Multiplication is one of the important arithmetic operations which helps to solve math problems easily. Usually, math tables are used for solving multiplication problems. So, make use of the Multiplication Tables for 0 to 25 and get the solution for your multiplication word problems quickly and easily. Students can get different types of word problems in the below sections.

## What is Meant by Multiplication?

Multiplication is one of the basic arithmetic operations which gives the result of combining groups of equal sizes. Multiplication is a process of repeated addition. It is represented by the cross “x”, asterisk “*”, dot “.” symbol. When we multiply two numbers the answer is called the product.

### Solved Problems on Multiplication

**Question 1:**

Find the product of 125 and 78.

**Solution:**

Given numbers are 125, 78.

125 x 78 = 9750

**Question 2:**

The product of two numbers is 175 and the multiplier is 7. Find the multiplicand?

**Solution:**

Given that,

The product of two numbers = 175

Multiplier = 7

Multiplicand = ?

Multiplicand * multiplier = Product

Multiplicand * 7 = 175

Multiplicand = 175/7

So, multiplicand = 25

**Question 3:**

Solve 78 x 96?

**Solution:**

Multiplicand = 78

Multiplier = 96

78 x 96 = 7488.

**Also, Read**

### Worked out Word Problems on Multiplication

**Question 1:**

The weight of a rice bag is 50 kg. What will be the weight of 75 such bags?

**Solution:**

Given that,

Weight of a rice bag = 50 kg

Weight of 75 rice bags = 50 x 75

So, the total weight of 75 rice bags is 3750 kgs.

**Question 2:**

The price of a wooden box is $179 and a plastic box is $82. Find the cost of 40 wooden boxes and 150 plastic boxes in total?

**Solution:**

Given that,

The price of a wooden box = $179

The price of a plastic box = $82

The cost of 40 wooden boxes = 179 x 40 = 7160

The cost of 150 plastic boxes = 150 x 82 = 12300

The total cost of 40 wooden boxes and 150 plastic boxes = 7160 + 12300

= 19460

Therefore, the total cost of 40 wooden boxes and 150 plastic boxes is $19460.

**Question 3:**

A toy costs $216. How much will be paid for such 56 toys?

**Solution:**

Given that,

The cost of one toy = $216

The amount to be paid to buy 56 toy means add 216, 56 times

Otherwise, multiply 216 and 56 the obtained product is the amount paid.

So, the amount paid for 56 toys = 216 x 56

Therefore, $12096 must be paid to buy 56 toys.

**Question 4:**

The monthly salary of a man is $3156. What is his annual income by salary?

**Solution:**

Given that,

The monthly salary of a man = $3156

The annual income of the man by salary = Add man’s salary 12 times

Or, multiply the man’s monthly salary by 12 months to get the annual income in dollars.

So, the annual income of the man by salary = 3156 x 12

Therefore, the annual income of the man by salary is $37872.

**Question 5:**

Each student of class IV $75 for the flood victims. If there are 368 students in class IV, what is the total amount of money collected?

**Solution:**

Given that,

All the students of Class IV have given $75 for the flood victims

The total number of students in class IV = 368

The total amount of money collected from class IV students for flood victims = 75 should be added 368 times.

Otherwise, multiply the number of students by the amount each student is given.

So, the total amount of money collected from class IV students for flood victims = 75 x 368

Therefore, the total amount of money collected from class IV students for flood victims is $27600.

**Question 6:**

Prove that by adding multiplicand, multiplier times is equal to multiplicand into multiplier by solving the following question.

Ramu buys 7 pencils in a shop. The cost of each pencil is $2. Find the total amount paid to buy 7 pencils.

**Solution:**

Given that,

The cost of each pencil = $2

The number of pencils bought = 7

The amount paid to buy 7 pencils = cost of each pencil x total number of pencils bought

= 2 x 7

= $14

The amount paid to buy 7 pencils = Add the total number of pencils by the cost of each pencil times

= 2 + 2 + 2 + 2 + 2 + 2 + 2

= $14

Therefore, the cost of 7 pencils is $14

Hence proved.

**Question 7:**

A truck can carry 2,545 kg of coal per trip. How much coal will be carried if the truck makes 135 trips?

**Solution:**

Given that,

A truck can carry 2,545 kg of coal per trip

The amount of coal carried by 135 trips = 2545 x 135 = 343575

Therefore, 3,43,575 kgs of coal will be carried if the truck makes 135 trips.

**Question 8:**

There are 365 days in a year. How many days are there in 29 years?

**Solution:**

Given that,

The number of days in a year = 365

The number of days in 29 years = 365 x 29

Therefore, the number of days in 29 years is 10585.

**Question 9:**

A bookseller sells 875 books per day in the month of July. How many books will he be able to sell in 25 days of July?

**Solution:**

Given that,

A bookseller sells 875 books per day in the month of July

The number of books the bookseller will sell in 25 days of July = 875 x 25

Therefore, 21875 books will the bookseller be able to sell in 25 days of July.

**Question 10:**

There are 1125 students in a school. If a student pays $ 365 as fees and $ 150 as bus charge per month, how much money is collected after 8 months?

**Solution:**

Given that,

The number of students in a school = 1125

A student pays $ 365 as fees and $ 150 as bus charge per month

The amount of money collected from one student in a month = 365 + 150 = 515

The total amount of money collected from all students in a month = 515 x 1125 = $579375

The total amount of money collected from all students in 8 months = $579375 x 8

Therefore, the total amount of money collected from 1125 students of a school as fee and bus fee in 8 months is $4635000.