congruent to the angle ∠a. Two other angles are ∠e and ∠g.
There are no supplementary to ∠a.
If we select a different angle then the answer will also change.

Question 22.
Critique Reasoning In the diagram at the right, ∠2, ∠3, ∠5, and∠8 are all congruent, and∠1, ∠4, ∠6, and ∠7 are all congruent. Aiden says that this is enough information to conclude that the diagram shows two parallel lines cut by a transversal. Is he correct? Justify your answer.
Go Math Grade 8 Answer Key Chapter 11 Angle Relationships in Parallel Lines and Triangles Lesson 1: Parallel Lines Cut by a Transversal img 6
____________

Answer:
This is not enough information to conclude that the diagram shows two parallel lines cut by a transversal. Because ∠2 and ∠3 are same-side interior angles. But ∠5 and ∠8 are not congruent with each other. And ∠6 and ∠7 are same-side interior angles. But ∠1 and ∠4 are not congruent with each other.

Guided Practice – Angle Theorems for Triangles – Page No. 358

Find each missing angle measure.

Question 1.
Go Math Grade 8 Answer Key Chapter 11 Angle Relationships in Parallel Lines and Triangles Lesson 2: Angle Theorems for Triangles img 7
m∠M = _________ °

Answer:
m∠M = 71º

Go Math Grade 8 Answer Key Chapter 11 Angle Relationships in Parallel Lines and Triangles Page 358 Q1

Question 2.
Go Math Grade 8 Answer Key Chapter 11 Angle Relationships in Parallel Lines and Triangles Lesson 2: Angle Theorems for Triangles img 8
m∠Q = _________ °

Answer:
m∠Q = 30º

Go Math Grade 8 Answer Key Chapter 11 Angle Relationships in Parallel Lines and Triangles Page 358 Q2

Use the Triangle Sum Theorem to find the measure of each angle in degrees.

Question 3.
Go Math Grade 8 Answer Key Chapter 11 Angle Relationships in Parallel Lines and Triangles Lesson 2: Angle Theorems for Triangles img 9
m∠T = _________ °
m∠V = _________ °
m∠U = _________ °

Answer:
m∠T = 88°
m∠V = 63°
m∠U = 29°

Go Math Grade 8 Answer Key Chapter 11 Angle Relationships in Parallel Lines and Triangles Page 358 Q3

Question 4.
Go Math Grade 8 Answer Key Chapter 11 Angle Relationships in Parallel Lines and Triangles Lesson 2: Angle Theorems for Triangles img 10
m∠X = _________ °
m∠Y = _________ °
m∠Z = _________ °

Answer:
m∠X = 90°
m∠Y = 45 °
m∠Z = 45°

Explanation:
From the Triangle Sum Theorem,
m∠X + m∠Y + m∠Z = 180º
nº + (1/2 . n)º + (1/2 . n)º = 180º
2nº = 180º
n = 90
Substitute n values to find the angles
m∠X = nº = 90º
m∠X = 90º
m∠Y = (1/2 . n)º = (1/2 . 90)º = 45º
m∠Y = 45º
m∠Z = (1/2 . n)º = (1/2 . 90)º = 45º
m∠Z = 45º

Use the Exterior Angle Theorem to find the measure of each angle in degrees.

Question 5.
Go Math Grade 8 Answer Key Chapter 11 Angle Relationships in Parallel Lines and Triangles Lesson 2: Angle Theorems for Triangles img 11
m∠C = _________ °
m∠D = _________ °

Answer:
m∠C = 40°
m∠D = 76°

Explanation:
Given m∠C = 4y°, m∠D = (7y + 6)°, m∠E = 116°
By using the exterior angle theorem,
∠DEC + ∠DEF = 180°
grade 8 chapter 11 image 4
∠DEC + 116° = 180°
∠E = ∠DEC = 180° – 116° = 64°
The sum of the angles of a triangle = 180°
∠C +∠D + ∠E = 180°
4y° + (7y + 6)°+ 64° = 180°
11y° + 70° = 180°
11y° = 180° – 70° = 110°
y = 10
∠C = 4y° = 4. 10 = 40°
∠D = (7y + 6)° = ((7 . 10)  + 6)° = (70 + 6)° = 76°

Question 6.
Go Math Grade 8 Answer Key Chapter 11 Angle Relationships in Parallel Lines and Triangles Lesson 2: Angle Theorems for Triangles img 12
m∠L = _________ °
m∠M = _________ °

Answer:
m∠L = 129°
m∠M = 32°

Explanation:
Given that m∠M = (5z – 3)°, m∠L = (18z + 3)°, m∠JKM = 161°
From the Exterior Angle Theorem,
m∠M + m∠L = m∠JKM
(5z – 3)° + (18z + 3)° = 161°
5z° – 3° + 18z° + 3° = 161°
23z° = 161°
z = 161/23 = 7
Substitute z values to find the angles
m∠M = (5z – 3)° = ((5 . 7) – 3)° = 32°
m∠L = (18z + 3)° = ((18 . 7) + 3)° = 129°
From the Triangle Sum Theorem,
m∠M + m∠L + m∠LKM = 180º
32º + 129º + m∠LKM = 180º
161º + m∠LKM = 180º
m∠LKM = 19º

ESSENTIAL QUESTION CHECK-IN

Question 7.
Describe the relationships among the measures of the angles of a triangle.
Type below:
______________

Answer:
The sum of all measures of the interior angles of a triangle is 180°. The measure of an exterior angle of a triangle is equal to the sum of its remote interior angles.

11.2 Independent Practice – Angle Theorems for Triangles – Page No. 359

Find the measure of each angle.

Question 8.
Go Math Grade 8 Answer Key Chapter 11 Angle Relationships in Parallel Lines and Triangles Lesson 2: Angle Theorems for Triangles img 13
m∠E = _________ °
m∠F = _________ °

Answer:
m∠E = 41°
m∠F = 41°

Explanation:
m∠E = x°, m∠F = x°,  m∠D = 98°
From the Triangle Sum Theorem, the sum of the angles of the triangle is 180°
m∠E + m∠D + m∠F = 180°
x + 98 + x = 180°
2x + 98 = 180°
2x = 82°
x = 41°
So, m∠E = 41°
m∠F = 41°

Question 9.
Go Math Grade 8 Answer Key Chapter 11 Angle Relationships in Parallel Lines and Triangles Lesson 2: Angle Theorems for Triangles img 14
m∠T = _________ °
m∠V = _________ °

Answer:
m∠T = 60°
m∠V = 30°

Go Math Grade 8 Answer Key Chapter 11 Angle Relationships in Parallel Lines and Triangles Page 359 Q9

Question 10.
Go Math Grade 8 Answer Key Chapter 11 Angle Relationships in Parallel Lines and Triangles Lesson 2: Angle Theorems for Triangles img 15
m∠G = _________ °
m∠H = _________ °
m∠J = _________ °

Answer:
m∠G = 75°
m∠H = 60°
m∠J = 45°

Go Math Grade 8 Answer Key Chapter 11 Angle Relationships in Parallel Lines and Triangles Page 359 Q10

Question 11.
Go Math Grade 8 Answer Key Chapter 11 Angle Relationships in Parallel Lines and Triangles Lesson 2: Angle Theorems for Triangles img 16
m∠Q = _________ °
m∠P = _________ °
m∠QRP = _________ °

Answer:
m∠Q = 98°
m∠P = 55°
m∠QRP = 27°

Explanation:
Given that m∠Q = (3y + 5)°, m∠P = (2y – 7)°, m∠QRS = 153°
From the exterior angle Theorem,
∠QRS + ∠QRP = 180°
153° + ∠QRP = 180°
grade 8 chapter 11 image 5
m∠R = m∠QRP = 180° – 153° = 27°
From the Triangle Sum Theorem, the sum of the angles of the triangle is 180°
m∠P + m∠Q + m∠R = 180°
(3y + 5)° + (2y – 7)°+ 27° = 180°
5y° + 25 = 180°
5y° = 155°
y = 31°
m∠Q = (3y + 5)° = ((3 . 31°) + 5)° = 98°
m∠P = (2y – 7)° = ((2. 31° – 7)° = 55°
m∠QRP = 27°

Question 12.
Go Math Grade 8 Answer Key Chapter 11 Angle Relationships in Parallel Lines and Triangles Lesson 2: Angle Theorems for Triangles img 17
m∠ACB = _________ °
m∠DCE = _________ °
m∠BCD = _________ °

Answer:
m∠ACB = 44°
m∠DCE = 35°
m∠BCD = 101°

Explanation:
In traingle ABC, m∠A = 78°, m∠B = 58°, m∠ACB = ?°
From the Triangle Sum Theorem, the sum of the angles of the triangle is 180°
m∠A + m∠B + m∠ACB = 180°
78° + 58° + m∠ACB = 180°
m∠ACB = 180° – 136°
m∠ACB = 44°
In traingle CDE, m∠D = 85°, m∠E = 60°, m∠CDE = ?°
From the Triangle Sum Theorem, the sum of the angles of the triangle is 180°
m∠D + m∠E + m∠CDE = 180°
85° + 60° + m∠CDE = 180°
m∠CDE = 180° – 145°
m∠CDE = 35°
From the Exterior Angle Theorem,
m∠ACB + m∠CDE + m∠BCD = 180°
44° + 35° + m∠BCD = 180°
m∠BCD = 180° – 79°
m∠BCD = 101°

Question 13.
Go Math Grade 8 Answer Key Chapter 11 Angle Relationships in Parallel Lines and Triangles Lesson 2: Angle Theorems for Triangles img 18
m∠K = _________ °
m∠L = _________ °
m∠KML = _________ °
m∠LMN = _________ °

Answer:
m∠K = 60°, m∠L = 90°, m∠KML = 30°, ∠LMN = 150°

Go Math Grade 8 Answer Key Chapter 11 Angle Relationships in Parallel Lines and Triangles Page 359 Q13

Question 14.
Multistep The second angle in a triangle is five times as large as the first. The third angle is two-thirds as large as the first. Find the angle measures.
The measure of the first angle: _________ °
The measure of the second angle: _________ °
The measure of the third angle: _________ °

Answer:
The measure of the first angle: 27°
The measure of the second angle: 135°
The measure of the third angle: 18°

Explanation:
Let us name the angles of a triangle as ∠1, ∠2, ∠3.
Consider ∠1 as x.
∠2 is 5 times as large as the first.
∠2 = 5x
Also, ∠3 = 2/3 . x
So, From the Triangle Sum Theorem, the sum of the angles of the triangle is 180°.
x+ 5x + (2/3 . x) = 180°
20x = 540°
x = 27°
So, ∠1 = x = 27°
∠2 = 5x = 5 . 27° = 135°
∠3 = 2/3 . x = 2/3 . 27° = 18°
The measure of the first angle: 27°
The measure of the second angle: 135°
The measure of the third angle: 18°

Angle Theorems for Triangles – Page No. 360

Question 15.
Analyze Relationships Can a triangle have two obtuse angles? Explain.
___________

Answer:
No; a triangle can NOT have two obtuse angles

Explanation:
The measure of an obtuse angle is greater than 90°. Two obtuse angles and the third angle would have a sum greater than 180°

FOCUS ON HIGHER ORDER THINKING

Question 16.
Critical Thinking Explain how you can use the Triangle Sum Theorem to find the measures of the angles of an equilateral triangle.
Type below:
___________

Answer:
All angles have the same measure in an equilateral triangle

Explanation:
Using the Triangle Sum Theorem,
∠x + ∠x + ∠x = 180°
3∠x = 180°
∠x = 60°
All angles have the same measure in an equilateral triangle

Question 17.
a. Draw Conclusions Find the sum of the measures of the angles in quadrilateral ABCD. (Hint: Draw diagonal \(\overline { AC } \). How can you use the figures you have formed to find the sum?)
Go Math Grade 8 Answer Key Chapter 11 Angle Relationships in Parallel Lines and Triangles Lesson 2: Angle Theorems for Triangles img 19
Sum: _________ °

Answer:
Sum: 360°

Question 17.
b. Make a Conjecture Write a “Quadrilateral Sum Theorem.” Explain why you think it is true.
Type below:
___________

Answer:
The sum of the angle measures of a quadrilateral is 360°
Any quadrilateral can be divided into two triangles (180 + 180 = 360)

Question 18.
Communicate Mathematical Ideas Describe two ways that an exterior angle of a triangle is related to one or more of the interior angles.
Type below:
___________

Answer:
An exterior angle and it’s an adjacent interior angle equal 180°
An exterior angle equals the sum of the two remote interior angles.

Guided Practice – Angle-Angle Similarity – Page No. 366

Question 1.
Explain whether the triangles are similar. Label the angle measures in the figure.
Go Math Grade 8 Answer Key Chapter 11 Angle Relationships in Parallel Lines and Triangles Lesson 3: Angle-Angle Similarity img 20
Type below:
___________
△ABC has angle measures _______and △DEF has angle measures______. Because _______in one triangle are congruent to ______in the other triangle, the triangles are_____.

Answer:
△ABC has angle measures 40°, 30°, and 109° and △DEF has angle measures 41°, 109°, and 30°. Because 2∠s in one triangle are congruent to in the other triangle, the triangles similar.

Question 2.
A flagpole casts a shadow 23.5 feet long. At the same time of day, Mrs. Gilbert, who is 5.5 feet tall, casts a shadow that is 7.5 feet long. How tall in feet is the flagpole? Round your answer to the nearest tenth.
Go Math Grade 8 Answer Key Chapter 11 Angle Relationships in Parallel Lines and Triangles Lesson 3: Angle-Angle Similarity img 21
_________ ft

Answer:
17.2 ft

Explanation:
In similar triangles, corresponding side lengths are proportional.
5.5/7.5 = h/23.5
h (7.5) = 129.25
h = 129.25/7.5
h = 17.23
Rounding to the nearest tenth
h = 17.2 feet

Question 3.
Two transversals intersect two parallel lines as shown. Explain whether △ABC and △DEC are similar.
Go Math Grade 8 Answer Key Chapter 11 Angle Relationships in Parallel Lines and Triangles Lesson 3: Angle-Angle Similarity img 22
∠BAC and∠EDC are ___________ since they are ___________.
∠ABC and∠DEC are ___________ since they are ___________.
By ________, △ABC and△DEC are ___________.
Type below:
___________

Answer:
∠BAC and∠EDC are congruent since they are alt. interior ∠s
∠ABC and∠DEC are congruent since they are alt. interior ∠s.
By AA similarity, △ABC and△DEC are similar.

ESSENTIAL QUESTION CHECK-IN

Question 4.
How can you determine when two triangles are similar?
Type below:
___________

Answer:
If 2 angles of one triangle are congruent to 2 angles of another triangle, the triangles are similar by the Angle-Angle Similarity Postulate

11.3 Independent Practice – Angle-Angle Similarity – Page No. 367

Use the diagrams for Exercises 5–7.
Go Math Grade 8 Answer Key Chapter 11 Angle Relationships in Parallel Lines and Triangles Lesson 3: Angle-Angle Similarity img 23

Question 5.
Find the missing angle measures in the triangles.
Type below:
___________

Answer:
m∠B = 42°
m∠F = 69°
m∠H = 64°
m∠K = 53°

Go Math Grade 8 Answer Key Chapter 11 Angle Relationships in Parallel Lines and Triangles Page 367 Q5

Question 6.
Which triangles are similar?
Type below:
___________

Answer:
△ABC and △JKL are similar because their corresponding angles are congruent. Also, △DEF and △GHJ are similar because their corresponding is congruent.

Question 7.
Analyze Relationships Determine which angles are congruent to the angles in △ABC.
∠A ≅ ∠ ________
∠B ≅ ∠ ________
∠C ≅ ∠ ________

Answer:
△JKL ≅ △ABC

Explanation:
△JKL has angle measures that are the same as those is △ABC
∠A ≅ ∠ J
∠B ≅ ∠ L
∠C ≅ ∠ K
Therefore, they are congruent.

Question 8.
Multistep A tree casts a shadow that is 20 feet long. Frank is 6 feet tall,and while standing next to the tree he casts a shadow that is 4 feet long.
Go Math Grade 8 Answer Key Chapter 11 Angle Relationships in Parallel Lines and Triangles Lesson 3: Angle-Angle Similarity img 24
a. How tall is the tree?
h = ________ ft

Answer:
h = 30 ft

Explanation:
In similar triangles, corresponding side lengths are proportional.
20/4 = h/6
5 = h/6
h = 30
The tree is 30 feet tall.

Question 8.
b. How much taller is the tree than Frank?
________ ft

Answer:
24 ft

Explanation:
30 – 6 = 24
The tree is 24 feet taller than Frank.

Question 9.
Represent Real-World Problems Sheila is climbing on a ladder that is attached to the side of a jungle gym wall. She is 5 feet off the ground and 3 feet from the base of the ladder, which is 15 feet from the wall. Draw a diagram to help you solve the problem. How high up the wall is the top of the ladder?
________ ft

Answer:
25 ft

Explanation:
grade 8 chapter 11 image 6
3/15 = 5/h
15 ×3 = 3h
75 = 3h
h = 75/3 = 25

Question 10.
Justify Reasoning Are two equilateral triangles always similar? Explain.
______________

Answer:
yes; two equilateral triangles are always similar.
Each angle of an equilateral triangle is 60°. Since both triangles are equilateral then they are similar.

Angle-Angle Similarity – Page No. 368

Question 11.
Critique Reasoning Ryan calculated the missing measure in the diagram shown. What was his mistake?
Go Math Grade 8 Answer Key Chapter 11 Angle Relationships in Parallel Lines and Triangles Lesson 3: Angle-Angle Similarity img 25
\(\frac{3.4}{6.5}=\frac{h}{19.5}\)
19.5 × \(\frac{3.4}{6.5}=\frac{h}{19.5}\) × 19.5
\(\frac{66.3}{6.5}\) = h
10.2cm = h
Type below:
___________

Answer:
In the first line, Ryan did not take the sum of 6.5 and 19.5 to get the denominator on the right.
The denominator on the right should be 26 instead of 19.5
the correct value for h
3.4/6.5 = h/26
h = (3.4/6.5) × 26
h = 13.6cm

FOCUS ON HIGHER ORDER THINKING

Question 12.
Communicate Mathematical Ideas For a pair of triangular earrings, how can you tell if they are similar? How can you tell if they are congruent?
Type below:
___________

Answer:
The earrings are similar if two angle measures of one are equal to two angle measures of the other.
The earrings are congruent if they are similar and if the side lengths of one are equal to the side lengths of the other.

Question 13.
Critical Thinking When does it make sense to use similar triangles to measure the height and length of objects in real life?
Type below:
___________

Answer:
If the item is too tall or the distance is too long to measure directly, similar triangles can help with measuring.

Question 14.
Justify Reasoning Two right triangles on a coordinate plane are similar but not congruent. Each of the legs of both triangles are extended by 1 unit, creating two new right triangles. Are the resulting triangles similar? Explain using an example.
___________

Answer:
Two triangles are similar if their corresponding angles are congruent and the lengths of their corresponding sides are proportional. If each of the legs of both triangles is extended by 1 unit, the ratio between proportional sides does not change. Therefore, the resulting triangles are similar.

Ready to Go On? – Model Quiz – Page No. 369

11.1 Parallel Lines Cut by a Transversal

In the figure, line p || line q. Find the measure of each angle if m∠8 = 115°.
Go Math Grade 8 Answer Key Chapter 11 Angle Relationships in Parallel Lines and Triangles Model Quiz img 26

Question 1.
m∠7 = _________ °

Answer:
m∠7 = 65°

Explanation:
According to the exterior angle theorem,
m∠7 + m∠8 = 180°
m∠7 + 115° = 180°
m∠7 = 180° – 115°
m∠7 = 65°

Question 2.
m∠6 = _________ °

Answer:
m∠6 = 115°

Explanation:
From the given figure, Line P is parallel to line Q. So, the angles given in line P is equal to the angles in line Q. They are corresponding angles.
So, m∠8 is parallel is m∠6 or m∠8 = m∠6 = 115°

Question 3.
m∠1 = _________ °

Answer:
m∠1 = 115°

Explanation:
∠1 and ∠6 are alternative exterior angles.
So, m∠1 = m∠6 = 115°

11.2 Angle Theorems for Triangles

Find the measure of each angle.
Go Math Grade 8 Answer Key Chapter 11 Angle Relationships in Parallel Lines and Triangles Model Quiz img 27

Question 4.
m∠A = _________ °

Answer:
m∠A = 48°

Explanation:
m∠A + m∠B + m∠C = 180°
4y° + (3y + 22)° + 74° = 180°
7y = 180 – 96 = 84
y = 12°
m∠A = 4y° = 4 (12°) = 48°
m∠B = (3y + 22)° = (3(12°) + 22)° = 58°

Go Math Grade 8 Answer Key Chapter 11 Angle Relationships in Parallel Lines and Triangles Page 369 Q5

Go Math Grade 8 Answer Key Chapter 11 Angle Relationships in Parallel Lines and Triangles Page 369 Q6

11.3 Angle-Angle Similarity

Triangle FEG is similar to triangle IHJ. Find the missing values.
Go Math Grade 8 Answer Key Chapter 11 Angle Relationships in Parallel Lines and Triangles Model Quiz img 28

Question 7.
x = _________

Answer:
x = 16

Explanation:
In similar triangles, corresponding side lengths are proportional.
HJ/EG = IJ/FG
(x + 12)/42 = 40/60
(x + 12)/42 = 4/6
6x = 96
x = 16

Go Math Grade 8 Answer Key Chapter 11 Angle Relationships in Parallel Lines and Triangles Page 369 Q8

Go Math Grade 8 Answer Key Chapter 11 Angle Relationships in Parallel Lines and Triangles Page 369 Q9

ESSENTIAL QUESTION

Question 10.
How can you use similar triangles to solve real-world problems?
Type below:
____________

Answer:
we know that if two triangles are similar, then their corresponding angles are congruent and the lengths of their corresponding sides are proportional. We can use this to determine values that we cannot measure directly. For example, we can calculate the length of a tree if we measure its shadow and our shadow on a sunny day.

Selected Response – Mixed Review – Page No. 370

Use the figure for Exercises 1 and 2.
Go Math Grade 8 Answer Key Chapter 11 Angle Relationships in Parallel Lines and Triangles Mixed Review img 29

Question 1.
Which angle pair is a pair of alternate exterior angles?
Options:
A. ∠5 and ∠6
B. ∠6 and∠7
C. ∠5 and ∠4
D. ∠5 and ∠2

Answer:
C. ∠5 and ∠4

Explanation:
∠5 and ∠4 are alternate exterior angles

Question 2.
Which of the following angles is not congruent to ∠3?
Options:
A. ∠1
B. ∠2
C. ∠6
D. ∠8

Answer:
B. ∠2

Explanation:
∠2 and ∠3 are same-side interior angles. They are not congruent instead their sum is equal to 180°

Question 3.
The measures, in degrees, of the three angles of a triangle are given by 2x + 1, 3x – 3, and 9x. What is the measure of the smallest angle?
Options:
A. 13°
B. 27°
C. 36°
D. 117°

Answer:
B. 27°

Go Math Grade 8 Answer Key Chapter 11 Angle Relationships in Parallel Lines and Triangles Page 370 Q3

Question 4.
Which is a possible measure of ∠DCA in the triangle below?
Go Math Grade 8 Answer Key Chapter 11 Angle Relationships in Parallel Lines and Triangles Mixed Review img 30
Options:
A. 36°
B. 38°
C. 40°
D 70°

Answer:
D 70°

Explanation:
Using the Exterior Angle Theorem
m∠A + m∠B = m∠DCA
m∠A + 40° = m∠DCA
m∠DCA will be greater than 40°. The only suitable option is D, 70°.

Question 5.
Kaylee wrote in her dinosaur report that the Jurassic period was 1.75 × 108 years ago. What is this number written in standard form?
Options:
A. 1,750,000
B. 17,500,000
C. 175,000,000
D. 17,500,000,000

Answer:
C. 175,000,000

Explanation:
1.75 × 108 standard form
Move the decimal point to 8 right places.
175,000,000

Question 6.
Given that y is proportional to x, what linear equation can you write if y is 16 when x is 20?
Options:
A. y = 20x
B. y = \(\frac{5}{4}\) x
C. y = \(\frac{4}{5}\)x
D. y = 0.6x

Answer:
C. y = \(\frac{4}{5}\)x

Go Math Grade 8 Answer Key Chapter 11 Angle Relationships in Parallel Lines and Triangles Page 370 Q6

Mini-Task

Question 7.
Two transversals intersect two parallel lines as shown.
Go Math Grade 8 Answer Key Chapter 11 Angle Relationships in Parallel Lines and Triangles Mixed Review img 31
a. What is the value of x?
x = ________

Answer:
x = 4

Explanation:
mJKL = mLNM
6x + 1 = 25
6x = 24
x = 4

Question 7.
b. What is the measure of ∠LMN?
_________°

Answer:
23°

Explanation:
m∠LMN = 3x + 11 = 3(4) + 11 = 12 + 11 = 23

Question 7.
c. What is the measure of ∠KLM?
∠KLM = _________°

Answer:
∠KLM = 48°

Explanation:
∠KLM exterior angle of the triangle LMN
m∠KLM = m∠LNM + m∠LMN
= 25 + 23 = 48

Question 7.
d. Which two triangles are similar? How do you know?
Type below:
_____________

Answer:
triangle JKL = triangle LNM
triangle KJL = triangle LMN

Explanation:
triangle JLK and triangle LNM are similar.
triangle JKL = triangle LNM
triangle KJL = triangle LMN

Summary:

The solutions provided in the Go Math Grade 8 Answer Key Chapter 11 Angle Relationships in Parallel Lines and Triangles are made by professionals. Practice all the math questions available in the 8th Grade Text Book and learn how to solve the questions in a simple way. Hope the information provided in this article is beneficial for all the students of grade 8. Keep in touch with our website to get the pdfs of all the Go Math Grade 8 Answer Key Chapterwise.