# Eureka Math Grade 3 Module 3 End of Module Assessment Answer Key

Eureka Grade 3 ensures students with the learning targets and success criteria. The Diverse opportunities will develop problem-solving skills among the primary school kids practicing Eureka Math Grade 3 Solutions. Eureka Textbook Grade 3 answers help Students Master the subject on Consistent practice.

## Engage NY Eureka Math 3rd Grade Module 3 End of Module Assessment Answer Key

Grade 3 Eureka Math Answer Key is provided by subject experts as per the Common Core curriculum. Grade 3 Eureka Math Solutions provided educates the primary school Kids on all Math concepts of the chapter efficiently. Eureka Math Grade 3 Textbook Answers makes it easy for kids to Grasp the Concepts as well as solve any problem from chapter Tests, Practice Tests, Performance tests, cumulative practice, etc.

### Eureka Math Grade 3 Module 3 End of Module Assessment Answer Key

Question 1.
Aunt Korina and her 3 friends decide to share a cab to go to the mall. If they each spent $6, how much did the cab ride cost altogether? Write an equation using a letter to represent the unknown. Solve. Answer: The amount the cab ride costs altogether =$24.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Aunt Korina and her 3 friends decide to share a cab to go to the mall.
If they each spent $6. 3 + 1 = 4.$6 x c = 4.
c = 4 x 6.
c = 24.
so the amount of cab ride costs altogether = $24. Question 2. Aunt Korina’s 3 friends each order pasta and a lemonade for lunch. Aunt Korina orders only chicken salad.  Lunch Menu Pasta$7 Chicken Salad $9 Lemonade$2

a. Use the menu to find how much they spend altogether. Write equations using letters to represent the unknown. Solve.

The amount they spend altogether =$36. Explanation: In the above-given question, given that, Aunt Korina’s friends each ordered pasta and lemonade for lunch. pasta =$7.
Chicken Salad = $9. Lemonade =$2.
7 x 3 = 21.
2 x 3 = 6.
21 + 6 = 27.
27 – c = 9.
c = 27 + 9 = 36.
so the amount they spend altogether = $36. b. Aunt Korina mentally checks the total using 4 ×$9. Explain her strategy.

4 x $9 = 36. Explanation: In the above-given question, given that, Aunt Korina mentally checks the total using 4 x$9.
27 + 9 = 36.
7 x 3 = 21.
2 x 3 = 6.
21 + 6 = 27.
4 x $9 = 36. Question 3. After lunch, the friends notice a sale. Compare the crossed out prices to the new sale prices. If all sale prices are calculated in the same way, what would the sale price be on an item that originally cost$24? Use words and equations to explain how you know.

The sale price is on an item that originally cost $24 =$8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
After lunch, the friends notice a sale.
they had given a discount of 4%.
4 x 3 = 12.
7 x 3 = 21.
9 x 3 = 27.
1 x 3 = 3.
8 x 3 = 24.
so the sale price is on an item that originally cost $24 =$8.

Question 4.
a. A shopkeeper in the bookstore arranges the boxed sets of books as shown to the right.
If each box contains 9 books, how many books are there?

• Write an equation using a letter to represent the unknown, and then solve.

The number of books = 90.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
A shopkeeper in the bookstore arranges the boxed sets of books as shown to the right.
if each box contains 9 books.
b = 9 x 10.
b = 90.
so the number of books = 90.

b. Aunt Korina figures out how many books are in the arrangement. Her work is shown below.
Explain Aunt Korina’s strategy.
10 × 10 – 10 = 90

Yes, Aunt Korina was right.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Aunt Korina figures out how many books are in the arrangement.
9 x 10 = 90.
10 x 10 – 10.
100 – 10.
90.

c. In the book store, Aunt Korina buys 3 boxes of pens. Each box contains 2 bundles of 10 gray pens. Her friend buys 6 packs of pens. Each pack contains 10 black pens. Explain how the equation below shows how Aunt Korina and her friend buy the same number of pens.
6 × 10 = 3 × 2 × 10

Yes, Aunt Korina and her friend buy the same number of pens.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
In the book store, Aunt Korina buys 3 boxes of pens.
Each box contains 2 bundles of 10 gray pens.
6 x 10 = 60.
3 x 2 x 10.
6 x 10 = 60.
Her friend buys 6 packs of pens.
Each pack contains 10 black pens.
6 x 10 = 60.
so both of them buy the same number of pens.

Question 5.
Complete as many problems as you can in 100 seconds. The teacher will time you and tell you when to stop.