## Engage NY Eureka Math 2nd Grade Module 8 Lesson 16 Answer Key

### Eureka Math Grade 2 Module 8 Lesson 16 Problem Set Answer Key

Question 1.

How much time has passed?

a. 6:30 a.m. → 7:00 a.m. _______

Answer: 0:30 minutes

Explanation:

The difference between the time 6 hour 30 minutes and 7 hours is 30 minutes.

b. 4:00 p.m. → 9:00 p.m. ______

Answer: 5 hours

Explanation:

The difference between the time 4 p.m and 9 p.m is 5 hours

c. 11:00 a.m. → 5:00 p.m. _______

Answer: 6 hours

Explanation:

The difference between the time 11 a.m and 5 a.m is 6 hours

d. 3:30 a.m. → 10:30 a.m. _______

Answer: 7 hours

Explanation:

The difference between the time 3:30 a.m. and 10:30 a.m is 5 hours

e. 7:00 p.m. → 1:30 a.m. ________

Answer: 6 hour 30 minutes

Explanation:

The difference between the time 7:00 p.m. and 1:30 a.m is 6 hours 30 minutes

f. _______

Answer: 7:30 p.m → 12:30 a.m = 5 hours

g. _______

Answer: 6: 00 a.m → 6: 00 p.m = 12 hours

h. _______

Answer: 7:30 a.m → 1:30a.m = 18 hours

Question 2.

Solve.

a. Tracy arrives at school at 7:30 a.m. She leaves school at 3:30 p.m. How long is Tracy at school?

Answer:

Given,

Tracy arrives at school at 7:30 a.m. She leaves school at 3:30 p.m.

7:30 a.m – 3:30 p.m = 8 hours

Tracy is 8 hours long at school.

b. Anna spent 3 hours at dance practice. She finished at 6:15 p.m. What time did she start?

Answer:

Given,

Anna spent 3 hours at dance practice. She finished at 6:15 p.m.

6 hr 15 mins – 3 hours = 3 hour 15 min

Thus she start dance practice at 3:15 p.m

c. Andy finished baseball practice at 4:30 p.m. His practice was 2 hours long. What time did his baseball practice start?

Answer:

Given,

Andy finished baseball practice at 4:30 p.m.

His practice was 2 hours long.

4 hr 30 mins – 2 hour = 2 hour 30 mins

That means Andy started baseball practice at 2:30 p.m

d. Marcus took a road trip. He left on Monday at 7:00 a.m. and drove until 4:00 p.m. On Tuesday, Marcus drove from 6:00 a.m. to 3:30 p.m. How long did he drive on Monday and Tuesday?

Answer:

Given,

Marcus took a road trip. He left on Monday at 7:00 a.m. and drove until 4:00 p.m.

7:00 a.m. – 4:00 p.m.= 9 hours

On Tuesday, Marcus drove from 6:00 a.m. to 3:30 p.m.

6:00 a.m. – 3:30 p.m = 9 hour 15 mins

9 hour + 9 hr 15 min = 18 hour 15 min

Thus Marcus drive 18 hour 15 min on Monday and Tuesday.

### Eureka Math Grade 2 Module 8 Lesson 16 Exit Ticket Answer Key

Question 1.

How much time has passed?

1. 3:00 p.m. → 11:00 p.m. ______

Answer: 8 hours

2. 5:00 a.m. → 12:00 p.m. (noon) ______

Answer: 7 hours

3. 9:30 p.m. → 7:30 a.m. _______

Answer: 10 hours

### Eureka Math Grade 2 Module 8 Lesson 16 Homework Answer Key

Question 1.

How much time has passed?

a. 2:00 p.m. → 8:00 p.m. _______

Answer: 6 hours

b. 7:30 a.m. → 12:00 p.m. (noon) _______

Answer: 4 hour 30 mins

c. 10:00 a.m. → 4:30 p.m. ________

Answer: 4 hour 30 mins

d. 1:30 p.m. → 8:30 p.m. ________

Answer: 7 hours

e. 9:30 a.m. → 2:00 p.m. ________

Answer: 4 hour 30 mins

f. _______

Answer: 4:30 p.m → 10:30 p.m. = 6 hours

g. _______

Answer: 7:00 a.m → 10:30 a.m. = 3 hour 30 min

h. _______

Answer: 11:30 a.m → 2:00 p.m = 2 hour 30 min

Question 2.

Solve.

a. Kylie started basketball practice at 2:30 p.m. and finished at 6:00 p.m. How long was Kylie at basketball practice?

Answer:

Given,

Kylie started basketball practice at 2:30 p.m. and finished at 6:00 p.m.

2:30 p.m. → 6:00 p.m = 3 hour 30 min

Thus, Kylie spent 3 hour 30 min at basketball practice.

b. Jamal spent 4 and a half hours at his family picnic. It started at 1:30 p.m. What time did Jamal leave?

Answer:

Given,

Jamal spent 4 and a half hours at his family picnic. It started at 1:30 p.m.

1:30 p.m. + 4:30 = 6:00 p.m.

c. Christopher spent 2 hours doing his homework. He finished at 5:30 p.m. What time did he start his homework?

Answer:

Given,

Christopher spent 2 hours doing his homework. He finished at 5:30 p.m.

5:30 p.m. – 2:00 = 3:30 p.m

Thus he start his homework at 3:30 p.m

d. Henry slept from 8 p.m. to 6:30 a.m. How many hours did Henry sleep?

Answer:

Given,

Given,

Henry slept from 8 p.m. to 6:30 a.m.

Start counting from 8 p.m to 6:30 a.m.

10 hour 30 minutes

Thus Henry slept for 10 hour 30 mins.