This handy **Spectrum Math Grade 4 Answer Key Chapter 3 Lesson 3.4 Problem Solving** provides detailed answers for the workbook questions.

## Spectrum Math Grade 4 Chapter 3 Lesson 3.4 Problem Solving Answers Key

**Solve each problem.**

Question 1.

A moving company moved 3,400 families this year. Last year, the company moved 2,549 families. How many families did the company move in the past two years?

The company moved ____ families.

Answer:

Given that,

A moving company moved 3,400 families this year.

Last year, the company moved 2,549 families.

The number of families that the company moved is 3,400 + 2,549 = 5,949.

Therefore, The company moved 5,949 families.

Question 2.

The Buckton Pet Store buys a total of 7,307 crickets every month for lizard food. If the store needs 230 crickets per month to feed their own lizards, how many crickets are left to sell to customers?

They have ____ crickets left to sell to customers.

Answer:

Given that,

The Buckton Pet Store buys a total of 7,307 crickets every month for lizard food.

The store needs 230 crickets per month to feed their own lizards.

The number of crickets left to sell the customers is 7,307 – 230 = 7,077.

Therefore, They have 7,077 crickets left to sell to customers.

Question 3.

James and Curtis entered a bike racing event. There were 121 people entered in the event and 240 people watching. How many people were there in all?

There were ____ people at the event.

Answer:

Given that,

There were 121 people entered in the event.

And 240 people watching the event.

The total number of people at the event is 121 + 240 = 361.

Therefore, There were 361 people at the event.

Question 4.

The football team at Franklin High weighed in at 2,150 pounds. The football team at Union High weighed in at 2,019 pounds. How much more did the Franklin High team weigh?

The Franklin High team weighed ____ pounds more.

Answer:

Given that,

The football team at Franklin High weighed in at 2,150 pounds.

The football team at Union High weighed in at 2,019 pounds.

The weigh of Franklin High more than Union High is 2,150 – 2,019 = 131.

Therefore, The Franklin High team weighed 131 pounds more.

Question 5.

Southgate Nursery sold 561 flowers on Saturday and 359 flowers on Sunday. How many flowers did Southgate Nursery sell over the weekend?

Southgate Nursery sold ____ flowers.

Answer:

Given that,

The number of flowers that Nursery sold on Saturday is 561.

The number of flowers that Nursery sold on Sunday is 359.

The number of flowers sold by Nursery is 561 + 359 = 920.

Therefore, Southgate Nursery sold 920 flowers.

Question 6.

In one morning, workers picked two loads of corn from the fields. The first load weighed 1,558 pounds and the second load weighed 1,600 pounds. How many pounds of corn did the workers pick that morning?

The workers picked ___ pounds of corn.

Answer:

Given that,

The first load weighed 1,558 pounds

The second load weighed 1,600 pounds.

The total load weighed in pounds is 1,558 + 1,600 = 3,158.

Therefore, The workers picked 3158 pounds of corn.