Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units Pdf download links are provided here for free od cost. Do refer to them during the preparation time and learn the concepts easily. All the students who are hunting for the Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units can download them here. So, take the help of these available pdf links and download Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 pdf to understand & learn the concepts of Relative Sizes of Measurement Units in a simplistic manner.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units
Go through the below-provided links and get the Go Math Grade 4 Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units Answer Key for better preparation and score good marks in the exams. The provided solutions to all the questions asked from Relative Sizes of Measurement Units concepts will help you in real-time calculations also. Hence, utilize these lesson-wise links and solve each and every concept related questions covered in this chapter.
Lesson 1:
Lesson 2:
Common Core
Lesson 3:
Common Core
Lesson 4:
Common Core
Lesson 5:
Common Core
Mid Chapter Checkpoint
Lesson 6:
Common Core
Lesson 7:
- Metric Units of Mass and Liquid Volume Page No. 680
- Metric Units of Mass and Liquid Volume Page No. 681
- Metric Units of Mass and Liquid Volume Page No. 682
Common Core
Lesson 8:
Common Core
Lesson 9: Problem Solving • Elapsed Time
Common Core
Lesson 10:
- Common Core – New – Mixed Measures Page No. 701
- Common Core – New – Mixed Measures Lesson Check Page No. 702
Lesson 11: Algebra • Patterns in Measurement Units
- Algebra • Patterns in Measurement Units Page No. 705
- Algebra • Patterns in Measurement Units Page No. 706
Common Core
Chapter 12: Review/Test
- Review/Test Page No. 709
- Review/Test Page No. 710
- Review/Test Page No. 711
- Review/Test Page No. 712
- Review/Test Page No. 713
- Review/Test Page No. 714
- Review/Test Page No. 719
- Review/Test Page No. 720
Common Core – New – Page No. 645
Measurement Benchmarks
Use benchmarks to choose the customary unit you would use to measure each.
Question 1.
height of a computer
foot
Question 2.
weight of a table
________
Answer: Pound
The customary unit to measure the weight of the table is Pound.
Question 3.
length of a semi-truck
________
Answer: Yard
The unit to measure the length of a semi-truck is the yard.
Question 4.
the amount of liquid a bathtub holds
________
Answer: Gallon
The customary unit to measure the amount of liquid a bathtub holds is Gallon.
Use benchmarks to choose the metric unit you would use to measure each.
Question 5.
mass of a grasshopper
________
Answer: Gram
The metric unit to measure the mass of a grasshopper is the gram.
Question 6.
the amount of liquid a water bottle holds
________
Answer: Liter
The metric unit to measure the amount of liquid a water bottle holds is Liter.
Question 7.
length of a soccer field
________
Answer: Meter
The metric unit to measure the length of a soccer field is meter.
Question 8.
length of a pencil
________
Answer: Centimeter
The metric unit to measure the length of a pencil is Centimeter.
Circle the better estimate.
Question 9.
mass of a chicken egg
a. 50 grams
b. 50 kilograms
Answer: 50 grams
The better estimate to measure the mass of a chicken egg is 50 grams.
Question 10.
length of a car
a. 12 miles
b. 12 feet
Answer: 12 feet
The better estimate to measure the length of a car is 12 feet.
Question 11.
amount of liquid a drinking glass holds
a. 8 ounces
b. 8 quarts
Answer: 8 ounces
The better estimate to measure the amount of liquid a drinking glass holds is 8 ounces.
Complete the sentence. Write more or less.
Problem Solving
Question 14.
What is the better estimate for the mass of a textbook, 1 gram or 1 kilogram?
1 ________
Answer: 1 kilogram
The weight of a book will be more than a gram. So, the better estimate for the mass of a textbook is 1 kilogram.
Question 15.
What is the better estimate for the height of a desk, 1 meter or 1 kilometer?
1 ________
Answer: 1 meter
The kilometer is not suitable to measure the height of the desk. So, the better estimate for the height of a desk is 1 meter.
Common Core – New – Page No. 646
Lesson Check
Question 1.
Which is the best estimate for the weight of a stapler?
Options:
a. 4 ounces
b. 4 pounds
c. 4 inches
d. 4 feet
Answer: 4 ounces
The best estimate for the weight of a stapler is 4 ounces
So, the correct answer is option A.
Question 2.
Which is the best estimate for the length of a car?
Options:
a. 4 kilometers
b. 4 tons
c. 4 kilograms
d. 4 meters
Answer: 4 meters
The unit to measure the length of the car is meters.
Thus the answer is option D.
Spiral Review
Question 3.
Bart practices his trumpet 1 \(\frac{1}{4}\) hours each day. How many hours will he practice in 6 days?
Options:
a. 8 \(\frac{2}{4}\) hours
b. 7 \(\frac{2}{4}\) hours
c. 7 hours
d. 6 \(\frac{2}{4}\) hours
Answer: 7 \(\frac{2}{4}\) hours
Explanation:
Bart practices his trumpet 1 \(\frac{1}{4}\) hours each day.
The normal fraction for 1 \(\frac{1}{4}\) = \(\frac{5}{4}\)
In order to calculate the number of hours for 6 days, we need to multiply the fraction by 6.
6 × \(\frac{5}{4}\) = \(\frac{30}{4}\)
The mixed fraction of \(\frac{30}{4}\) is 7 \(\frac{2}{4}\) hours
So, the correct answer is option D.
Question 4.
Millie collected 100 stamps from different countries. Thirty-two of the stamps are from countries in Africa. What is \(\frac{32}{100}\) written as a decimal?
Options:
a. 32
b. 3.2
c. 0.32
d. 0.032
Answer: 0.32
The decimal for the fraction is \(\frac{32}{100}\) = 0.32
Thus the answer is option C.
Question 5.
Diedre drew a quadrilateral with 4 right angles and 4 sides of the same length. What kind of polygon did Diedre draw?
Options:
a. square
b. trapezoid
c. hexagon
d. pentagon
Answer: square
Explanation:
A square has got 4 sides of equal length and 4 right angles (right angle = 90 degrees).
So, the correct answer is option A.
Question 6.
How many degrees are in an angle that turns through \(\frac{1}{2}\) of a circle?
Options:
a. 60°
b. 90°
c. 120°
d. 180°
Answer: 180°
Explanation:
\(\frac{1}{2}\) × 360°
360°/2 = 180°
So, the correct answer is option D.
Page No. 649
Question 1.
Compare the size of a yard to the size of a foot.
Use a model to help.
1 yard is ____ times as long as ____ foot.
____ ____
Answer: 1 yard is three times as long as one feet.
Complete.
Question 4.
7 yards = ____ feet
Answer: 21 feets
Explanation:
1 yard = 3 feets
7 yards = 3 × 7 = 21 feets
Therefore 7 yards = 21 feets
Question 5.
4 yards = ____ feet
Answer: 12 feets
Explanation:
1 yard = 3 feet
4 yards = 4 × 3 feets = 12 feets
4 yards = 12 feets
Question 6.
10 yards = ____ feet
Answer: 30 feets
Explanation:
1 yard = 3 feets
10 yards = 10 × 3 feets = 30 feets
10 yards = 30 feets
Question 7.
7 feet = ____ inches
Answer: 84 inches
Explanation:
1 feet = 12 inches
7 feets = 7 × 12 = 84 inches
Use Symbols Algebra Compare using <, >, or =.
Question 10.
6 feet ____ 60 inches
Answer: 6 feet > 60 inches
Explanation:
1 feet = 12 inches
6 feets = 6 × 12 inches = 72 inches
72 inches is greater than 60 inches
So, 6 feet > 60 inches
Question 12.
Select the measures that are equal. Mark all that apply.
Options:
a. 4 feet
b. 12 yards
c. 36 feet
d. 480 inches
e. 15 feet
f. 432 inches
Answer: B = C = F
Explanation:
1 yard = 3 feet
12 yards = 12 × 3 = 36 feet
So, B = C
1 feet = 12 inches
36 feet = 12 × 36 inches = 432 inches
C = F
Therefore B = C = F
Page No. 650
Question 13.
Jasmine and Luke used fraction strips to compare the size of a foot to the size of an inch using fractions. They drew models to show their answers. Whose answer makes sense? Whose answer is nonsense? Explain your reasoning.
Jasmine’s Work
1 inch is \(\frac{1}{12}\) of a foot.
Luke’s Work
1 inch is \(\frac{1}{3}\) of a foot.
_______ ‘s answer makes sense
Answer: Jasmine’s answer makes sense
Question 13.
a. Apply For the answer that is nonsense, write an answer that makes sense.
Type below:
________
Answer: Luke’s answer is nonsense and Jasmine’s answer makes sense.
Because 1 foot = 12 inches. The fraction of 1 inch = \(\frac{1}{3}\) of a foot.
Question 13.
b. Look back at Luke’s model. Which two units could you compare using his model? Explain.
Type below:
________
Answer: Luke’s model will be suitable to compare the size of a foot to the size of a yard using fractions.
1 feet = 12 inches
3 feet = 36 inches
36 inches = 1 yard
So, 1 yard = \(\frac{12}{36}\)
1 yard = \(\frac{1}{3}\) feet
Common Core – New – Page No. 651
Customary Units of Length
Complete.
Question 1.
3 feet = 36 inches
Think: 1 foot = 12 inches,
so 3 feet = 3 × 12 inches or 36 inches
Question 2.
2 yards = ____ feet
Answer: 6
Explanation:
1 yard = 3 feet
2 yards = 2 × 3 = 6 feets
Question 3.
8 feet = ____ inches
Answer: 96 inches
Explanation:
1 foot = 12 inches
8 feet = 12 × 8 = 96 inches
So, 8 feet = 96 inches
Question 4.
7 yards = ____ feet
Answer:21 feets
Explanation:
1 yard = 3 feet
7 yards = 7 × 3 feet = 21 feets
So, 7 yards = 21 feets
Question 7.
10 feet = ____ inches
Answer: 120 inches
Explanation:
1 foot = 12 inches
10 feet = 10 × 12 inches
10 feet = 120 inches
Compare using <, >, or =.
Question 8.
3 yards ____ 10 feet
Answer: 3 yards < 10 feet
Explanation:
1 yard = 3 feet
3 yards = 3 × 3 feet = 9 feet
9 feet is less than 10 feet
So, 3 yards < 10 feet
Question 9.
5 feet ____ 60 inches
Answer: 5 feet = 60 inches
Explanation:
1 foot = 12 inches
5 feet = 5 × 12 inches = 60 inches
So, 5 feet = 60 inches
Question 10.
8 yards ____ 20 feet
Answer: 8 yards > 20 feet
Explanation:
1 yard = 3 feet
8 yards = 8 × 3 feet = 24 feet
24 feet is greater than 20 feet
So, 8 yards > 20 feet
Question 11.
3 feet ____ 10 inches
Answer: 3 feet > 10 inches
Explanation:
1 foot = 12 inches
3 feet = 3 × 12 inches = 36 inches
36 inches is greater than 10 inches
So, 3 feet > 10 inches
Question 12.
3 yards ____ 21 feet
Answer: 3 yards < 21 feet
Explanation:
1 yard = 3 feet
3 yards = 3 × 3 feet = 9 feet
9 feet is less than 21 feet
So, 3 yards < 21 feet
Question 13.
6 feet ____ 72 inches
Answer: 6 feet = 72 inches
Explanation:
1 foot = 12 inches
6 feet = 6 × 12 inches = 72 inches
6 feet = 72 inches
Problem Solving
Common Core – New – Page No. 652
Lesson Check
Question 1.
Marta has 14 feet of wire to use to make necklaces. She needs to know the length in inches so she can determine how many necklaces to make. How many inches of wire does Marta have?
Options:
a. 42 inches
b. 84 inches
c. 168 inches
d. 504 inches
Answer: 168 inches
Explanation:
Marta has 14 feet of wire to use to make necklaces.
1 feet = 12 inches
14 feet = 14 × 12 inches
14 feet = 168 inches
So, the correct answer is option C.
Question 2.
Jarod bought 8 yards of ribbon. He needs 200 inches to use to make curtains. How many inches of ribbon does he have?
Options:
a. 8 inches
b. 80 inches
c. 96 inches
d. 288 inches
Answer: 288 inches
Explanation:
Jarod bought 8 yards of ribbon. He needs 200 inches to use to make curtains.
1 yard = 36 inches
8 yards = 288 inches
Thus he has 288 inches of ribbon.
So, the correct answer is option D.
Spiral Review
Question 3.
Which describes the turn shown below?
Options:
a. \(\frac{1}{4}\) turn counterclockwise
b. \(\frac{1}{4}\) turn clockwise
c. \(\frac{1}{2}\) turn clockwise
d. \(\frac{3}{4}\) turn counterclockwise
Answer: \(\frac{1}{4}\) turn counterclockwise
By seeing the above figure we can say that the circle turn \(\frac{1}{4}\) in a counterclockwise direction.
Question 4.
Which decimal represents the shaded part of the model below?
Options:
a. 0.03
b. 0.3
c. 0.33
d. 0.7
Answer: 0.3
Explanation:
The square is divided into 10 parts. Among them, 3 parts are shaded.
The fraction of the shaded part is \(\frac{3}{10}\)
The decimal that represents the above figure is 0.3
Thus the correct answer is option B.
Question 5.
Three sisters shared $3.60 equally. How much did each sister get?
Options:
a. $1.00
b. $1.20
c. $1.80
d. $10.80
Answer: $1.20
Explanation:
Three sisters shared $3.60 equally.
The amount that each sister get = x
x × 3 = $3.60
x = $3.60/3 = $1.20
So, the correct answer is option B.
Question 6.
Which is the best estimate for the width of your index finger?
Options:
a. 1 millimeter
b. 1 gram
c. 1 centimeter
d. 1 liter
Answer: 1 centimeter
The unit to measure the width of your index finger is 1 centimeter
The answer is option C.
Page No. 655
Question 1.
4 tons = ______ pounds
Answer: 8000 pounds
Explanation:
1 ton = 2000 pounds
4 tons = 4 × 2000 pounds = 8000 pounds
4 tons = 8000 pounds
Complete.
Question 4.
7 pounds = ______ ounces
Answer: 112 ounces
1 pound = 16 ounces
7 pounds = 7 × 16 ounces
7 pounds = 112 ounces
Question 5.
6 tons = ______ pounds
Answer:
1 ton = 2000 pounds
6 tons = 6 × 2000 pounds
6 tons = 12,000 pounds
Use Symbols Algebra Compare using >, <, or =.
Question 6.
1 pound ______ 15 pounds
Answer: 1 pound < 15 pounds
1 is greater than 15.
So, 1 pound < 15 pounds
Question 7.
2 tons ______ 2 pounds
Answer: 2 tons > 2 pounds
1 ton is greater than 1 pound.
So, 2 tons > 2 pounds
Question 9.
If you could draw a number line that shows the relationship between tons and pounds, what would it look like? Explain.
Answer:
Since 1 ton = 2000 pounds, the number line would show tick marks for every whole number from 0 to 2000. Each tick mark from 0 to 2000 would represent 1 pound. The tick mark in 2000 would represent 1 ton.
Question 10.
Write the symbol that compares the weights correctly.
160 ounces ______ 10 pounds
Answer: 160 ounces = 10 pounds
1 pound = 16 ounces
16 pounds = 10 × 16 ounces = 160 ounces
160 ounces = 10 pounds
Question 10.
600 pounds ______ 1 ton
Answer: 600 pounds < 1 ton
1 ton = 2000 pounds
600 pounds is less than 2000 pounds
600 pounds < 1 ton
Page No. 656
Question 11.
Alexis bought \(\frac{1}{2}\) pound of grapes. How many ounces of grapes did she buy?
Dan drew the number line below to solve the problem. He says his model shows that there are 5 ounces in \(\frac{1}{2}\) pound. What is his error?
Look at the way Dan solved the problem.
Draw a correct number line and solve the problem.
Find and describe his error.
So, Alexis bought ______ ounces of grapes.
Type below:
________
1 pound = 16 ounces
\(\frac{1}{2}\) pound = 8 ounces
The error of Dan is he must draw the mark till 8 but he drew till 5 ounces.
Question 11.
Look back at the number line you drew. How many ounces are in \(\frac{1}{4}\) pound? Explain.
Type below:
________
Answer: There are 4 ounces in \(\frac{1}{4}\) pound.
Common Core – New – Page No. 657
Customary Units of Weight
Complete.
Question 1.
5 pounds = 80 ounces
Think: 1 pound = 16 ounces, so
5 pounds = 5 × 16 ounces, or 80 ounces
Question 2.
7 tons = _____ pounds
Answer: 14,000 pounds
Explanation:
1 ton = 2000 pounds
7 tons = 7 × 2000 pounds = 14000 pounds
7 tons = 14000 pounds
Question 3.
2 pounds = _____ ounces
Answer: 32 ounces
Explanation:
1 pound = 16 ounces
2 pounds = 2 × 16 ounces = 32 ounces
2 pounds = 32 ounces
Question 4.
3 tons = _____ pounds
Answer: 6,000 pounds
Explanation:
1 ton = 2000 pounds
3 tons = 3 × 2000 pounds = 6000 pounds
3 tons = 6000 pounds
Question 5.
10 pounds = _____ ounces
Answer: 160 ounces
Explanation:
1 pound = 16 ounces
10 pounds = 10 × 16 ounces = 160 ounces
10 pounds = 160 ounces
Question 6.
5 tons = _____ pounds
Answer: 10,000 pounds
Explanation:
1 ton = 2000 pounds
5 tons = 5 × 2000 pounds = 10000 pounds
5 tons = 10000 pounds
Question 7.
7 pounds = _____ ounces
Answer: 112 ounces
Explanation:
1 pound = 16 ounces
7 pounds = 7 × 16 ounces = 112 ounces
7 pounds = 112 ounces
Compare using <, >, or =.
Question 10.
3 pounds _____ 50 ounces
Answer: 3 pounds < 50 ounces
Explanation:
1 pound = 16 ounces
3 pounds = 3 × 16 ounces = 48 ounces
3 pounds = 48 ounces
3 pounds < 50 ounces
Question 11.
5 tons _____ 1,000 pounds
Answer: 5 tons > 1,000 pounds
Explanation:
1 ton = 2000 pounds
5 tons = 5 × 2000 pounds = 10000 pounds
10000 pounds is greater than 1000 pounds
5 tons > 1,000 pounds
Question 12.
16 pounds _____ 256 ounces
Answer: 16 pounds = 256 ounces
Explanation:
1 pound = 16 ounces
16 pounds = 16 × 16 ounces = 256 ounces
16 pounds = 256 ounces
Question 13.
8 tons _____ 16,000 pounds
Answer: 8 tons = 16,000 pounds
Explanation:
1 ton = 2000 pounds
8 tons = 8 × 2000 pounds = 16,000 pounds
8 tons = 16,000 pounds
Problem Solving
Common Core – New – Page No. 658
Lesson Check
Question 1.
Ann bought 2 pounds of cheese to make lasagna. The recipe gives the amount of cheese needed in ounces. How many ounces of cheese did she buy?
Options:
a. 20 ounces
b. 32 ounces
c. 40 ounces
d. 64 ounces
Answer: 32 ounces
Explanation:
Ann bought 2 pounds of cheese to make lasagna.
1 pound = 16 ounces
2 pounds = 2 × 16 ounces = 32 ounces
So, the answer is option B.
Question 2.
A school bus weighs 7 tons. The weight limit for a bridge is given in pounds. What is the weight of the bus in pounds?
Options:
a. 700 pounds
b. 1,400 pounds
c. 7,000 pounds
d. 14,000 pounds
Answer: 14,000 pounds
Explanation:
A school bus weighs 7 tons. The weight limit for a bridge is given in pounds.
1 ton = 2000 pounds
7 tons = 7 × 2000 pounds
7 tons = 14000 pounds
So, the correct answer is option D.
Spiral Review
Question 3.
What is the measure of m∠EHG?
Options:
a. 60°
b. 100°
c. 120°
d. 130°
Answer: 120°
Explanation:
m∠EHG = m∠EHF + m∠FHG
m∠EHG = 90° + 30° = 120°
m∠EHG = 120°
The correct answer is option C.
Question 4.
How many lines of symmetry does the square below have?
Options:
a. 0
b. 2
c. 4
d. 6
Answer: 4
Explanation:
A square contains 4 right angles.
So, the answer is option C.
Question 5.
To make dough, Reba needs 2 \(\frac{1}{2}\) cups of flour. How much flour does she need to make 5 batches of dough?
Options:
a. 14 \(\frac{1}{2}\) cups
b. 12 \(\frac{1}{2}\) cups
c. 11 \(\frac{1}{2}\) cups
d. 10 \(\frac{1}{2}\) cups
Answer: 12 \(\frac{1}{2}\) cups
Explanation:
To make dough, Reba needs 2 \(\frac{1}{2}\) cups of flour.
5 × 2 \(\frac{1}{2}\)
= 12 \(\frac{1}{2}\) cups
She need 12 \(\frac{1}{2}\) cups of flour to make dough.
So, the correct answer is option B.
Question 6.
Judi’s father is 6 feet tall. The minimum height to ride a rollercoaster is given in inches. How many inches tall is Judi’s father?
Options:
a. 60 inches
b. 66 inches
c. 72 inches
d. 216 inches
Answer: 72 inches
Explanation:
Judi’s father is 6 feet tall. The minimum height to ride a rollercoaster is given in inches.
1 feet = 12 inches
6 feet = 6 × 12 inches = 72 inches
Thus the correct answer is option C.
Page No. 661
Question 1.
Compare the size of a quart to the size of a pint.
Use a model to help.
1 quart is ____ times as much as _____ pint.
Answer: 1 quart is 2 times as much as 1 pint.
Complete.
Question 2.
2 pints = _____ cups
Answer: 4 cups
Explanation:
1 pint = 2 cups
2 pints = 2 × 2 cups = 4 cups
2 pints = 4 cups
Question 3.
3 gallons = _____ quarts
Answer: 12 quarts
Explanation:
1 gallon = 4 quarts
3 gallons = 3 × 4 quarts = 12 quarts
3 gallons = 12 quarts
Question 4.
6 quarts = _____ cups
Answer: 24 cups
Explanation:
1 quart = 4 cups
6 quarts = 6 × 4 cups = 24 cups
6 quarts = 24 cups
Use a model or Tools to complete.
Use Symbols Algebra Compare using >, <, or =.
Question 7.
2 gallons _____ 32 cups
Answer: 2 gallons = 32 cups
Explanation:
1 gallon = 16 cups
2 gallons = 2 × 16 cups = 32 cups
2 gallons = 32 cups
Question 8.
4 pints _____ 6 cups
Answer: 4 pints > 6 cups
Explanation:
1 pint = 2 cups
4 pints = 4 × 2 cups = 8 cups
So, 4 pints > 6 cups
Question 9.
5 quarts _____ 11 pints
Answer: 5 quarts < 11 pints
Explanation:
1 quart = 2 pints
5 quarts = 5 × 2 pints = 10 pints
10 is less than 11 pints
So, 5 quarts < 11 pints
Question 10.
A soccer team has 25 players. The team’s thermos holds 4 gallons of water. If the thermos is full, is there enough water for each player to have 2 cups? Explain. Make a table to help.
________
Answer: Enough water
Gallons | Cups |
1 | 16 |
2 | 32 |
3 | 48 |
4 | 64 |
Page No. 662
Question 11.
Verify the Reasoning of Others Whose statement makes sense? Whose statement is nonsense? Explain your reasoning.
_______ ’s statement makes sense.
Answer: Angela’s Statement is true. A gallon is 8 times as much as a pint, so 1 pint is 1/8 of a gallon.
Zach’s statement is nonsense. There are 8 pints in a gallon, not 4, so a pint cannot be 1/4 of a gallon.
Question 12.
Peter’s glasses each hold 8 fluid ounces. How many glasses of juice can Peter pour from a bottle that holds 2 quarts?
_____ glasses
Answer: 8 glasses
Explanation:
Peter’s glasses each hold 8 fluid ounces.
There is 32oz per quart. 8 goes into 32 a total of four times. So since there are two quarts, Peter can pour 8 glasses.
Common Core – New – Page No. 663
Customary Units of Liquid Volume
Complete.
Question 1.
6 gallons = 24 quarts
Think: 1 gallon = 4 quarts,
so 6 gallons = 6 × 4 quarts, or 24 quarts
Question 2.
12 quarts = _____ pints
Answer: 24 pints
Explanation:
1 quart = 2 pints
12 quarts = 12 × 2 pints
12 pints = 24 pints
Question 3.
6 cups = _____ fluid ounces
Answer: 48 fluid ounces
Explanation:
1 cup = 8 fluid ounces
6 cups = 6 × 8 fluid ounces = 48 fluid ounces
So, 6 cups = 48 fluid ounces
Question 4.
9 pints = _____ cups
Answer: 18 cups
Explanation:
1 pint = 2 cups
9 pints = 9 × 2 cups = 18 cups
9 pints = 18 cups
Question 7.
3 gallons = _____ cups
Answer: 48 cups
Explanation:
1 gallon = 16 cups
3 gallons = 3 × 16 cups = 48 cups
Therefore 3 gallons = 48 cups
Compare using <, >, or =.
Question 8.
6 pints _____ 60 fluid ounces
Answer: 6 pints > 60 fluid ounces
Explanation:
1 pint = 16 fluid ounces
6 pints = 6 × 16 fluid ounces = 96 fluid ounces
96 fluid ounces is greater than 60 fluid ounces
So, 6 pints > 60 fluid ounces
Question 9.
3 gallons _____ 30 quarts
Answer: 3 gallons < 30 quarts
Explanation:
1 gallon = 4 quarts
3 gallons = 3 × 4 quarts = 12 quarts
12 is less than 30
So, 3 gallons < 30 quarts
Question 10.
5 quarts _____ 20 cups
Answer: 5 quarts = 20 cups
Explanation:
1 quart = 4 cups
5 quarts = 5 × 4 cups = 20 cups
5 quarts = 20 cups
Question 11.
6 cups _____ 12 pints
Answer: 6 cups < 12 pints
Explanation:
1 cup = \(\frac{1}{2}\) pint
6 cups = 6 × \(\frac{1}{2}\) pint = 3 pints
3 is less than 12.
So, 6 cups < 12 pints
Question 12.
8 quarts _____ 16 pints
Answer: 8 quarts = 16 pints
Explanation:
1 quart = 2 pints
8 quarts = 8 × 2 pints = 16 pints
8 quarts = 16 pints
Question 13.
6 gallons _____ 96 pints
Answer: 6 gallons < 96 pints
Explanation:
1 gallon = 8 pints
6 gallons = 6 × 8 pints = 48 pints
48 is less than 96 pints
So, 6 gallons < 96 pints
Problem Solving
Common Core – New – Page No. 664
Lesson Check
Question 1.
Joshua drinks 8 cups of water a day. The recommended daily amount is given in fluid ounces. How many fluid ounces of water does he drink each day?
Options:
a. 16 fluid ounces
b. 32 fluid ounces
c. 64 fluid ounces
d. 128 fluid ounces
Answer: 64 fluid ounces
Explanation:
1 cup = 8 fluid ounces
8 cups = 8 × 8 fluid ounces = 64 fluid ounces
8 cups = 64 fluid ounces
Thus the correct answer is option C.
Question 2.
A cafeteria used 5 gallons of milk in preparing lunch. How many 1-quart containers of milk did the cafeteria use?
Options:
a. 10
b. 20
c. 40
d. 80
Answer: 20
Explanation:
A cafeteria used 5 gallons of milk in preparing lunch.
1 gallon = 4 quarts
5 gallons = 5 × 4 quarts = 20 quarts
5 gallons = 20 quarts
So, the correct answer is option B.
Spiral Review
Question 3.
Roy uses \(\frac{1}{4}\) cup of batter for each muffin. Which list shows the amounts of batter he will use depending on the number of muffins he makes?
Options:
a. \(\frac{1}{4}, \frac{1}{5}, \frac{1}{6}, \frac{1}{7}, \frac{1}{8}\)
b. \(\frac{1}{4}, \frac{2}{4}, \frac{3}{4}, \frac{4}{4}, \frac{5}{4}\)
c. \(\frac{1}{4}, \frac{2}{8}, \frac{3}{12}, \frac{4}{16}, \frac{5}{20}\)
d. \(\frac{1}{4}, \frac{2}{8}, \frac{4}{16}, \frac{6}{24}, \frac{8}{32}\)
Answer: \(\frac{1}{4}, \frac{2}{4}, \frac{3}{4}, \frac{4}{4}, \frac{5}{4}\)
Explanation:
Given that, Roy uses \(\frac{1}{4}\) cup of batter for each muffin.
The amounts of batter he will use depending on the number of muffins he makes is \(\frac{1}{4}, \frac{2}{4}, \frac{3}{4}, \frac{4}{4}, \frac{5}{4}\)
The correct answer is option B.
Question 4.
Beth has \(\frac{7}{100}\) of a dollar. Which shows the amount of money Beth has?
Options:
a. $7.00
b. $0.70
c. $0.07
d. $0.007
Answer: $0.07
Explanation:
Beth has \(\frac{7}{100}\) of a dollar.
The decimal of \(\frac{7}{100}\) = 0.07
The amount of money Beth has is $0.07
So, the answer is option C.
Question 5.
Name the figure that Enrico drew below.
Options:
a. a ray
b. a line
c. a line segment
d. an octagon
Answer: a ray
Explanation:
A part of a line with a start point but no endpoint is called a ray.
The above figure has no endpoint.
So, the answer is option A.
Question 6.
A hippopotamus weighs 4 tons. Feeding instructions are given for weights in pounds. How many pounds does the hippopotamus weigh?
Options:
a. 4,000 pounds
b. 6,000 pounds
c. 8,000 pounds
d. 12,000 pounds
Answer: 8,000 pounds
Explanation:
A hippopotamus weighs 4 tons. Feeding instructions are given for weights in pounds.
We know that 1 ton = 2000 pounds
4 tons = 4 × 2000 pounds = 8000 pounds
Thus the answer is option C.
Page No. 667
Question 1.
A food critic collected data on the lengths of time customers waited for their food. Order the data from least to greatest time. Make a tally table and a line plot to show the data.
Type below:
________
Answer:
Tally Table:
Time Customers waited for Food | |
Time (in hour) | Tally |
\(\frac{1}{2}\) | || |
\(\frac{1}{4}\) | ||| |
\(\frac{3}{4}\) | | |
1 | | |
Line plot:
Use your line plot for 2 and 3.
Question 2.
On how many customers did the food critic collect data?
________
Answer: 7
Explanation:
Number of customers waited for half an hour = 2
Number of customers waited for an hour = 1
Number of customers waited for \(\frac{3}{4}\) of an hour = 1
Number of customers waited for \(\frac{1}{4}\) of an hour = 3
Total number of customers = 2 + 1 + 1 + 3 = 7
The food critic collects data from 7 customers.
Question 3.
What is the difference between the longest time and the shortest time that customers waited?
\(\frac{□}{□}\)
Answer: \(\frac{3}{4}\)
The longest time is 1 hour
And the shortest time is \(\frac{1}{4}\)
1 – \(\frac{1}{4}\) = \(\frac{3}{4}\)
Question 4.
Use Models The data show the lengths of the ribbons Mia used to wrap packages. Make a tally table and a line plot to show the data.
Type below:
________
Answer:
Ribbon used to Wrap Packages | |
Length (in yards) | Tally |
\(\frac{1}{6}\) | | |
\(\frac{2}{6}\) | ||| |
\(\frac{5}{6}\) | | |
\(\frac{6}{6}\) | | |
\(\frac{3}{6}\) | || |
Line plot:
Question 5.
What is the difference in length between the longest ribbon and the shortest ribbon Mia used?
\(\frac{□}{□}\) yard
Answer: \(\frac{5}{6}\) yard
Explanation:
The longest ribbon is \(\frac{6}{6}\) yard
The shortest ribbon is \(\frac{1}{6}\) yard
To find the difference of both the ribbons we have to subtract the shortest ribbon from the longest ribbon
\(\frac{6}{6}\) – \(\frac{1}{6}\) = \(\frac{5}{6}\)
Page No. 668
Question 6.
The line plot shows the distances the students in Mr. Boren’s class ran at the track in miles. Altogether, did the students run more or less than 5 miles?
a. What are you asked to find?
Type below:
________
Answer: If the students ran more or less than 5 miles together.
Question 6.
b. What information do you need to use?
Type below:
________
Answer: I need the information about the distance each student ran.
Question 6.
c. How will the line plot help you solve the problem?
Type below:
________
Answer: With the help of the line plot I can know how far each student ran.
Question 6.
d. What operation will you use to solve the problem?
Type below:
________
Answer: I use addition to solve the problem.
Question 6.
e. Show the steps to solve the problem.
Type below:
________
Answer: \(\frac{1}{5}\) + \(\frac{1}{5}\) + \(\frac{2}{5}\) + \(\frac{2}{5}\) + \(\frac{3}{5}\) + \(\frac{4}{5}\) + \(\frac{4}{5}\) + \(\frac{5}{5}\) = \(\frac{22}{5}\)
The mixed fraction of \(\frac{22}{5}\) is 4 \(\frac{2}{5}\).
Question 6.
Complete the sentences.
The students ran a total of ____ miles.
The distance is ____ than 5 miles. Altogether the students ran ____ than 5 miles.
Type below:
________
Answer: the students ran a total of 4 \(\frac{2}{5}\) miles.
The distance is less than 5 miles. Altogether the students ran less than 5 miles.
Question 7.
Lena collects antique spoons. The line plot shows the lengths of the spoons in her collection. If she lines up all of her spoons in order of size, what is the size of the middle spoon? Explain.
\(\frac{□}{□}\) feet spoon
Answer: \(\frac{4}{4}\) feet
I ordered the data from the least to the greatest value and found the middle value.
Question 8.
A hiking group recorded the distances they hiked. Complete the line plot to show the data.
Type below:
________
Answer:
Common Core – New – Page No. 669
Line Plots
Question 1.
Some students compared the time they spend riding the school bus. Complete the tally table and line plot to show the data.
Time Spent on School Bus | |
Time (in hour) | Tally |
\(\frac{1}{6}\) | || |
\(\frac{2}{6}\) | | |
\(\frac{3}{6}\) | |||| |
\(\frac{4}{6}\) | | |
Answer:
Use your line plot for 2 and 3.
Question 2.
How many students compared times?
______ students
Answer: 8
Explanation:
Number of students spent \(\frac{1}{6}\) of an hour on school bus = 2
Number of students spent \(\frac{2}{6}\) of an hour on school bus = 1
Number of students spent \(\frac{3}{6}\) of an hour on school bus = 4
Number of students spent \(\frac{4}{6}\) of an hour on school bus = 1
Total number of students = 2 + 1 + 4 + 1 = 8 students
Question 3.
What is the difference between the longest time and shortest time students spent riding the bus?
\(\frac{□}{□}\) hour
Answer: \(\frac{3}{6}\)
Explanation:
Longest time is \(\frac{4}{6}\) and shortest time is \(\frac{1}{6}\)
\(\frac{4}{6}\) – \(\frac{1}{6}\) = \(\frac{3}{6}\)
Thus the difference between the longest time and shortest time students spent riding the bus is \(\frac{3}{6}\)
Problem Solving
For 4–5, make a tally table on a separate sheet of paper.
Make a line plot in the space below the problem.
Question 4.
Answer:
Question 5.
Answer:
Common Core – New – Page No. 670
Lesson Check
Use the line plot for 1 and 2.
Question 1.
How many students were reading during study time?
Options:
a. 5
b. 6
c. 7
d. 8
Answer: 8
Explanation:
By seeing the above line plot we can say that the number of students reading during study time is 8.
So, the correct answer is option D.
Question 2.
What is the difference between the longest time and the shortest time spent reading?
Options:
a. \(\frac{4}{8}\) hour
b. \(\frac{3}{8}\) hour
c. \(\frac{2}{8}\) hour
d. \(\frac{1}{8}\) hour
Answer: \(\frac{3}{8}\) hour
Explanation:
The line plot shows that the shortest time is \(\frac{1}{8}\) hour and the longest time is \(\frac{4}{8}\) hour.
The difference of between the longest time and shortest time spent reading is \(\frac{4}{8}\) – \(\frac{1}{8}\) = \(\frac{3}{8}\) hour
So, the correct answer is option B.
Spiral Review
Question 3.
Bridget is allowed to play online games for \(\frac{75}{100}\) of an hour each day. Which shows that fraction as a decimal?
Options:
a. 75.0
b. 7.50
c. 0.75
d. 0.075
Answer: 0.75
Explanation:
The decimal form of the fraction \(\frac{75}{100}\) is 0.75.
So, the answer is option C.
Question 4.
Bobby’s collection of sports cards has \(\frac{3}{10}\) baseball cards and \(\frac{39}{100}\) football cards. The rest are soccer cards. What fraction of Bobby’s sports cards are baseball or football cards?
Options:
a. \(\frac{9}{100}\)
b. \(\frac{42}{100}\)
c. \(\frac{52}{100}\)
d. \(\frac{69}{100}\)
Answer: \(\frac{69}{100}\)
Explanation:
The way the question is written, there are other possibilities, but it seems to me the simplest possibility is that Bobby has 100 sports cards. If 3/10 are baseball, that’s 30. He has 39 football cards. So for baseball and football together it’s 69 cards.
So, the fraction is of Bobby’s sports cards are baseball or football cards is \(\frac{69}{100}\)
Thus the correct answer is option D.
Question 5.
Jeremy gives his horse 12 gallons of water each day. How many 1-quart pails of water is that?
Options:
a. 24
b. 48
c. 72
d. 96
Answer: 48
Explanation:
Jeremy gives his horse 12 gallons of water each day.
For 1 quart he needs 12 × 4 = 48 gallons of water
So, the answer is option B.
Question 6.
An iguana at a pet store is 5 feet long. Measurements for iguana cages are given in inches. How many inches long is the iguana?
Options:
a. 45 inches
b. 50 inches
c. 60 inches
d. 72 inches
Answer: 60 inches
Explanation:
An iguana at a pet store is 5 feet long. Measurements for iguana cages are given in inches.
1 feet = 12 inches
5 feet = 5 × 12 inches = 60 inches
Thus the answer is option C.
Page No. 671
Question 1.
A _______ is a customary unit used to measure weight.
_______
Answer: Pound
Question 2.
The cup and the _____ are both customary units for measuring liquid volume.
_______
Answer: Pint
Complete the sentence. Write more or less.
Question 3.
A cat weighs _______ than one ounce
____
Answer: more
Explanation:
Pound, unit of avoirdupois weight, equal to 16 ounces
The weigh of the cat is measured in pounds. So, the cat weighs more than one ounce
Question 4.
Serena’s shoe is ______ than one yard long.
____
Answer: Less
The length of the shoe is less when compared to the yard.
So, Serena’s shoe is less than one yard long.
Complete.
Question 7.
4 cups = ____ pints
Answer: 2 pints
Explanation:
1 pint = 2 cups
4 cups = 4 × 1/2 pint = 2 pints
Thus 4 cups = 2 pints
Question 8.
Mrs. Byrne’s class went raspberry picking. The data show the weights of the cartons of raspberries the students picked. Make a tally table and a line plot to show the data.
Type below:
_________
Line plot:
Tally Marks:
Cartons of Raspberries picked | |
Weight (in pounds) | Tally |
\(\frac{1}{4}\) | ||| |
\(\frac{2}{4}\) | || |
\(\frac{3}{4}\) | ||| |
\(\frac{4}{4}\) | | |
Use your line plot for 9 and 10.
Question 9.
What is the difference in weight between the heaviest carton and the lightest carton of raspberries?
\(\frac{□}{□}\) pound
Answer: \(\frac{3}{4}\) pound
Explanation:
The heaviest carton of raspberries is \(\frac{4}{4}\)
The lightest carton of raspberries is \(\frac{1}{4}\)
The difference in weight between the heaviest carton and the lightest carton of raspberries = \(\frac{4}{4}\) – \(\frac{1}{4}\) = \(\frac{3}{4}\) pounds.
Question 10.
How many pounds of raspberries did Mrs. Byrne’s class pick in all?
______ pounds
Answer: 5 pounds
Explanation:
Add total weight of carton of raspberries picked
= \(\frac{1}{4}\) + \(\frac{1}{4}\) + \(\frac{1}{4}\) + \(\frac{2}{4}\) + \(\frac{2}{4}\) + \(\frac{3}{4}\) + \(\frac{3}{4}\) + \(\frac{3}{4}\) + \(\frac{4}{4}\) = 5
Therefore Mrs. Byrne’s class picked 5 pounds of raspberries in all.
Page No. 672
Question 14.
The watering can that Carlos uses in his vegetable garden holds 5 of a certain unit of liquid volume. When full, how much water is in the watering can?
5 ______ of water
Answer: 5 gallons of water
The unit to measure the liquid volume is the gallon. So, the watering can holds 5 gallons of water.
Page No. 675
Complete.
Question 1.
2 meters = _____ centimeters
Answer: 200 centimeters
Explanation:
Convert meters into centimeters
1 meter = 100 centimeters
2 meters = 2 × 100 centimeters = 200 centimeters
Question 2.
3 centimeters = _____ millimeters
Answer: 30 millimeters
Explanation:
Convert the centimeters into millimeters
1 centimeter = 10 millimeters
3 centimeters = 3 × 10 millimeters = 30 millimeters
3 centimeters = 30 millimeters
Question 3.
5 decimeters = _____ centimeters
Answer: 50 centimeters
Explanation:
1 decimeter = 10 centimeters
5 decimeters = 5 × 10 centimeters = 50 centimeters
5 decimeters = 50 centimeters
Use Symbols Algebra Compare using <, >, or =.
Question 6.
6 decimeters _____ 65 centimeters
Answer: 6 decimeters < 65 centimeters
Explanation:
1 decimeter = 10 centimeters
6 decimeters = 6 × 10 centimeters = 60 centimeters
60 is less than 65 centimeters
6 decimeters < 65 centimeters
Question 7.
7 meters _____ 700 millimeters
Answer: 7 meters > 700 millimeters
Explanation:
1 meter = 1000 millimeters
7 meters = 7 × 1000 millimeters = 7000 millimeters
7000 is greater than 700
So, 7 meters > 700 millimeters
Describe the length in meters. Write your answer as a fraction and as a decimal.
Question 8.
65 centimeters = ______ or ______ meter
Type below:
_________
Answer: \(\frac{65}{100}\) or 0.65 meter
Explanation:
The fraction for 65 centimeters is \(\frac{65}{100}\) and the decimal form of the fraction is 0.65 meter
Question 9.
47 centimeters = ______ or ______ meter
Type below:
_________
Answer: \(\frac{47}{100}\) or 0.47 meter
Explanation:
The fraction for 47 centimeters is \(\frac{47}{100}\) and the decimal is 0.47 meter.
Question 10.
9 decimeters = ______ or ______ meter
Type below:
_________
Answer: \(\frac{9}{10}\) or 0.9 meter
Explanation:
The fraction for 9 decimeters is \(\frac{9}{10}\) and the decimal for the fraction is 0.9 meter.
Question 11.
2 decimeters = ______ or ______ meter
Type below:
_________
Answer: \(\frac{2}{10}\) or 0.2 meter
Explanation:
The fraction for 2 decimeters is \(\frac{2}{10}\) and the decimal for the fraction is 0.2 meter.
Page No. 676
Question 14.
Julianne’s desk is 75 centimeters long. She says her desk is 7.5 meters long. Describe her error.
Type below:
_________
Answer: \(\frac{75}{100}\) or 0.75 meter
The fraction form of 75 centimeters is \(\frac{75}{100}\). The decimation for the fraction is 0.75 meter
Question 15.
Write the equivalent measurements in each column.
Type below:
_________
Answer:
5 meters | 55 centimeters | 50 millimeters |
5000 millimeters | 55/100 meter | 500/1000 meter |
500 centimeters | 0.55 meter | 0.500 meter |
50 decimeters | 550 millimeters | 50 centimeters |
Question 16.
Aruna was writing a report on pecan trees. She made the table of information to the right. Write a problem that can be solved by using the data.
Type below:
_________
Answer: The height of the tree is 21m to 30m. How many centimeters is the height of the tree?
Question 16.
Describe how you could change the problem by changing a unit in the problem. Then solve the problem.
Type below:
_________
Answer:
Convert meters into centimeters.
Given that the height of the height is 21 to 30m
1 meter = 100 centimeters
21 meters = 2100 centimeters, 30 meters = 3000 centimeters
So, the height of the tree in centimeters is 2100 to 3000 centimeters.
Common Core – New – Page No. 677
Metric Units of Length
Complete.
Question 1.
4 meters = 400 centimeters
Think: 1 meter = 100 centimeters,
so 4 meters = 4 × 100 centimeters, or 400 centimeters
Question 2.
8 centimeters = ______ millimeters
Answer: 80 millimeters
Explanation:
1 centimeter = 10 millimeters
8 centimeters = 8 × 10 millimeters = 80 millimeters
8 centimeters = 80 millimeters
Question 3.
5 meters = ______ decimeters
Answer: 50 decimeters
Explanation:
We have to convert meters into decimeters
1 meter = 10 decimeters
5 meters = 5 × 10 decimeters = 50 decimeters
5 meters = 50 decimeters
Question 4.
9 meters = ______ millimeters
Answer: 9000 millimeters
Explanation:
You need to convert meters into millimeters
1 meter = 1000 millimeters
9 meters = 9 × 1000 millimeters = 9000 millimeters
9 meters = 9000 millimeters
Question 5.
7 meters = ______ centimeters
Answer: 700 centimeters
Explanation:
Convert meters into centimeters
1 meter = 100 centimeters
7 meters = 7 × 100 centimeters = 700 centimeters
7 meters = 700 centimeters
Compare using <, >, or =.
Question 8.
4 meters ______ 450 centimeters
Answer: 4 meters < 450 centimeters
Explanation:
1 meter = 100 centimeters
4 meters = 400 centimeters
400 centimeters < 450 centimeters
So, 4 meters < 450 centimeters
Question 9.
90 centimeters ______ 9 millimeters
Answer: 90 centimeters > 9 millimeters
Explanation:
1 millimeter = 1/10 centimeters
9 millimeters = 1/90 centimeters
So, 90 centimeters > 9 millimeters
Describe the length in meters. Write your answer as a fraction and as a decimal.
Question 10.
43 centimeters =
Type below:
________
Answer: \(\frac{43}{100}\), 0.43
Explanation:
The fraction of 43 centimeters is \(\frac{43}{100}\). the decimal form of \(\frac{43}{100}\) is 0.43
Question 11.
6 decimeters =
Type below:
________
Answer: \(\frac{6}{10}\), 0.6
Explanation:
The fraction form of 6 decimeters is \(\frac{6}{10}\) and the decimal for the fraction is 0.6
Problem Solving
Question 14.
A flagpole is 4 meters tall. How many centimeters tall is the flagpole?
_____ centimeters
Answer: 400 centimeters
Explanation:
A flagpole is 4 meters tall.
Now we have to convert the meters into centimeters.
We know that
1 meter = 100 centimeters
4 meters = 4 × 100 centimeters = 400 centimeters
Thus the height of the flagpole is 400 centimeters
Question 15.
A new building is 25 meters tall. How many decimeters tall is the building?
_____ decimeters
Answer: 250 decimeters
Explanation:
A new building is 25 meters tall.
We know that 1 meter = 10 decimeters
25 meters = 25 × 10 decimeters = 250 decimeters
The height of the building is 250 decimeters.
Common Core – New – Page No. 678
Lesson Check
Question 1.
A pencil is 15 centimeters long. How many millimeters long is that pencil?
Options:
a. 1.5 millimeters
b. 15 millimeters
c. 150 millimeters
d. 1,500 millimeters
Answer: 150 millimeters
Explanation:
A pencil is 15 centimeters long
1 centimeter = 10 millimeters
15 centimeters = 15 × 10 millimeters = 150 millimeters
15 centimeters = 150 millimeters
So, the correct answer is option C.
Question 2.
John’s father is 2 meters tall. How many centimeters tall is John’s father?
Options:
a. 2,000 centimeters
b. 200 centimeters
c. 20 centimeters
d. 2 centimeters
Answer: 200 centimeters
Explanation:
John’s father is 2 meters tall.
Convert meters to centimeters.
1 meter = 100 centimeters
2 meters = 2 × 100 centimeters = 200 centimeters
The correct answer is option B.
Spiral Review
Question 3.
Bruce reads for \(\frac{3}{4}\) hour each night. How long will he read in 4 nights?
Options:
a. \(\frac{3}{16}\)hours
b. \(\frac{7}{4}\) hours
c. \(\frac{9}{4}\) hours
d. \(\frac{12}{4}\) hours
Answer: \(\frac{12}{4}\) hours
Explanation:
Bruce reads for \(\frac{3}{4}\) hour each night.
Multiply latex]\frac{3}{4}[/latex] hour with 4 = latex]\frac{3}{4}[/latex] × 4 = \(\frac{12}{4}\) hours
Thus the correct answer is option D.
Question 4.
Mark jogged 0.6 mile. Caroline jogged 0.49 mile. Which inequality correctly compares the distances they jogged?
Options:
a. 0.6 = 0.49
b. 0.6 > 0.49
c. 0.6 < 0.49
d. 0.6 + 0.49 = 1.09
Answer: 0.6 > 0.49
Explanation:
Mark jogged 0.6 mile. Caroline jogged 0.49 mile.
0.49 miles is less than 0.6 miles
So, the correct answer is option B.
Use the line plot for 5 and 6.
Question 5.
How many lawns were mowed?
Options:
a. 8
b. 9
c. 10
d. 11
Answer: 11
Explanation:
The line plot shows that the total number lawns = 11
The correct answer is option D.
Question 6.
What is the difference between the greatest amount and the least amount of gasoline used to mow lawns?
Options:
a. \(\frac{6}{8}\) gallon
b. \(\frac{5}{8}\) gallon
c. \(\frac{4}{8}\) gallon
d. \(\frac{3}{8}\) gallon
Answer: \(\frac{4}{8}\) gallon
Explanation:
The greatest amount of gasoline used to mow lawns = \(\frac{5}{8}\)
The least amount of gasoline used to mow lawns = \(\frac{1}{8}\)
\(\frac{5}{8}\) – \(\frac{1}{8}\) = \(\frac{4}{8}\) gallon
The correct answer is option C.
Page No. 680
Question 1.
There are 3 liters of water in a pitcher. How many milliliters of water are in the pitcher?
There are _____ milliliters in 1 liter. Since I am changing from a larger unit to a smaller unit, I can _____ 3 by 1,000 to find the number of milliliters in 3 liters.
So, there are _____ milliliters of water in the pitcher.
Answer: There are 1000 milliliters in 1 liter. Since I am changing from a larger unit to a smaller unit, I can multiply 3 by 1,000 to find the number of milliliters in 3 liters.
So, there are 3000 milliliters of water in the pitcher.
Complete.
Question 2.
4 liters = _____ milliliters
Answer: 4000 milliliters
Explanation:
1 liter = 1000 milliliters
4 liters = 4 × 1000 milliliters = 4000 milliliters
4 liters = 4000 milliliters
Question 3.
6 kilograms = _____ grams
Answer: 6000 grams
Explanation:
1 kilogram = 1000 grams
6 kilograms = 6 × 1000 grams = 6000 grams
6 kilograms = 6000 grams
Complete.
Use Symbols Algebra Compare using <, >, or =.
Question 6.
1 kilogram _____ 900 grams
Answer: 1 kilogram < 900 grams
Explanation:
1 kilogram = 1000 grams
1000 grams is less than 900 grams
1 kilogram < 900 grams
Question 7.
2 liters _____ 2,000 milliliters
Answer: 2 liters = 2,000 milliliters
Explanation:
1 liter = 1000 milliliters
2 liters = 2 × 1000 milliliters = 2000 liters
2 liters = 2,000 milliliters
Look for a Pattern Algebra Complete.
Question 8.
Type below:
_________
Answer:
Liters | Milliters |
1 | 1,000 |
2 | 2 × 1,000 = 2,000 |
3 | 3 × 1,000 = 3,000 |
4 | 4 × 1,000 = 4,000 |
5 | 5 × 1,000 = 5,000 |
6 | 6 × 1,000 = 6,000 |
7 | 7 × 1,000 = 7,000 |
8 | 8 × 1,000 = 8,000 |
9 | 9 × 1,000 = 9,000 |
10 | 10 × 1,000 = 10,000 |
Question 9.
Type below:
_________
Answer:
Kilograms | Grams |
1 | 1,000 |
2 | 2 × 1,000 = 2,000 |
3 | 3 × 1,000 = 3,000 |
4 | 4 × 1,000 = 4,000 |
5 | 5 × 1,000 = 5,000 |
6 | 6 × 1,000 = 6,000 |
7 | 7 × 1,000 = 7,000 |
8 | 8 × 1,000 = 8,000 |
9 | 9 × 1,000 = 9,000 |
10 | 10 × 1,000 = 10,000 |
Page No. 681
Question 10.
Frank wants to fill a fish tank with 8 liters of water. How many milliliters is that?
_____ milliliters
Answer: 8000 milliliters
Explanation:
Frank wants to fill a fish tank with 8 liters of water.
Convert liters into milliliters.
1 liter = 1000 milliliters
8 liters = 8 × 1000 milliliters = 8000 milliliters
Question 11.
Kim has 3 water bottles. She fills each bottle with 1 liter of water. How many milliliters of water does she have?
_____ milliliters
Answer: 3000 milliliters
Explanation:
Kim has 3 water bottles. She fills each bottle with 1 liter of water.
Convert liters into milliliters.
1 liter = 1000 milliliters
3 liters = 3 × 1000 milliliters = 3,000 milliliters
She has 3000 milliliters of water.
Question 14.
A 500-gram bag of granola costs $4, and a 2-kilogram bag of granola costs $15. What is the least expensive way to buy 2,000 grams of granola? Explain.
Type below:
_________
Answer:
A 500-gram bag of granola costs $4, and a 2-kilogram bag of granola costs $15.
500-gram bag of granola costs $4
2000 grams = 4 × $4 = $16
2-kilogram bag of granola costs $15.
The Least expensive way to buy 2,000 grams of granola is $15.
Question 15.
Verify the Reasoning of Others The world’s largest apple had a mass of 1,849 grams. Sue said the mass was greater than 2 kilograms. Does Sue’s statement make sense? Explain.
Type below:
_________
Answer:
The world’s largest apple had a mass of 1,849 grams.
Sue said the mass was greater than 2 kilograms.
Their statement of Sue doesn’t make sense because 1,849 grams is less than 2 kilograms.
Page No. 682
Question 16.
Lori bought 600 grams of cayenne pepper and 2 kilograms of black pepper. How many grams of pepper did she buy in all?
a. What are you asked to find?
Type below:
_________
Answer: I am asked to find How many grams of pepper did Lori buy in all.
Question 16.
b. What information will you use?
Type below:
_________
Answer: Number of grams of black pepper and cayenne pepper.
Question 16.
c. Tell how you might solve the problem.
Type below:
_________
Answer: I will solve by adding the weight of both the peppers.
Question 16.
d. Show how you solved the problem.
Type below:
_________
Answer: I solved the problem by converting the kilograms into grams and then add the weight of both the peppers.
Question 16.
e. Complete the sentences.
Lori bought ______ grams of cayenne pepper.
She bought ______ grams of black pepper.
______ + ______ = ______ grams
So, Lori bought ______ grams of pepper in all.
Type below:
_________
Answer:
Lori bought 600 grams of cayenne pepper.
She bought 2000 grams of black pepper.
600 + 2000 = 2600
So, Lori bought 2600 grams of the pepper in all.
Question 17.
Jill has two rocks. One has a mass of 20 grams and the other has a mass of 20 kilograms. Which rock has the greater mass? Explain.
Type below:
_________
Answer:
Jill has two rocks. One has a mass of 20 grams and the other has a mass of 20 kilograms.
To find the greater mass of both the rocks. We have to compare the mass of two rocks.
20 grams is less than 20 kilograms.
The rock of 20 kilograms is having the greater mass.
Question 18.
For numbers 18a–18c, choose Yes or No to tell whether the measurements are equivalent.
a. 5,000 grams and 5 kilograms
i. yes
ii. no
Answer: Yes
Explanation:
1 kilogram = 1000 grams
5 kilograms = 5 × 1000 grams = 5000 grams
So, the above statement is true.
Question 18.
b. 300 milliliters and 3 liters
i. yes
ii. no
Answer: No
Explanation:
1 liter = 1000 milliliters
3 liters = 3000 milliliters
So, the above statement is false.
Question 18.
c. 8 grams and 8,000 kilograms
i. yes
ii. no
Answer: Yes
Explanation:
1 kilogram = 1000 grams
8 kilograms = 8 × 1000 grams = 8000 grams
So, the above statement is true.
Common Core – New – Page No. 683
Metric Units of Mass and Liquid Volume
Complete.
Question 1.
5 liters = 5,000 milliliters
Think: 1 liter 5 1,000 milliliters,
so 5 liters 5 5 × 1,000 milliliters, or 5,000 milliliters
Question 2.
3 kilograms = _____ grams
Answer: 3000 grams
Explanation:
Convert kilograms into grams
1 kilogram = 1000 grams
3 kilograms = 3 × 1000 grams = 3000 grams
3 kilograms = 3000 grams
Question 3.
8 liters = _____ milliliters
Answer: 8000 milliliters
Explanation:
Convert liters to milliliters
1 liter = 1000 milliliters
8 liters = 8 × 1000 milliliters = 8000 milliliters
8 liters = 8000 milliliters
Question 4.
7 kilograms = _____ grams
Answer: 7000 grams
Explanation:
Convert kilograms into grams
1 kilogram = 1000 grams
7 kilograms = 7 × 1000 grams = 7000 grams
7 kilograms = 7000 grams
Question 5.
9 liters = _____ milliliters
Answer: 9000 milliliters
Explanation:
Convert liters to milliliters
1 liter = 1000 milliliters
9 liters = 9 × 1000 milliliters = 9000 milliliters
9 liters = 9000 milliliters
Question 6.
2 liters = _____ milliliters
Answer: 2000 milliliters
Explanation:
Convert liters to milliliters
1 liter = 1000 milliliters
2 liters = 2 × 1000 milliliters = 2000 milliliters
2 liters = 2000 milliliters
Question 7.
6 kilograms = _____ grams
Answer: 6000 grams
Explanation:
Convert kilograms into grams
1 kilogram = 1000 grams
6 kilograms = 6 × 1000 grams = 6000 grams
6 kilograms = 6000 grams
Compare using <, >, or =.
Question 10.
1 kilogram _____ 1,000 grams
Answer: 1 kilogram = 1,000 grams
Explanation:
1 kilogram = 1000 grams
The symbol the above statement is 1 kilogram = 1,000 grams
Question 11.
5 liters _____ 520 milliliters
Answer: 5 liters > 520 milliliters
Explanation:
Convert liters to milliliters
1 liter = 1000 milliliters
5 liters = 5 × 1000 milliliters = 5000 milliliters
5000 milliliters is greater than 520 milliliters
5 liters > 520 milliliters
Problem Solving
Question 12.
Kenny buys four 1-liter bottles of water. How many milliliters of water does Kenny buy?
_____ milliliters
Answer: 4000 milliliters
Explanation:
Kenny buys four 1-liter bottles of water.
4 × 1-liter = 4 liters
Kenny buys 4-liter bottles
Now convert liters into milliliters
1 liter = 1000 milliliters
4 liters = 4 × 1000 milliliters = 4000 milliliters
Kenny bought 4000 milliliters of water.
Question 13.
Mrs. Jones bought three 2-kilogram packages of flour. How many grams of flour did she buy?
_____ grams
Answer: 6000 grams
Explanation:
Mrs. Jones bought three 2-kilogram packages of flour.
That means she buys 6 kilograms of flour.
1 kilogram = 1000 grams
6 kilograms = 6 × 1000 grams = 6000 grams
Mrs. Jones bought 6000 grams of flour.
Question 14.
Colleen bought 8 kilograms of apples and 2.5 kilograms of pears. How many more grams of apples than pears did she buy?
_____ grams
Answer: 5500 grams
Explanation:
Colleen bought 8 kilograms of apples and 2.5 kilograms of pears.
1 kilogram = 1000 grams
8 kilograms = 8 × 1000 grams = 8000 grams
2.5 kilograms = 2.5 × 1000 grams = 2500 grams
8000 grams – 2500 grams = 5500 grams
That means Collen bought 5500 grams of apples than pears.
Question 15.
Dave uses 500 milliliters of juice for a punch recipe. He mixes it with 2 liters of ginger ale. How many milliliters of punch does he make?
_____ milliliters
Answer: 2500 milliliters
Explanation:
Dave uses 500 milliliters of juice for a punch recipe. He mixes it with 2 liters of ginger ale.
1 liter = 1000 milliliters
2 liters = 2 × 1000 milliliters = 2000 milliliters
Add 2000 milliliters from 500 milliliters
2000 milliliters + 500 milliliters = 2500 milliliters
Dave made 2500 milliliters of punch.
Common Core – New – Page No. 684
Lesson Check
Question 1.
During his hike, Milt drank 1 liter of water and 1 liter of sports drink. How many milliliters of liquid did he drink in all?
Options:
a. 20 milliliters
b. 200 milliliters
c. 2,000 milliliters
d. 20,000 milliliters
Answer: 2,000 milliliters
Explanation:
Given,
During his hike, Milt drank 1 liter of water and 1 liter of sports drink.
we have to convert liters into milliliters.
1 liter = 1000 milliliters
2 liters = 2 × 1000 milliliters = 2000 milliliters.
Thus the correct answer is option C.
Question 2.
Larinda cooked a 4-kilogram roast. The roast left over after the meal weighed 3 kilograms. How many grams of roast were eaten during that meal?
Options:
a. 7,000 grams
b. 1,000 grams
c. 700 grams
d. 100 grams
Answer: 1,000 grams
Explanation:
Given that,
Larinda cooked a 4-kilogram roast.
The roast leftover after the meal weighed 3 kilograms.
4 kilogram – 3 kilogram = 1kilogram
Convert kilograms into grams.
1 kilogram = 1000 grams
So, the correct answer is option B.
Spiral Review
Question 3.
Use a protractor to find the angle measure.
Options:
a. 15°
b. 35°
c. 135°
d. 145°
Answer: 145°
Explanation:
By using the protractor we can measure the unknown angle for the above figure.
The angle for the above figure is 145°
The correct answer is option D.
Question 4.
Which of the following shows parallel lines?
Options:
a.
b.
c.
d.
Answer:
Non-intersecting lines are known as parallel lines. From the above figures, we can that option c has nonintersecting lines.
So, the correct answer is option C.
Question 5.
Carly bought 3 pounds of birdseed. How many ounces of birdseed did she buy?
Options:
a. 30 ounces
b. 36 ounces
c. 42 ounces
d. 48 ounces
Answer: 48 ounces
Explanation:
Carly bought 3 pounds of birdseed.
Convert the pounds into ounces.
1 pound = 16 ounces
3 pounds = 3 × 16 ounces = 48 ounces.
Thus Carly bought 48 ounces of birdseed.
The correct answer is option D.
Question 6.
A door is 8 decimeters wide. How wide is the door in centimeters?
Options:
a. 8 centimeters
b. 80 centimeters
c. 800 centimeters
d. 8,000 centimeters
Answer: 80 centimeters
Explanation:
A door is 8 decimeters wide.
1 decimeter = 10 centimeters
8 decimeters = 8 × 10 centimeters = 80 centimeters
The door is 80 centimeters wide.
Thus the correct answer is option B.
Page No. 687
Question 1.
Compare the length of a year to the length of a month.
Use a model to help.
1 year is _____ times as long as _____ month.
Type below:
_______
Answer: 1 year is 12 times as long as 1 month.
Complete.
Question 2.
2 minutes = _____ seconds
Answer: 120 seconds
Explanation:
Convert minutes to seconds.
1 minute = 60 seconds
2 minutes = 2 × 60 seconds = 120 seconds
2 minutes = 120 seconds
Question 3.
4 years = _____ months
Answer: 48 months
Explanation:
Convert year to months
1 year = 12 months
4 years = 4 × 12 months = 48 months
So, 4 years = 48 months
Complete.
Use Symbols Algebra Compare using >, <, or =.
Question 6.
3 years _____ 35 months
Answer: 3 years > 35 months
Explanation:
First of all, you need to convert years to minutes
1 year = 12 months
3 years = 3 × 12 months = 36 months
36 months is greater than 35 months
Thus 3 years > 35 months
Question 7.
2 days _____ 40 hours
Answer: 2 days > 40 hours
Explanation:
Convert days to hours
1 day = 24 hours
2 days = 2 × 24 hours = 48 hours
48 is greater than 40.
So, 2 days > 40 hours
Question 8.
Damien has lived in the apartment building for 5 years. Ken has lived there for 250 weeks. Who has lived in the building longer? Explain. Make a table to help.
_____
Answer:
Given that, Damien has lived in the apartment building for 5 years. Ken has lived there for 250 weeks.
Year | Weeks |
1 | 52 |
2 | 104 |
3 | 156 |
4 | 208 |
5 | 260 |
Damien has lived in the building longer.
Question 9.
How many hours are in a week? Explain.
_____ hours
Answer: 168 hours
Explanation:
Convert week to hours
1 day = 24 hours
1 week = 7 days
7 days = 7 × 24 hours = 168 hours
Therefore there are 168 hours in a week.
Page No. 688
Question 10.
Communicate Explain how you know that 9 minutes is less than 600 seconds.
Type below:
________
Answer:
First, convert minutes to seconds
We know that,
1 minute = 60 seconds
9 minutes = 9 × 60 seconds = 540 seconds.
540 is less than 600 seconds.
Therefore 9 minutes is less than 600 seconds.
Question 11.
Draw lines to match equivalent time intervals. Some intervals might not have a match.
Type below:
________
Answer:
One day is the length of time it takes Earth to make one complete rotation. One year is the time it takes Earth to revolve around the sun. To make the calendar match Earth’s orbit time, there are leap years. Leap years add one extra day to the year. A leap day, February 29, is added to the calendar every four years.
Question 12.
How many days are there in 4 years, if the fourth year is a leap year? Explain. Make a table to help.
_____ days
Answer:
Year | Days |
1 | 365 |
2 | 730 |
3 | 1095 |
4 | 1460 |
5 | 1825 |
Question 13.
Parker was born on February 29, 2008. The second time he is able to celebrate on his actual birthday is in 2016. How many days old will Parker be on February 29, 2016?
_____ days
Answer: 2922 days
Explanation:
Parker was born on February 29, 2008.
The second time he is able to celebrate on his actual birthday is in 2016.
Parker was 8 years old.
There are 2 leap years out of 8 years. There are 366 days in a leap year = 366 × 2 = 732
And multiply 6 years with 365 = 365 × 6 = 2190
2190+ 732 = 2920 days.
Parker will be 2920 days old on February 29, 2016.
Common Core – New – Page No. 689
Units of Time
Complete.
Question 1.
6 minutes = 360 seconds
Think: 1 minute = 60 seconds,
so 6 minutes = 6 × 60 seconds, or 360 seconds
Question 2.
5 weeks = ____ days
Answer: 35 days
Explanation:
1 week = 7 days
5 weeks = 5 × 7 days = 35 days
5 weeks = 35 days
Question 3.
3 years = ____ weeks
Answer: 156 weeks
Explanation:
Convert years to weeks.
1 year = 52 weeks
3 years = 3 × 52 weeks = 156 weeks
3 years = 156 weeks.
Question 4.
9 hours = ____ minutes
Answer: 540 minutes
Explanation:
Convert hours into minutes.
1 hour = 60 minutes
9 hours = 9 × 60 minutes = 540 minutes
9 hours = 540 minutes
Question 5.
9 minutes = ____ seconds
Answer: 540 seconds
Explanation:
Convert minutes to seconds.
1 minute = 60 seconds
9 minutes = 9 × 60 seconds = 540 seconds
9 minutes = 540 seconds
Question 6.
5 years = ____ months
Answer: 60 months
Explanation:
Convert years to months
1 year = 12 months
5 years = 5 × 12 months = 60 months
5 years = 60 months
Question 7.
7 days = ____ hours
Answer: 168 hours
Explanation:
Convert days to hours.
1 day = 24 hours
7 days = 7 × 24 hours = 168 hours
7 days = 168 hours
Compare using <, >, or =.
Question 10.
2 days ____ 48 hours
Answer: 2 days = 48 hours
Explanation:
Convert days to hours
1 day = 24 hours
2 days = 2 × 24 hours = 48 hours
So, 2 days = 48 hours
Question 11.
6 years ____ 300 weeks
Answer: 6 years > 300 weeks
Explanation:
Convert years to weeks.
1 year = 52 weeks
6 years = 6 × 52 weeks = 312 weeks
312 weeks is greater than 300 weeks.
So, 6 years > 300 weeks.
Question 12.
4 hours ____ 400 minutes
Answer: 4 hours < 400 minutes
Explanation:
Convert hours to minutes
1 hour = 60 minutes
4 hours = 4 × 60 minutes = 240 minutes
240 minutes is less than 400 minutes
4 hours < 400 minutes
Question 13.
5 minutes ____ 300 seconds
Answer: 5 minutes = 300 seconds
Explanation:
Convert minutes to seconds.
1 minute = 60 seconds
5 minutes = 5 × 60 seconds = 300 seconds
5 minutes = 300 seconds
Problem Solving
Common Core – New – Page No. 690
Lesson Check
Question 1.
Glen rode his bike for 2 hours. For how many minutes did Glen ride his bike?
Options:
a. 60 minutes
b. 100 minutes
c. 120 minutes
d. 150 minutes
Answer: 120 minutes
Explanation:
Glen rode his bike for 2 hours.
Convert hours to minutes.
1 hour = 60 minutes
2 hours = 2 × 60 minutes = 120 minutes.
Thus the correct answer is option C.
Question 2.
Tina says that vacation starts in exactly 4 weeks. In how many days does vacation start?
Options:
a. 28 days
b. 35 days
c. 42 days
d. 48 days
Answer: 28 days
Explanation:
Tina says that vacation starts in exactly 4 weeks.
Convert weeks to days.
1 week = 7 days
4 weeks = 4 × 7 days = 28 days
So, the correct answer is option A.
Spiral Review
Question 3.
Kayla bought \(\frac{9}{4}\) pounds of apples. What is that weight as a mixed number?
Options:
a. 1 \(\frac{1}{4}\) pounds
b. 1 \(\frac{4}{9}\) pounds
c. 2 \(\frac{1}{4}\) pounds
d. 2 \(\frac{3}{4}\) pounds
Answer: 2 \(\frac{1}{4}\) pounds
Explanation:
Kayla bought \(\frac{9}{4}\) pounds of apples.
The mixed fraction of \(\frac{9}{4}\) is 2 \(\frac{1}{4}\) pounds.
Thus the correct answer is option C.
Question 4.
Judy, Jeff, and Jim each earned $5.40 raking leaves. How much did they earn in all?
Options:
a. $1.60
b. $10.80
c. $15.20
d. $16.20
Answer: $16.20
Explanation:
Judy, Jeff, and Jim each earned $5.40 raking leaves.
= 3 × $5.40 = $16.20
They earned $16.20 in all.
The correct answer is option D.
Question 5.
Melinda rode her bike \(\frac{54}{100}\) mile to the library. Then she rode \(\frac{4}{10}\) mile to the store. How far did Melinda ride her bike in all?
Options:
a. 0.14 mile
b. 0.58 mile
c. 0.94 mile
d. 1.04 miles
Answer: 0.94 mile
Explanation:
Melinda rode her bike \(\frac{54}{100}\) mile to the library.
Then she rode \(\frac{4}{10}\)mile to the store.
The decimal form of \(\frac{54}{100}\) is 0.54 mile
The decimal form of \(\frac{4}{10}\) is 0.40 mile
0.54 + 0.40 = 0.94 mile
Thus the answer is option C.
Question 6.
One day, the students drank 60 quarts of milk at lunch. How many pints of milk did the students drink?
Options:
a. 30 pints
b. 120 pints
c. 240 pints
d. 480 pints
Answer: 120 pints
Explanation:
One day, the students drank 60 quarts of milk at lunch.
1 quart = 2 pints
60 quarts = 60 × 2 pints = 120 pints
The correct answer is option B.
Page No. 693
Question 1.
Evelyn has dance class every Saturday. It lasts 1 hour and 15 minutes and is over at 12:45 p.m. At what time does Evelyn’s dance class begin?
First, write the problem you need to solve.
Type below:
________
Answer: I need to find when Evelyn’s dance class begins.
Question 1.
Next, draw a time line to show the end time and the elapsed time.
Type below:
________
Answer:
Question 1.
Finally, find the start time.
Evelyn’s dance class begins at _________ .
______ A.M.
Answer: 11:30 A.M.
Explanation:
Evelyn has dance class every Saturday. It lasts 1 hour and 15 minutes and is over at 12:45 p.m.
12 hr 45 minutes
-1 hr 15 minutes
11 hr 30 minutes
Thus Evelyn dance class starts at 11:30 A.M.
Question 2.
What if Evelyn’s dance class started at 11:00 a.m. and lasted 1 hour and 25 minutes? At what time would her class end? Describe how this problem is different from Problem 1.
Type below:
________
Answer: 12:25 P.M.
Explanation:
If Evelyn’s dance class started at 11:00 a.m. and lasted 1 hour and 25 minutes.
Then the class ends at 12:25 P.M.
11 hours 0 minutes
+1 hour 25 minutes
12 hour 25 minutes
Question 3.
Beth got on the bus at 8:06 a.m. Thirty-five minutes later, she arrived at school. At what time did Beth arrive at school?
______ a.m.
Answer: 8:41 A.M.
Explanation:
Beth got on the bus at 8:06 a.m.
Thirty-five minutes later, she arrived at school.
8 hour 06 minutes
+ 0 hour 35 minutes
8 hour 41 minutes
Beth arrived to school at 8:41 A.M.
Question 4.
Lyle went fishing for 1 hour and 30 minutes until he ran out of bait at 6:40 p.m. At what time did Lyle start fishing?
______ p.m.
Answer: 5:10 P.M.
Explanation:
Lyle went fishing for 1 hour and 30 minutes until he ran out of bait at 6:40 p.m.
Subtract 1 hour and 30 minutes from 6:40 p.m.
6 hour 40 minutes
-1 hour 30 minutes
5 hour 10 minutes
Lyle starts fishing at 5:10 P.M.
Page No. 694
Question 5.
Mike and Jed went skiing at 10:30 a.m. They skied for 1 hour and 55 minutes before stopping for lunch. At what time did Mike and Jed stop for lunch?
______ p.m
Answer: 12:25 P.M.
Explanation:
Mike and Jed went skiing at 10:30 a.m.
They skied for 1 hour and 55 minutes before stopping for lunch.
Add 1 hour and 55 minutes to 10:30 a.m
10 hour 30 minutes
+1 hour 55 minutes
12 hour 25 minutes
= 12:25 P.M.
Mike and Jed stop for lunch at 12:25 P.M.
Question 6.
Mike can run a mile in 12 minutes. He starts his run at 11:30 am. and runs 4 miles. What time does Mike finish his run?
_____ : _____ _____
Answer: 12:18 P.M
Explanation:
Mike can run a mile in 12 minutes. He starts his run at 11:30 am. and runs 4 miles.
1 mile = 12 minutes
4 miles = 4 × 12 minutes = 48 minutes
Add 48 minutes to 11:30 A.M.
11 hour 30 minutes
0 hour 48 minutes
12 hour 18 minutes
Mike finish his run at 12:18 P.M.
Question 7.
Communicate Explain how you can use a diagram to determine the start time when the end time is 9:00 a.m. and the elapsed time is 26 minutes. What is the start time?
______ a.m.
Answer: 8:34 A.M.
Explanation:
End time = 9:00 A.M.
Elapsed time = 26 minutes
Subtract 26 minutes from 9 hours.
9 hour 00 minutes
-0 hour 26 minutes
8 hour 34 minutes
So, the start time is 8:34 A.M.
Question 8.
Bethany finished her math homework at 4:20 p.m. She did 25 multiplication problems in all. If each problem took her 3 minutes to do, at what time did Bethany start her math homework?
______ p.m.
Answer: 3:05 P.M.
Explanation:
Bethany finished her math homework at 4:20 p.m. She did 25 multiplication problems in all.
If she took 3 minutes to solve each problem then multiply 25 with 3
25 × 3 = 75 minutes = 1 hour 15 minutes
Subtract 1 hour 15 minutes from 4:20 P.M.
4 hour 20 minutes
-1 hour 15 minutes
3 hour 05 minutes
Therefore Bethany started her math homework at 3:05 P.M.
Question 9.
Vincent began his weekly chores on Saturday morning at 11:20 a.m. He finished 1 hour and 10 minutes later. Draw a time line to show the end time.
Vincent finished his chores at _______ p.m.
______ p.m.
Answer: 12:30 P.M.
Explanation:
Vincent began his weekly chores on Saturday morning at 11:20 a.m. He finished 1 hour and 10 minutes later.
Add 1 hour 10 minutes to 11:20 A.M.
11 hour 20 minutes
+1 hour 10 minutes
12 hour 30 minutes
Thus the Endtime is 12:30 P.M.
Common Core – New – Page No. 695
Problem Solving Elapsed Time
Read each problem and solve.
Question 1.
Molly started her piano lesson at 3:45 P.M. The lesson lasted 20 minutes. What time did the piano lesson end?
Think: What do I need to find?
How can I draw a diagram to help?
4:05 P.M.
Question 2.
Brendan spent 24 minutes playing a computer game. He stopped playing at 3:55 P.M and went outside to ride his bike. What time did he start playing the computer game?
______ P.M.
Answer: 3:31 P.M
Explanation:
Brendan spent 24 minutes playing a computer game.
He stopped playing at 3:55 P.M and went outside to ride his bike.
You need to subtract 24 minutes from 3:55 P.M. = 3:31 P.M.
Question 3.
Aimee’s karate class lasts 1 hour and 15 minutes and is over at 5:00 P.M. What time does Aimee’s karate class start?
______ P.M.
Answer: 3:45 P.M
Explanation:
Aimee’s karate class lasts 1 hour and 15 minutes and is over at 5:00 P.M.
You need to subtract 1 hour 15 minutes from 5:00 P.M = 5:00 – 1:15 = 3:45 P.M.
Aimee’s karate class started at 3:45 P.M.
Common Core – New – Page No. 696
Lesson Check
Question 1.
Bobbie went snowboarding with friends at 10:10 A.M. They snowboarded for 1 hour and 43 minutes and then stopped to eat lunch. What time did they stop for lunch?
Options:
a. 8:27 A.M.
b. 10:53 A.M.
c. 11:53 A.M.
d. 12:53 A.M.
Answer: 11:53 A.M.
Explanation:
Bobbie went snowboarding with friends at 10:10 A.M.
They snowboarded for 1 hour and 43 minutes and then stopped to eat lunch.
Add 1 hour and 43 minutes to 10:10 A.M. = 11:53 A.M.
Thus the correct answer is option C.
Question 2.
The Cain family drove for 1 hour and 15 minutes and arrived at their camping spot at 3:44 P.M. What time did the Cain family start driving?
Options:
a. 4:59 P.M.
b. 2:44 P.M.
c. 2:39 P.M.
d. 2:29 P.M.
Answer: 2:29 P.M.
Explanation:
The Cain family drove for 1 hour and 15 minutes and arrived at their camping spot at 3:44 P.M.
Subtract 1 hour and 15 minutes from 3:44 P.M
3:44 P.M. – 1:15 = 2:29 P.M.
The correct answer is option D.
Spiral Review
Question 3.
A praying mantis can grow up to 15 centimeters long. How long is this in millimeters?
Options:
a. 15 millimeters
b. 150 millimeters
c. 1,500 millimeters
d. 15,000 millimeters
Answer: 150 millimeters
Explanation:
A praying mantis can grow up to 15 centimeters long.
Convert centimeters to millimeters
1 centimeter = 10 millimeters
15 centimeters = 15 × 10 millimeters = 150 millimeters
The correct answer is option B.
Question 4.
Thom’s minestrone soup recipe makes 3 liters of soup. How many milliliters of soup is this?
Options:
a. 30 milliliters
b. 300 milliliters
c. 3,000 milliliters
d. 30,000 milliliters
Answer: 3,000 milliliters
Explanation:
Thom’s minestrone soup recipe makes 3 liters of soup.
Convert liters to milliliters.
1 liter = 1000 milliliters
3 liters = 3 × 1000 milliliters = 3,000 milliliters
Thus the correct answer is option C.
Question 5.
Stewart walks \(\frac{2}{3}\) mile each day. Which is a multiple of \(\frac{2}{3}\) ?
Options:
a. \(\frac{4}{3}\)
b. \(\frac{4}{6}\)
c. \(\frac{8}{10}\)
d. \(\frac{2}{12}\)
Answer: \(\frac{4}{6}\)
Explanation:
Stewart walks \(\frac{2}{3}\) mile each day.
\(\frac{2}{3}\) × \(\frac{2}{3}\) = \(\frac{4}{6}\)
The correct answer is option B.
Question 6.
Angelica colored in 0.60 of the squares on her grid. Which of the following expresses 0.60 as tenths in fraction form?
Options:
a. \(\frac{60}{100}\)
b. \(\frac{60}{10}\)
c. \(\frac{6}{100}\)
d. \(\frac{6}{10}\)
Answer: \(\frac{6}{10}\)
Explanation:
Angelica colored in 0.60 of the squares on her grid.
The fraction of 0.60 is \(\frac{6}{10}\)
The correct answer is option D.
Page No. 699
Question 1.
A truck is carrying 2 tons 500 pounds of steel. How many pounds of steel is the truck carrying?
Think of 2 tons 500 pounds as 2 tons + 500 pounds.
Write tons as pounds.
So, the truck is carrying _____ pounds of steel.
______ pounds
Answer: 4,500 pounds
Explanation:
A truck is carrying 2 tons 500 pounds of steel.
Before you add convert tons to pounds.
1 ton = 2000 pounds
2 tons = 2 × 2000 pounds = 4000 pounds
4000 pounds
+500 pounds
4500 pounds
So, the truck is carrying 4500 pounds of steel.
Rewrite each measure in the given unit.
Question 2.
1 yard 2 feet
______ feet
Answer: 5 feet
Explanation:
Convert yard to feet
1 yard = 3 feet
3 feet + 2 feet = 5 feet
Question 3.
3 pints 1 cup
______ cups
Answer: 7 cups
Explanation:
1 pint = 2 cups
3 pints = 3 × 2 cups = 6 cups
6 cups + 1 cup = 7 cups
Question 4.
3 weeks 1 day
______ days
Answer: 22 days
Explanation:
Convert weeks to days.
1 week = 7 days
3 weeks = 21 days
21 days + 1 day = 22 days.
Add or subtract.
Question 5.
2 lb 4 oz
+ 1 lb 6 oz
————–
_____ lb _____ oz
Answer: 3 lb 10 oz
Explanation:
Add 2 lb 4 oz and 1 lb 6 oz
2 lb 4 oz
+ 1 lb 6 oz
3 lb 10 oz
Question 6.
3 gal 2 qt
− 1 gal 3 qt
————–
_____ gal _____ qt
Answer: 1 gal 3 qt
Explanation:
Subtract 1 gal 3 qt from 3 gal 2 qt
Convert gallon to a quart and then borrow to 2 quarts = 6 quarts
3 gal 2 qt
− 1 gal 3 qt
1 gal 3 qt
Question 7.
5 hr 20 min
− 3 hr 15 min
—————–
_____ hr _____ min
Answer: 2 hr 5 min
Explanation:
Subtract 3 hr 15 min from 5 hr 20 min
5 hr 20 min
− 3 hr 15 min
2 hr 5 min
Rewrite each measure in the given unit.
Question 8.
1 hour 15 minutes
_____ minutes
Answer: 75 minutes
Explanation:
Convert hours to minutes.
1 hour = 60 minutes
60 minutes + 15 minutes = 75 minutes
Question 9.
4 quarts 2 pints
_____ pints
Answer: 10 pints
Explanation:
Convert quart to pints
1 quart = 2 pints
4 quarts = 8 pints
8 pints + 2 pints = 10 pints
Question 10.
10 feet 10 inches
_____ inches
Answer: 130 inches
Explanation:
Convert feet to inches
1 feet = 12 inches
10 feet = 10 × 12 inches = 120 inches
120 inches + 10 inches = 130 inches
Add or subtract.
Question 11.
2 tons 300 lb
– 1 ton 300 lb
—————–
_____ ton(s) _____ lb
Answer: 1ton
Explanation:
Subtract 1 ton 300 lb from 2 tons 300 lb
2 tons 300 lb
– 1 ton 300 lb
1ton 0 lb
Question 12.
10 gal 8 c
+ 8 gal 9 c
—————–
_____ gal _____ c
Answer: 19 gal 1 c
Explanation:
Add 10 gal 8 c and 8 gal 9 c
Convert cups to gallon
17 cups = 1 gal 1 cup
10 gal 8 c
+ 8 gal 9 c
18 gal 17 c = 19 gal 1 c
Question 13.
7 lb 6 oz
− 2 lb 12 oz
—————–
_____ lb _____ oz
Answer: 4 lb 10 oz
Explanation:
Subtract 2 lb 12 oz from 7 lb 6 oz
1 lb = 16 oz
Borrow 16 oz to ones place.
7 lb 6 oz
6 lb 22 oz
− 2 lb 12 oz
4 lb 10 oz
Question 14.
Apply Ahmed fills 6 pitchers with juice. Each pitcher contains 2 quarts 1 pint. How many pints of juice does he have in all?
_____ pints of juice
Answer: 30 pints of juice
Explanation:
Apply Ahmed fills 6 pitchers with juice. Each pitcher contains 2 quarts 1 pint.
Convert quarts to pints.
1 quart = 2 pint
2 quarts = 2 × 2 pint = 4 pints
2 quarts 1 pint = 4 pints + 1 pint = 5 pints
5 pints × 6 pitchers = 30 pints of juice.
Question 15.
Sense or Nonsense? Sam and Dave each solve the problem at the right. Sam says the sum is 4 feet 18 inches. Dave says the sum is 5 feet 6 inches. Whose answer makes sense? Whose answer is nonsense? Explain.
2 ft 10 in.
+ 2 ft 8 in.
—————-
Type below:
_________
Answer: The answer of Dave and Sam makes sense. Because 4 feet 18 inches and 5 feet 6 inches are the same.
Convert feet to inches
1 feet = 12 inches
4 feet 18 inches = 5 feet 6 inches.
Question 16.
Jackson has a rope 1 foot 8 inches long. He cuts it into 4 equal pieces. How many inches long is each piece?
______ inches
Answer: 5 inches
Explanation:
Jackson has a rope 1 foot 8 inches long. He cuts it into 4 equal pieces.
Convert feet to inches
1 feet = 12 inches
12 inches + 8 inches = 20 inches
20 ÷ 4 = 5 inches.
Therefore there are 5 inches in each piece.
Page No. 700
Question 17.
Theo is practicing for a 5-kilometer race. He runs 5 kilometers every day and records his time. His normal time is 25 minutes 15 seconds. Yesterday it took him only 23 minutes 49 seconds. How much faster was his time yesterday than his normal time?
a. What are you asked to find?
Type below:
_________
Answer: I am asked to find how much faster was his time yesterday than his normal time.
Question 17.
b. What information do you know?
Type below:
_________
Answer: I know the information about his normal time and the time he took to run yesterday.
Question 17.
c. How will you solve the problem?
Type below:
_________
Answer: I will solve this problem by subtracting the time taken by him yesterday from normal time.
25 minutes 15 seconds
-23 minutes 49 seconds
Question 17.
d. Solve the problem.
Type below:
_________
Answer:
25 minutes 15 seconds
-23 minutes 49 seconds
1 minute 26 seconds
Question 17.
e. Fill in the sentence.
Yesterday, Theo ran 5 kilometers in a time that was ______ faster than his normal time.
_____ min _____ sec
Answer: 1 min 26 sec
Question 18.
Don has 5 pieces of pipe. Each piece is 3 feet 6 inches long. If Don joins the pieces end to end to make one long pipe, how long will the new pipe be?
_____ ft _____ in
Answer: 17 ft 6 in.
Explanation:
Don has 5 pieces of pipe. Each piece is 3 feet 6 inches long.
5 pieces = 5 × 3 feet 6 inches
= 15 feet 30 inches
1 feet = 12 inches
30 inches = 2 feet 6 inches
15 feet 30 inches = 17 feet 6 inches
The new pipe will be 17 feet 6 inches long.
Question 19.
Ana mixes 2 quarts 1 pint of apple juice and 1 quart 3 cups of cranberry juice. Will her mixture be able to fit in a 1 gallon pitcher? Explain.
Type below:
_________
Answer: Yes
Ana mixes 2 quarts 1 pint of apple juice and 1 quart 3 cups of cranberry juice.
We should convert it into gallons.
Before that convert pint to cups.
1 pint = 2 cups
2 quarts 1 pint = 2 quarts 2 cups
2 quarts 2 cups
1 quart 3 cups
3 quart 5 cups
1 quart = 4 cups
5 cups = 1 quart 1 cup
3 quart 5 cups = 4 quart 1 cup
Now we can convert 4 quarts 1 cup into gallons.
1 gallon = 4 quarts
1 gallon 1 cup.
Common Core – New – Page No. 701
Mixed Measures
Complete.
Question 1.
8 pounds 4 ounces = 132 ounces
Think: 8 pounds = 8 × 16 ounces, or 128 ounces.
128 ounces + 4 ounces = 132 ounces
Question 2.
5 weeks 3 days = _____ days
Answer: 38 days
Explanation:
Convert weeks to days
1 week = 7 days
5 weeks = 5 × 7 days = 35 days
35 days + 3 days = 38 days
Question 3.
4 minutes 45 seconds = _____ seconds
Answer: 285 seconds
Explanation:
Convert minutes to seconds
1 minute = 60 seconds
4 minutes = 4 × 60 seconds = 240 seconds
240 seconds + 45 seconds = 285 seconds
Question 4.
4 hours 30 minutes = _____ minutes
Answer: 270 minutes
Explanation:
Convert hours to minutes
1 hour = 60 minutes
4 hours = 4 × 60 minutes = 240 minutes
240 minutes + 30 minutes = 270 minutes
Add or subtract.
Question 8.
9 gal 1 qt
+ 6 gal 1 qt
—————
______ gal ______ qt
Answer: 15 gal 2 qt
Explanation:
9 gal + 6 gal = 15 gal
1 qt + 1 qt = 2qt
9 gal 1 qt
+ 6 gal 1 qt
15 gal 2 qt
Question 9.
12 lb 5 oz
– 7 lb 10 oz
—————
______ lb ______ oz
Answer: 4 lb 11 oz
Explanation:
21 oz – 10 oz = 11 oz
11 lb – 7 lb = 4 lb
12 lb 5 oz
– 7 lb 10 oz
4 lb 11 oz
Question 10.
8 hr 3 min
+ 4 hr 12 min
—————
______ hr ______ min
Answer: 12 hr 15 min
Explanation:
8 hr + 4 hr = 12 hr
3 min + 12 min = 15 min
8 hr 3 min
+ 4 hr 12 min
12 hr 15 min
Problem Solving
Question 11.
Michael’s basketball team practiced for 2 hours 40 minutes yesterday and 3 hours 15 minutes today. How much longer did the team practice today than yesterday?
______ minutes
Answer: 35 minutes
Explanation:
Michael’s basketball team practiced for 2 hours 40 minutes yesterday and 3 hours 15 minutes today.
3 hours 15 minutes
– 2 hours 40 minutes
0 hours 35 minutes
Question 12.
Rhonda had a piece of ribbon that was 5 feet 3 inches long. She removed a 5-inch piece to use in her art project. What is the length of the piece of ribbon now?
______ feet ______ inches
Answer: 4 feet 10 inches
Explanation:
Rhonda had a piece of ribbon that was 5 feet 3 inches long. She removed a 5-inch piece to use in her art project.
5 feet 3 inches
– 0 feet 5-inch
1 feet = 12 inches
12 inches – 5 inches = 7 inches
5 feet 3 inches
– 0 feet 5-inch
4 feet 10 inches
Common Core – New – Page No. 702
Lesson Check
Question 1.
Marsha bought 1 pound 11 ounces of roast beef and 2 pounds 5 ounces of corned beef. How much more corned beef did she buy than roast beef?
Options:
a. 16 ounces
b. 10 ounces
c. 7 ounces
d. 6 ounces
Answer: 10 ounces
Explanation:
Marsha bought 1 pound 11 ounces of roast beef and 2 pounds 5 ounces of corned beef.
Subtract 1 pound 11 ounces of roast beef from 2 pounds 5 ounces of corned beef.
2 pounds 5 ounces
1 pound 11 ounces
0 pound 10 ounces
Thus the correct answer is option B.
Question 2.
Theodore says there are 2 weeks 5 days left in the year. How many days are left in the year?
Options:
a. 14 days
b. 15 days
c. 19 days
d. 25 days
Answer: 19 days
Explanation:
Theodore says there are 2 weeks 5 days left in the year.
Convert weeks to days.
1 week = 7 days
2 weeks = 14 days
14 days + 5 days = 19 days.
So, the correct answer is option C.
Spiral Review
Question 3.
On one grid, 0.5 of the squares are shaded. On another grid, 0.05 of the squares are shaded. Which statement is true?
Options:
a. 0.05 > 0.5
b. 0.05 = 0.5
c. 0.05 < 0.5
d. 0.05 + 0.5 = 1.0
Answer: 0.05 < 0.5
Explanation:
Given,
On one grid, 0.5 of the squares are shaded.
On another grid, 0.05 of the squares are shaded.
0.5 is greater than 0.05
So, the answer is option C.
Question 4.
Classify the triangle shown below.
Options:
a. right
b. acute
c. equilateral
d. obtuse
Answer: right
Explanation:
The above figure is the right angle triangle.
So, the correct answer is option A.
Question 5.
Sahil’s brother is 3 years old. How many weeks old is his brother?
Options:
a. 30 weeks
b. 36 weeks
c. 90 weeks
d. 156 weeks
Answer: 156 weeks
Explanation:
Sahil’s brother is 3 years old.
Convert years to weeks.
1 year = 52 weeks
3 years = 3 × 52 = 156 weeks.
Therefore the correct answer is option D.
Question 6.
Sierra’s swimming lessons last 1 hour 20 minutes. She finished her lesson at 10:50 A.M. At what time did her lesson start?
Options:
a. 9:30 A.M.
b. 9:50 A.M.
c. 10:30 A.M.
d. 12:10 A.M.
Answer: 9:30 A.M.
Explanation:
Sierra’s swimming lessons last 1 hour 20 minutes. She finished her lesson at 10:50 A.M.
10 hour 50 minutes
– 1 hour 20 minutes
9 hours 30 minutes
9:30 A.M.
So, the correct answer is option A.
Page No. 705
Question 1.
The table shows a pattern for two units of time. Label the columns of the table with the units of time.
Think: What unit of time is 24 times as great as another unit?
Type below:
________
Answer: Days, Hours
The conversion of the day to hours is
1 day = 24 hours.
Day | Hours |
1 | 24 |
2 | 48 |
3 | 72 |
4 | 96 |
Each table shows a pattern for two customary units. Label the columns of the table.
Question 2.
Type below:
________
Answer: Pint, Cups
1 pint = 2 Cups
So, the label for the above table is:
Pint | Cups |
1 | 2 |
2 | 4 |
3 | 6 |
4 | 8 |
5 | 10 |
Question 3.
Type below:
________
Answer: Pound, Ounces
Conversion of pounds to ounces is 1 pound = 16 ounces
Pound | Ounces |
1 | 16 |
2 | 32 |
3 | 48 |
4 | 64 |
5 | 80 |
Each table shows a pattern for two customary units. Label the columns of the table.
Question 4.
Type below:
________
Answer: Yard, Inches
1 yard = 36 inches
Yard | Inches |
1 | 36 |
2 | 72 |
3 | 108 |
4 | 144 |
5 | 180 |
Question 5.
Type below:
________
Answer: Feet, Inches
1 Feet = 12 inches
Feet | Inches |
1 | 12 |
2 | 24 |
3 | 36 |
4 | 48 |
5 | 60 |
Each table shows a pattern for two metric units of length. Label the columns of the table.
Question 6.
Type below:
________
Answer: Decimeter, Centimeter, and Centimeter, Millimeter
1 decimeter = 10 centimeters
1 centimeter = 10 millimeters
Label for Decimeter and Centimeter:
Decimeter | Centimeter |
1 | 10 |
2 | 20 |
3 | 30 |
4 | 40 |
5 | 50 |
Label for Centimeter and Millimeter:
Centimeter | Millimeter |
1 | 10 |
2 | 20 |
3 | 30 |
4 | 40 |
5 | 50 |
Question 7.
Type below:
________
Answer: Meter, Centimeter
1 meter = 100 centimeters,
Label for Meter and Centimeter is:
Meter | Centimeter |
1 | 100 |
2 | 200 |
3 | 300 |
4 | 400 |
5 | 500 |
Question 8.
List the number pairs for the table in Exercise 6. Describe the relationship between the numbers in each pair.
Answer: There are 8 pairs for the table.
The relationship for the first pair is Day, Hour.
The relationship for the second pair is Pound, Ounces.
The relationship for the third pair is Yard, Inches.
The relationship for the fourth pair is Feet, inches.
The relationship for the fifth pair is Decimeter, Centimeter.
The relationship for the sixth pair is Centimeter, Millimeter.
The relationship for the seventh pair is Meter, Centimeter.
Page No. 706
Question 9.
What’s the Error? Maria wrote Weeks as the label for the first column of the table and Years as the label for the second column. Describe her error.
Type below:
________
Answer: The error of Maria is she didn’t write the name for the pair of table.
Year | Weeks |
1 | 52 |
2 | 104 |
3 | 156 |
4 | 208 |
5 | 260 |
Question 10.
Verify the Reasoning of Others The table shows a pattern for two metric units. Lou labels the columns Meters and Millimeters. Zayna labels them Liters and Milliliters. Whose answer makes sense? Whose answer is nonsense? Explain.
Type below:
________
Answer: Both Lou and Zayna labels are correct but they didn’t name the pair of units.
Meters | Millimeters |
1 | 1000 |
2 | 2000 |
3 | 3000 |
4 | 4000 |
5 | 5000 |
Liters | Milliliters |
1 | 1000 |
2 | 2000 |
3 | 3000 |
4 | 4000 |
5 | 5000 |
Question 11.
Look at the following number pairs: 1 and 365, 2 and 730, 3 and 1,095. The number pairs describe the relationship between which two units of time? Explain.
____ ____
Answer:
Year | Days |
1 | 12 |
2 | 24 |
3 | 36 |
Question 12.
The tables show patterns for some units of measurement. Write the correct labels in each table.
Type below:
________
Answer:
The suitable units the first table is
Feet | Inches |
1 | 12 |
2 | 24 |
3 | 36 |
4 | 48 |
The suitable units the second table is
Day | Hours |
1 | 24 |
2 | 48 |
3 | 72 |
4 | 96 |
The suitable units the third table is
Gallon | Quarts |
1 | 4 |
2 | 8 |
3 | 12 |
4 | 16 |
Common Core – New – Page No. 707
Patterns in Measurement Units
Each table shows a pattern for two customary units of time or volume. Label the columns of the table.
Question 1.
Question 2.
__________ | __________ |
1 | 12 |
2 | 24 |
3 | 36 |
4 | 48 |
5 | 60 |
Answer:
Years | Months |
1 | 12 |
2 | 24 |
3 | 36 |
4 | 48 |
5 | 60 |
Question 3.
__________ | __________ |
1 | 2 |
2 | 4 |
3 | 6 |
4 | 8 |
5 | 10 |
Answer:
Pints | Cups |
1 | 2 |
2 | 4 |
3 | 6 |
4 | 8 |
5 | 10 |
Question 4.
__________ | __________ |
1 | 7 |
2 | 14 |
3 | 21 |
4 | 28 |
5 | 35 |
Answer:
Weeks | Days |
1 | 7 |
2 | 14 |
3 | 21 |
4 | 28 |
5 | 35 |
Problem Solving
Use the table for 5 and 6.
Question 5.
Marguerite made the table to compare two metric measures of length. Name a pair of units Marguerite could be comparing.
1 _________
= 10 _________
Answer: The pair of units for the above table is Centimeters, Millimeters.
Question 6.
Name another pair of metric units of length that have the same relationship.
1 _________
= 10 _________
Answer: Another pair of metric units of length are Meters, Decimeters.
Common Core – New – Page No. 708
Lesson Check
Question 1.
Joanne made a table to relate two units of measure. The number pairs in her table are 1 and 16, 2 and 32, 3 and 48, 4 and 64. Which are the best labels for
Joanne’s table?
Options:
a. Cups, Fluid Ounces
b. Gallons, Quarts
c. Pounds, Ounces
d. Yards, Inches
Answer: Pounds, Ounces
Explanation:
Joanne made a table to relate two units of measure. The number pairs in her table are 1 and 16, 2 and 32, 3 and 48, 4 and 64.
The label for Joanna’s table is pounds and ounces.
Thus the correct answer is option C.
Question 2.
Cade made a table to relate two units of time. The number pairs in his table are 1 and 24, 2 and 48, 3 and 72, 4 and 96. Which are the best labels for Cade’s table?
Options:
a. Days, Hours
b. Days, Weeks
c. Years, Months
d. Years, Weeks
Answer: Days, Hours
Explanation:
Cade made a table to relate two units of time. The number pairs in his table are 1 and 24, 2 and 48, 3 and 72, 4 and 96.
The label for Joanna’s table is Days and Hours.
The correct answer is option B.
Spiral Review
Question 3.
Anita has 2 quarters, 1 nickel, and 4 pennies. Write Anita’s total amount as a fraction of a dollar
Options:
a. \(\frac{39}{100}\)
b. \(\frac{54}{100}\)
c. \(\frac{59}{100}\)
d. \(\frac{84}{100}\)
Answer: \(\frac{59}{100}\)
Question 4.
The minute hand of a clock moves from 12 to 6. Which describes the turn the minute hand makes?
Options:
a. \(\frac{1}{4}\) turn
b. \(\frac{1}{2}\) turn
c. \(\frac{3}{4}\) turn
d. 1 full turn
Answer: \(\frac{1}{2}\) turn
Explanation:
The minute hand of a clock moves from 12 to 6.
If the minute hand move from 12 to 6 then the fraction of the turn is \(\frac{1}{2}\)
Thus the correct answer is option B.
Question 5.
Roderick has a dog that has a mass of 9 kilograms. What is the mass of the dog in grams?
Options:
a. 9 grams
b. 900 grams
c. 9,000 grams
d. 90,000 grams
Answer: 9,000 grams
Explanation:
Roderick has a dog that has a mass of 9 kilograms.
Convert kilograms to grams.
1 kilogram = 1000 grams
9 kilograms = 9 × 1000 grams = 9000 grams
Therefore the correct answer is option C.
Question 6.
Kari mixed 3 gallons 2 quarts of lemon lime drink with 2 gallons 3 quarts of pink lemonade to make punch. How much more lemon-lime drink did Kari use than pink lemonade?
Options:
a. 3 quarts
b. 4 quarts
c. 1 gallon 1 quart
d. 1 gallon 2 quarts
Answer: 3 quarts
Explanation:
Kari mixed 3 gallons 2 quarts of lemon-lime drink with 2 gallons 3 quarts of pink lemonade to make punch.
Kari used 3 quarts of pink lemonade more to make punch.
The correct answer is option A.
Common Core – New – Page No. 709
Question 1.
Mrs. Miller wants to estimate the width of the steps in front of her house. Select the best benchmark for her to use.
Options:
a. her fingertip
b. the thickness of a dime
c. the width of a license plate
d. how far she can walk in 20 minutes
Answer: the thickness of a dime
Question 2.
Franco played computer chess for 3 hours. Lian played computer chess for 150 minutes. Compare the times spent playing computer chess. Complete the sentence.
_____ played for _____ minutes longer than _____.
Answer: Franco played for 30 minutes longer than Lian.
Question 3.
Select the measures that are equal. Mark all that apply.
Options:
a. 6 feet
b. 15 yards
c. 45 feet
d. 600 inches
e. 12 feet
f. 540 inches
Answer: B, F; C, F
The measure of 15 yards = 45 feet = 540 inches
Page No. 710
Question 5.
Josh practices gymnastics each day after school. The data shows the length of time Josh practiced gymnastics for 2 weeks.
Part A
Make a tally table and line plot to show the data.
Type below:
_________
Answer:
Time Practicing Gymnastics | |
Time (in hours) | Tally |
\(\frac{1}{2}\) | | |
\(\frac{1}{4}\) | || |
\(\frac{3}{4}\) | ||| |
1 | |||| |
Line Plot:
Question 5.
Part B
Explain how you used the tally table to label the numbers and plot the Xs.
Type below:
_________
Answer: By using the tally marks table I have plotted the X’s on the line plot. Based on the tally of each fraction I have plotted X on the point.
Question 5.
Part C
What is the difference between the longest time and shortest time Josh spent practicing gymnastics?
\(\frac{□}{□}\) hour
Answer:
The longest time is 1
The shortest time is \(\frac{1}{4}\)
1 – \(\frac{1}{4}\) = \(\frac{3}{4}\)
Thus the difference between the longest time and shortest time Josh spent practicing gymnastics is \(\frac{3}{4}\)
Question 6.
Select the correct word to complete the sentence.
Juan brings a water bottle with him to soccer practice.
A full water bottle holds of water.
_________
Answer: A full water bottle holds 1 liter of water
Page No. 711
Question 7.
Write the symbol that compares the weights correctly.
128 ounces ____ 8 pounds
8,000 pounds ____ 3 tons
Answer:
i. 128 ounces ____ 8 pounds
1 pound = 16ounces
8 pounds = 8 × 16 ounces = 128 ounces
Thus 128 ounces = 8 pounds
ii. 8,000 pounds ____ 3 tons
1 ton = 2000 pounds
4 tons = 4 × 2000 pounds = 8000 pounds
8000 pounds is greater than 6000 pounds
So, 8,000 pounds > 3 tons
Question 9.
A sack of potatoes weighs 14 pounds and 9 ounces. After Wendy makes potato salad for a picnic, the sack weighs 9 pounds 14 ounces. What is the weight of the potatoes Wendy used for the potato salad? Write the numbers to show the correct subtraction.
____ pounds ____ ounces
Answer: 4 pounds 11 ounces
14 pounds 9 ounces
-9 pounds 14 ounces
Borrow 1 pound to ones place to subtract 11 ounces
1 pound = 16 ounces
16 + 9 = 25 ounces
13 pounds 25 ounces
-9 pounds 14 ounces
4 pounds 11 ounces
Question 10.
Sabita made this table to relate two customary units of liquid volume.
Part A
List the number pairs for the table. Then describe the relationship between the numbers in each pair.
Type below:
________
Answer: The relationship between the numbers in each pair is Pint, Cups.
Question 10.
Part B
Label the columns of the table. Explain your answer.
Type below:
________
Answer:
Pint | Cups |
1 | 2 |
2 | 4 |
3 | 6 |
4 | 8 |
5 | 10 |
Page No. 712
Question 11.
The table shows the distances some students swam in miles. Complete the line plot to show the data.
Answer:
What is the difference between the longest distance and the shortest distance the students swam?
\(\frac{□}{□}\) mile
Answer: \(\frac{4}{8}\) mile
Explanation:
The longest distance = \(\frac{5}{8}\) mile
The shortest distance = \(\frac{1}{8}\) mile
\(\frac{5}{8}\) – \(\frac{1}{8}\) = \(\frac{4}{8}\) mile
The difference between the longest distance and the shortest distance the students swam is \(\frac{4}{8}\) mile.
Question 13.
Katia bought two melons. She says the difference in mass between the melons is 5,000 grams. Which two melons did Katia buy?
Options:
a. watermelon: 8 kilograms
b. cantaloupe: 5 kilograms
c. honeydew: 3 kilograms
d. casaba melon: 2 kilograms
e. crenshaw melon: 1 kilogram
Answer: cantaloupe: 5 kilograms
Katia bought two melons. She says the difference in mass between the melons is 5,000 grams.
She bought cantaloupe: 5 kilograms.
The correct answer is option B.
Question 14.
Write the equivalent measurements in each column.
Type below:
________
Answer:
3 meters | 35 centimeters | 300 millimeters |
3,000 millimeters | 35/100 meter | 300/1000 meter |
300 centimeters | 0.35 meter | 0.300 meter |
30 decimeters | 350 millimeters | 30 centimeters |
Page No. 713
Question 15.
Cheryl is making a mixed fruit drink for a party. She mixes 7 pints each of apple juice and cranberry juice. How many fluid ounces of mixed fruit drink does Cheryl make?
______ fluid ounces
Answer: 224 fluid ounces
Explanation:
Cheryl is making a mixed fruit drink for a party. She mixes 7 pints each of apple juice and cranberry juice.
We need to convert pints into fluid ounces
We know that, 1 pint = 32 fluid ounces
7 pints = 7 × 32 fluid ounces = 224 fluid ounces.
Therefore Cheryl makes 224 fluid ounces of mixed fruit drink.
Question 16.
Hamid’s soccer game will start at 11:00 a.m., but the players must arrive at the field three-quarters of an hour early to warm up. The game must end by 1:15 p.m.
Part A
Hamid says he has to be at the field at 9:45 a.m. is Hamid correct? Explain your answer.
______
Answer: No
Explanation:
Their statement of Hamid is wrong. Because Hamid’s soccer game starts at 10:15 A.M.
Question 16.
Part B
The park closes at 6:30 p.m. There is a 15-minute break between each game played at the park, and each game takes the same amount of time as Hamid’s soccer game. How many more games can be played before the park closes? Explain your answer.
______ more games
Answer: 2 more games
Explanation:
Given that,
The park closes at 6:30 p.m.
There is a 15-minute break between each game played at the park, and each game takes the same amount of time as Hamid’s soccer game.
The game starts at 11:00 A.M and ends at 1:15 P.M.
After completion of the game, they will take a break for 15 minutes.
So, game starts at 1:30 P.M or 2:00 P.M. and ends at 4:15 P.M.
By this, we can say that 2 more games can be played before the park closes.
Question 17.
For numbers 17a–17e, select Yes or No to tell whether the measurements are equivalent.
a. 7,000 grams and 7 kilograms
i. yes
ii. no
Answer: Yes
Explanation:
1 kilogram = 1000 grams
7 kilograms = 7 × 1000 grams = 7000 grams.
Thus the above statement is true.
Question 17.
b. 200 milliliters and 2 liters
i. yes
ii. no
Answer: No
Explanation:
1 liter = 1000 milliliters
2 liters = 2000 milliliters
So, the above statement is not correct.
Question 17.
c. 6 grams and 6,000 kilograms
i. yes
ii. no
Answer: No
Explanation:
1 kilogram = 1000 grams
6 kilograms = 6 × 1000 grams = 6000 grams.
Thus the above statement is true.
Question 17.
d. 5 liters and 5,000 milliliters
i. yes
ii. no
Answer: Yes
Explanation:
1 liter = 1000 milliliters
5 liters = 5000 milliliters
Thus the above statement is true.
Question 17.
e. 2 milliliters and 2,000 liters
i. yes
ii. no
Answer: No
Explanation:
1 liter = 1000 milliliters
2 liters = 2000 milliliters
the above statement is false.
Page No. 714
Question 18.
Draw lines to match equivalent time intervals.
Answer:
Question 19.
Anya arrived at the library on Saturday morning at 11:10 a.m. She left the library 1 hour 20 minutes later. Draw a time line to show the end time.
Anya left the library at _____ P. M.
Question 20.
The tables show patterns for some units of measurement. Write the correct labels in each table.
Answer: Yard, Feet; Week, days; Quart, Cups.
The label for the first table is:
Yard | Feet |
1 | 3 |
2 | 6 |
3 | 9 |
4 | 12 |
The label for the second table is:
Week | Days |
1 | 7 |
2 | 14 |
3 | 21 |
4 | 28 |
The label for the third table is:
Quart | Cups |
1 | 4 |
2 | 8 |
3 | 12 |
4 | 16 |
Question 22.
Frankie is practicing for a 5-kilometer race. His normal time is 31 minutes 21 seconds. Yesterday it took him only 29 minutes 38 seconds.
How much faster was Frankie yesterday than his normal time?
Type below:
________
Answer: 1 minute 43 seconds
Explanation:
Frankie is practicing for a 5-kilometer race.
His normal time is 31 minutes 21 seconds. Yesterday it took him only 29 minutes 38 seconds.
Subtract 29 minutes 38 seconds from 31 minutes 21 seconds
31 minutes 21 seconds
29 minutes 38 seconds
1 minute 43 seconds
Page No. 719
Question 1.
Find the perimeter of the rectangle.
The perimeter is _______ feet.
_____ ft
Answer: 24 ft.
Explanation:
The length of the rectangle = 8 ft.
The width of the rectangle = 4 ft.
The formula for the perimeter of the rectangle is 2 (l + w)
= 2 (8 ft. + 4 ft.) = 2(12 ft.) = 24 ft.
The perimeter of the rectangle = 24 ft.
Find the perimeter of the rectangle or square.
Question 2.
P = _____ yards
Answer: 40 yards
Explanation:
The length of the rectangle = 16 yards
The width of the rectangle = 4 yards
The formula for the perimeter of the rectangle is 2 (l + w)
= 2 (16 yards + 4 yards) = 2(20 yards) = 40 yards
The perimeter of the rectangle is 40 yards.
Question 3.
P = _____ meters
Answer: 304 meters
Explanation:
The length of the rectangle = 110 m
The width of the rectangle = 42 m
The formula for the perimeter of the rectangle is 2 (l + w)
= 2 (110 m + 42 m) = 2(152 m)
= 304 meters
Therefore the perimeter of the rectangle is 304 meters.
Question 4.
P = _____ meters
Answer: 16 meters
Explanation:
The side of the square is 4 meters
The perimeter of the square = 4a
= 4 × 4 = 16 meters.
Therefore the perimeter of the square is 16 meters.
Find the perimeter of the rectangle or square.
Question 5.
P = _____ inches
Answer: 108 in.
Explanation:
Length = 34 in.
Width = 20 in.
The formula for the perimeter of the rectangle is 2 (l + w)
= 2 (34 in. + 20 in.)
= 108 in.
Question 6.
P = _____ feet
Answer: 464 feet
Explanation:
The side of the square is 116 feet
The perimeter of the square = 4a
= 4 × 116 feet = 464 feet.
Thus the perimeter of the square is 464 feet.
Question 7.
P = _____ meters
Answer: 126 meters
Explanation:
The length of the rectangle = 42 meters
The width of the rectangle = 21 meters
The formula for the perimeter of the rectangle is 2 (l + w)
= 2 (42 m + 21 m) = 2 (63 m) = 126 meters
Therefore the perimeter of the above rectangle is 126 meters.
Question 9.
Analyze What is the side length of a square with a perimeter of 60 meters?
l = _____ meters
Answer: 15 meters
Explanation:
The perimeter of the square = 60 meters
We know that, the perimeter of the square = 4a
4a = 60 meters
a = 60/4 = 15 meters
Thus the length of a square is 15 meters.
Page No. 720
Question 10.
Alejandra plans to sew fringe on a scarf. The scarf is shaped like a rectangle. The length of the scarf is 48 inches. The width is one half the length. How much fringe does Alejandra need?
a. Draw a picture of the scarf, and label the given measurements on your drawing.
Type below:
________
Answer:
Question 10.
b. What do you need to find?
Type below:
___9 _____
Answer: I need to find how much fringe does Alejandra need?
Question 10.
c. What formula will you use?
Type below:
________
Answer: I will use the perimeter of the rectangle formula = 2 (l + w).
Question 10.
d. Show the steps you use to solve the problem.
Type below:
________
Answer:
First I will calculate the width of the rectangle.
After that, I will use the formula of perimeter of the rectangle.
I will substitute the value of the length and width of the rectangle.
Question 10.
e. Complete.
The length of the scarf is ____ inches.
The width is one half the length, or
____ ÷ 2 = ____ inches.
So, the perimeter is
(____ × ____) + (____ × ____) = ____ inches.
Type below:
________
Answer:
The length of the scarf is 48 inches.
The width is one half the length, or 48 ÷ 2 = 24 inches.
So, the perimeter is
(2 × 24) + (2 × 48) = 144 inches
Question 10.
f. Alejandra needs _____ of fringe.
____ inches of fringe
Answer: 144 inches of fringe
Question 11.
Marcia will make a frame for her picture. The picture frame will be three times as long as it is wide. The width of the frame will be 5 inches. How much wood does Marcia need for the frame?
____ inches
Answer: 40 inches
Explanation:
Given that, Marcia will make a frame for her picture.
The picture frame will be three times as long as it is wide.
The width of the frame will be 5 inches.
Length = 3 × 5 inches = 15 inches
Perimeter of the rectangle = 2 (l + w)
= 2 (15 + 5) = 2 × 20 = 40 inches
Marcia needs 40 inches of wood for the frame.
Question 12.
Maya is building a sandbox that is 36 inches wide. The length is four times the width. What is the perimeter of the sandbox? Show your work. Explain.
____ inches
Answer: 360 inches
Explanation:
Maya is building a sandbox that is 36 inches wide. The length is four times the width.
Width = 36 inches
length = 4 × 36 inches = 144 inches
The perimeter of the rectangle = 2 (l + w)
= 2 (144 in. + 36 in.) = 2 × 180 inches = 360 inches
Therefore, the perimeter of the sandbox is 360 inches.
Conclusion:
The questions covered in the review test and mid-chapter checkpoint can also be verified using the Go Math grade 4 answer key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units Pdf. So, you can practice well and score good grades in the standard tests and exams. Also, it clarifies all your subject doubts within no time. Hence, download and prepare more on a daily basis.