Students can use the **Spectrum Math Grade 3 Answer Key Chapters 1-3 Mid-Test **as a quick guide to resolve any of their doubts.

## Spectrum Math Grade 3 Chapters 1-3 Mid-Test Answers Key

**Add or Subtract.**

Question 1.

a.

Answer:

Explanation:

There are two 1-digit numbers and given, add numbers in the ones place 5+3 = 8.

b.

Answer:

Explanation:

There is one 2-digit number and one 1-digit number given, first add numbers in the ones place, then lastly add numbers in the tens place, 7+12 = 19.

c.

Answer:

Explanation:

There is one 2-digit number and one 1-digit number given, first add numbers in the ones place, then lastly add numbers in the tens place, 33+2 = 35.

d.

Answer:

Explanation:

There is one 2-digit number and one 1-digit number given, first add numbers in the ones place, then lastly add numbers in the tens place, 19+7 = 26.

e.

Answer:

Explanation:

There is one 2-digit number and one 1-digit number given, first add numbers in the ones place, then lastly add numbers in the tens place, 21+5 = 26.

Question 2.

a.

Answer:

Explanation:

There are two 2-digit numbers given, first add numbers in the ones place and then lastly add numbers in the tens place, 54+13 = 67.

b.

Answer:

Explanation:

There are two 2-digit numbers given, first add numbers in the ones place and then lastly add numbers in the tens place, 16+42 = 58.

c.

Answer:

Explanation:

There are two 2-digit numbers given, first add numbers in the ones place and then lastly add numbers in the tens place, 96+39 = 135.

d.

Answer:

Explanation:

There are two 2-digit numbers given, first add numbers in the ones place and then lastly add numbers in the tens place, 16+54 = 70.

e.

Answer:

Explanation:

There are two 2-digit numbers given, first add numbers in the ones place and then lastly add numbers in the tens place, 87+63 = 150.

Question 3.

a.

Answer:

Explanation:

There are two 3-digit numbers given, first add numbers in the ones place, then tens and lastly add numbers in the hundreds place, 116+23 = 139.

b.

Answer:

Explanation:

There are two 3-digit numbers given, first add numbers in the ones place, then tens and lastly add numbers in the hundreds place, 110+30 = 140.

c.

Answer:

Explanation:

There are two 3-digit numbers given, first add numbers in the ones place, then tens and lastly add numbers in the hundreds place, 319+400 = 719.

d.

Answer:

Explanation:

There are two 3-digit numbers given, first add numbers in the ones place, then tens and lastly add numbers in the hundreds place, 607+401 = 1008.

e.

Answer:

Explanation:

There are two 3-digit numbers given, first add numbers in the ones place, then tens and lastly add numbers in the hundreds place, 632+481 = 1113.

Question 4.

a.

Answer:

Explanation:

There are three 3-digit numbers in column form, first add numbers in the ones place, then tens and lastly add numbers in the hundreds place, 23+39+42 = 104.

b.

Answer:

Explanation:

There are three 3-digit numbers in column form, first add numbers in the ones place, then tens and lastly add numbers in the hundreds place, 11+31+73 = 115.

c.

Answer:

Explanation:

There are three 3-digit numbers in column form, first add numbers in the ones place, then tens and lastly add numbers in the hundreds place, 29+36+5 = 70.

d.

Answer:

Explanation:

There are three 3-digit numbers in column form, first add numbers in the ones place, then tens and lastly add numbers in the hundreds place, 192+305+486 = 983.

e.

Answer:

Explanation:

There are three 3-digit numbers in column form, first add numbers in the ones place, then tens and lastly add numbers in the hundreds place, 611+812+233 = 1656.

Question 5.

a.

Answer:

Explanation:

Subtract the ones.

Subtract the tens.

b.

Answer:

Explanation:

Subtract the ones.

Subtract the tens.

c.

Answer:

Explanation:

Rename 1 tens and 6 ones as “0 tens and 16 ones.” Subtract the ones.

Subtract the tens.

d.

Answer:

Explanation:

Subtract the ones.

Subtract the tens.

e.

Answer:

Explanation:

Subtract the ones.

Subtract the tens.

Question 6.

a.

Answer:

Explanation:

Rename 3 tens and 6 ones as “2 tens and 16 ones.” Subtract the ones.

Subtract the tens.

b.

Answer:

Explanation:

Rename 2 tens and 5 ones as “1 tens and 15 ones.” Subtract the ones.

Subtract the tens.

c.

Answer:

Explanation:

Subtract the ones.

Subtract the tens.

d.

Answer:

Explanation:

Rename 9 tens and 2 ones as “8 tens and 12 ones.” Subtract the ones.

Subtract the tens.

e.

Answer:

Explanation:

Rename 4 tens and 5 ones as “3 tens and 15 ones.” Subtract the ones.

Subtract the tens.

Question 7.

a.

Answer:

Explanation:

Subtract the ones.

Rename 5 hundreds and 1 tens as “4 hundreds and 11 tens.” Subtract the tens.

As there is no hundreds place digit in the second number consider it to be zero and then subtract the hundreds.

b.

Answer:

Explanation:

Subtract the ones.

Rename 2 hundreds and 0 tens as “1 hundreds and 10 tens.” Subtract the tens.

Subtract the hundreds.

c.

Answer:

Explanation:

Subtract the ones.

Subtract the tens.

Subtract the hundreds.

d.

Answer:

Explanation:

Subtract the ones.

Subtract the tens.

Subtract the hundreds.

e.

Answer:

Explanation:

Subtract the ones.

Subtract the tens.

Subtract the hundreds.

Question 8.

a.

Answer:

Explanation:

Subtract the ones.

Subtract the tens.

Subtract the hundreds.

b.

Answer:

Explanation:

Subtract the ones.

Subtract the tens.

Subtract the hundreds.

c.

Answer:

Explanation:

Subtract the ones.

Rename 3 hundreds and 1 tens as “2 hundreds and 11 tens.” Subtract the tens.

Subtract the hundreds.

d.

Answer:

Explanation:

Subtract the ones.

Rename 5 hundreds and 2 tens as “4 hundreds and 12 tens.” Subtract the tens.

Subtract the hundreds.

e.

Answer:

Explanation:

Subtract the ones.

Subtract the tens.

Subtract the hundreds.

**Add or Subtract.**

Question 9.

a.

Answer:

Explanation:

There is one 4-digit number and one 3-digit number given, first add numbers in the ones place, then tens, then hundreds and lastly add numbers in the thousands place, 1034+311 = 1345.

b.

Answer:

Explanation:

There are two 4-digit numbers given, first add numbers in the ones place, then tens, then hundreds and lastly add numbers in the thousands place, 6654+2862 = 9516.

c.

Answer:

Explanation:

There are two 4-digit numbers given, first add numbers in the ones place, then tens, then hundreds and lastly add numbers in the thousands place, 5112+3342 = 8454.

d.

Answer:

Explanation:

There are two 4-digit numbers given, first add numbers in the ones place, then tens, then hundreds and lastly add numbers in the thousands place, 5762+2903 = 8665.

e.

Answer:

Explanation:

There are two 4-digit numbers given, first add numbers in the ones place, then tens, then hundreds and lastly add numbers in the thousands place, 4863+2971 = 7834.

Question 10.

a.

Answer:

Explanation:

There are two 4-digit numbers given, first add numbers in the ones place, then tens, then hundreds and lastly add numbers in the thousands place, 7107+1986 = 9093.

b.

Answer:

Explanation:

There are two 4-digit numbers given, first add numbers in the ones place, then tens, then hundreds and lastly add numbers in the thousands place, 5403+1969 = 7372.

c.

Answer:

Explanation:

There are two 4-digit numbers given, first add numbers in the ones place, then tens, then hundreds and lastly add numbers in the thousands place, 4321+2642 = 6963.

d.

Answer:

Explanation:

There are two 4-digit numbers given, first add numbers in the ones place, then tens, then hundreds and lastly add numbers in the thousands place, 1969+2543 = 4512.

e.

Answer:

Explanation:

There are two 4-digit numbers given, first add numbers in the ones place, then tens, then hundreds and lastly add numbers in the thousands place, 6032+2961 = 8993.

Question 11.

a.

Answer:

Explanation:

Subtract the ones.

Subtract the tens.

Rename 5 thousands and 1 hundreds as “4 thousands and 11 hundreds.” Subtract the hundreds.

As there is no thousands place digit in the second number consider it to be zero and then subtract the thousands.

b.

Answer:

Explanation:

Subtract the ones.

Subtract the tens.

Subtract the hundreds.

As there is no thousands place digit in the second number consider it to be zero and then subtract the thousands.

c.

Answer:

Explanation:

Subtract the ones.

Subtract the tens.

Subtract the hundreds.

As there is no thousands place digit in the second number consider it to be zero and then subtract the thousands.

d.

Answer:

Explanation:

Subtract the ones.

Subtract the tens.

Subtract the hundreds.

As there is no thousands place digit in the second number consider it to be zero and then subtract the thousands.

e.

Answer:

Explanation:

Subtract the ones.

Subtract the tens.

Subtract the hundreds.

As there is no thousands place digit in the second number consider it to be zero and then subtract the thousands.

Question 12.

a.

Answer:

Explanation:

Subtract the ones.

Rename 1 hundreds and 0 tens as “0 hundreds and 10 tens.” Subtract the tens.

Rename 5 thousands and 0 hundreds as “4 thousands and 10 hundreds.” Subtract the hundreds.

As there is no thousands place digit in the second number consider it to be zero and then subtract the thousands.

b.

Answer:

Explanation:

Subtract the ones.

Rename 9 hundreds and 8 tens as “8 hundreds and 18 tens.” Subtract the tens.

Rename 7 thousands and 8 hundreds as “6 thousands and 18 hundreds.” Subtract the hundreds.

As there is no thousands place digit in the second number consider it to be zero and then subtract the thousands.

c.

Answer:

Explanation:

Subtract the ones.

Rename 4 hundreds and 5 tens as “3 hundreds and 15 tens.” Subtract the tens.

Subtract the hundreds.

Subtract the thousands.

d.

Answer:

Explanation:

Subtract the ones.

Rename 8 hundreds and 7 tens as “7 hundreds and 17 tens.” Subtract the tens.

Rename 9 thousands and 7 hundreds as “8 thousands and 17 hundreds.” Subtract the hundreds.

Subtract the thousands.

e.

Answer:

Explanation:

Subtract the ones.

Rename 7 hundreds and 6 tens as “6 hundreds and 16 tens.” Subtract the tens.

Rename 8 thousands and 6 hundreds as “7 thousands and 16 hundreds.” Subtract the hundreds.

Subtract the thousands.

**Round each number to the place named.**

Question 13.

a.

5,432

tens

_______

Answer:

5,430 is the rounded off number of 5,432,

Explanation:

To round off a number to tens we need to check the ones place as the ones place is less than 5 in the above question we need not change the hundreds place and the tens place but change the ones to zero, 5,432 is rounded off to 5,430.

b.

986

tens

_______

Answer:

990 is the rounded off number of 986,

Explanation:

To round off a number to tens we need to check the ones place as the ones place is more than 5 in the above question we can add 1 to the tens place but change the ones to zero, 986 is rounded off to 990.

c.

78,654

hundreds

________

Answer:

78,700 is the rounded off number of 78,654,

Explanation:

To round off a number to hundreds we need to check the tens place as the tens place is more than 5 in the above question we can add 1 to the hundreds place by changing the tens and ones to zero, 78,654 is rounded off to 78,700.

d.

9,865

tens

_______

Answer:

9,870 is the rounded off number of 9,865,

Explanation:

To round off a number to tens we need to check the ones place as the ones place is more than 5 in the above question we can add 1 to the tens place but change the ones to zero, 9,865 is rounded off to 9,870.

e.

54,329

hundreds

_______

Answer:

54,300 is the rounded off number of 54,329,

Explanation:

To round off a number to hundreds we need to check the tens place as the tens place is less than 5 in the above question we need not change the hundreds place but change the tens and ones to zero, 54,329 is rounded off to 54,300.

Question 14.

a.

8,402

hundreds

_________

Answer:

8,400 is the rounded off number of 8,402,

Explanation:

To round off a number to hundreds we need to check the tens place as the tens place is less than 5 in the above question we need not change the hundreds place but change the tens and ones to zero, 8,402 is rounded off to 8,400.

b.

517

hundreds

________

Answer:

500 is the rounded off number of 517,

Explanation:

To round off a number to hundreds we need to check the tens place as the tens place is less than 5 in the above question we need not change the hundreds place but change the tens and ones to zero, 517 is rounded off to 500.

c.

404

tens

_______

Answer:

400 is the rounded off number of 404,

Explanation:

To round off a number to hundreds we need to check the ones place as the tens place is less than 5 in the above question we need not change the hundreds place but change the tens and ones to zero, 404 is rounded off to 400.

d.

269

tens

_______

Answer:

270 is the rounded off number of 269,

Explanation:

To round off a number to tens we need to check the ones place as the ones place is more than 5 in the above question we can add 1 to the tens place but change the ones to zero, 269 is rounded off to 270.

e.

1,790

hundreds

_______

Answer:

1,800 is the rounded off number of 1,790,

Explanation:

To round off a number to hundreds we need to check the tens place as the tens place is more than 5 in the above question we can add 1 to the hundreds place by changing the tens and ones to zero, 1,790 is rounded off to 1,800.

Question 15.

a.

454

tens

_______

Answer:

450 is the rounded off number of 454,

Explanation:

To round off a number to hundreds we need to check the ones place as the tens place is less than 5 in the above question we need not change the hundreds place but change the tens and ones to zero, 454 is rounded off to 450.

b.

9,949

hundreds

_______

Answer:

9,900 is the rounded off number of 9,949,

Explanation:

To round off a number to hundreds we need to check the tens place as the tens place is less than 5 in the above question we need not change the hundreds place but change the tens and ones to zero, 9,949 is rounded off to 9,900.

c.

815

hundreds

_______

Answer:

800 is the rounded off number of 815,

Explanation:

To round off a number to hundreds we need to check the tens place as the tens place is less than 5 in the above question we need not change the hundreds place but change the tens and ones to zero, 815 is rounded off to 800.

d.

1,087

hundreds

________

Answer:

1,100 is the rounded off number of 1,087,

Explanation:

To round off a number to hundreds we need to check the tens place as the tens place is more than 5 in the above question we can add 1 to the hundreds place by changing the tens and ones to zero, 1,087 is rounded off to 1,100.

e.

127

tens

________

Answer:

130 is the rounded off number of 127,

Explanation:

To round off a number to tens we need to check the ones place as the ones place is more than 5 in the above question we can add 1 to the tens place but change the ones to zero, 127 is rounded off to 130.

Question 16.

a.

7,737

hundreds

_______

Answer:

7,700 is the rounded off number of 7,732,

Explanation:

To round off a number to hundreds we need to check the tens place as the tens place is less than 5 in the above question we need not change the hundreds place but change the tens and ones to zero, 7,732 is rounded off to 7,700.

b.

2,424

hundreds

_______

Answer:

2,400 is the rounded off number of 2,424,

Explanation:

To round off a number to hundreds we need to check the tens place as the tens place is less than 5 in the above question we need not change the hundreds place but change the tens and ones to zero, 2,424 is rounded off to 2,400.

c.

380

tens

_______

Answer:

380 is the rounded off number of 380,

Explanation:

To round off a number to tens we need to check the ones place as the ones place is less than 5 in the above question we need not change the hundreds place and the tens place but change the ones to zero, 380 is rounded off to 380.

d.

739

tens

_______

Answer:

740 is the rounded off number of 739,

Explanation:

To round off a number to tens we need to check the ones place as the ones place is more than 5 in the above question we can add 1 to the tens place but change the ones to zero, 739 is rounded off to 740.

e.

766

hundreds

______

Answer:

800 is the rounded off number of 766,

Explanation:

To round off a number to hundreds we need to check the tens place as the tens place is more than 5 in the above question we can add 1 to the hundreds place by changing the tens and ones to zero, 766 is rounded off to 800.

**Solve each problem.**

Question 17.

Marcella has a dog-walking business. She walked 12 dogs on Thursday, 15 dogs on Saturday, and 9 dogs on Sunday. How many dogs did Marcella walk altogether?

Marcella walked ____ dogs altogether.

Answer:

Marcella walked 36 dogs altogether,

Explanation:

Number of dogs Marcella took to walk on Thursday = 12, Number of dogs Marcella took to walk on Saturday = 15, Number of dogs Marcella took to walk on Sunday = 9, Total number of dogs Marcella walked altogether = Number of dogs Marcella took to walk on Thursday + Number of dogs Marcella took to walk on Saturday + Number of dogs Marcella took to walk on Sunday = 12 + 15 + 9 = 36 dogs.

Question 18.

Last week, the ice cream shop sold 188 hot fudge sundaes, 514 chocolate sundaes, and 62 strawberry sundaes. How many more hot fudge sundaes did the store sell than chocolate and strawberry combined?

The store sold _________ more hot fudge sundaes than all the others combined.

Answer:

Number of hot fudges are less than combined number of chocolate and strawberry sundaes,

Explanation:

Number of hot fudge sundaes sold = 188, Number of chocolate sundaes sold = 514, Number of strawberry sundaes sold = 62, Combined number of chocolate and strawberry sundaes = Number of chocolate sundaes sold + Number of strawberry sundaes sold = 514 + 62 = 576.

Question 19.

Owen is going to visit his aunt. He travels 278 miles on Saturday. He travels 81 miles farther on Sunday than he did on Saturday. How many miles did Owen travel on Sunday?

Owen traveled __________ miles on Sunday.

Answer:

Owen travelled 359 miles on Sunday,

Explanation:

Number of miles Owen travels on Saturday = 278 miles, Number of more miles travelled on Sunday = 81 miles, Total number of miles Owen travelled on Sunday = Number of miles Owen travels on Saturday + Number of more miles travelled on Sunday = 278 + 81 = 359 miles.

Question 20.

Delciny’s favorite book is Trees in the Breeze. The book has 85 pages of text and 145 pages of pictures. If Delany is on page 197, how many pages are left?

There are ____ pages left.

Answer:

There are 33 pages left in the book,

Explanation:

Number of pages of text in the book = 85, Number of pages of pictures in the book = 145, Total number of pages in the book = Number of pages of text in the book + Number of pages of pictures in the book = 85 + 145 = 230 pages, The page Delany is reading now = Number of pages read by Delany = 197, Number of pages left = Total number of pages in the book – The page Delany is reading now = 230 – 197 = 33 pages.

Question 21.

Joey is running a 26-mile marathon. Joey takes a break after’4 miles. He then runs 8 miles more. How many miles does Joey have left to run?

Joey has __________ miles left to run.

Answer:

Joey has 14 miles left to run,

Explanation:

Total number of miles to be ran in the marathon = 26 mile, Number of miles Joey ran before break = 4 miles, Number of miles Joey ran after a break = 8 miles, Number of miles left for Joey to run = Total number of miles to be ran in the marathon – (Number of miles Joey ran before break + Number of miles Joey ran after a break)= 26 – (4+8) = 26 – 12 = 14 miles.

Question 22.

Jasper visited the zoo and saw ‘45 lizards, snakes, and turtles alto9ether. If he saw 12 lizards and 26 snakes, how many turtles did Jasper see?

Jasper saw ___________ turtles.

Answer:

Jasper saw 7 turtles,

Explanation:

Total number of animals Jasper saw in the zoo = 45 altogether, Number of lizards = 12, Number of snakes = 26, Number of turtles = Total number of animals Jasper saw in the zoo – (Number of lizards + Number of snakes) = 45 – (12 + 26) = 7.

**Solve each problem.**

Question 23.

Sarah has 50 marbles and Jessie has 63 marbles. How many marbles do they have together?

Sarah and Jessie have _______ marbles together.

Answer:

Sarah and Jessie have 113 marbles altogether,

Explanation:

Number of marbles Sarah has = 50, Number of marbles Jessie has = 63, Total number of marbles Sarah and Jessie have = Number of marbles Sarah has + Number of marbles Jessie has = 50 + 63 = 113.

Question 24.

A pencil costs ‘48 cents and a package of gum costs 29 cents. Estimate about how much the pencil and the package of gum cost together. The pencil and the package of gum cost about ________ cents.

Answer:

Actual cost of the pencil and the gum is 77 cents, Estimated cost of the pencil and the gum is 80 cents,

Explanation:

Cost of the pencil = 48 cents, Estimated cost of the pencil = 50 cents, Cost of the package of gum = 29 cents, Estimated cost of the package of gum = 30 cents, Total estimated cost of the pencil and the gum = 50 + 30 = 80 cents, Actual cost of the pencil and the gum = Cost of the pencil + Cost of the gum = 48 + 29 = 77 cents.

Question 25.

Gloria has saved 329 dollars. If she spends 58 dollars, how much money will she have left?

Gloria will have _______ dollars left.

Answer:

271 dollars are left with Gloria,

Explanation:

Total number of dollars Gloria has = 329 dollars, Number of dollars Gloria spent = 58 dollars, Number of Dollars Gloria is left with = Total number of dollars Gloria has – Number of dollars Gloria spent = 329 – 58 = 271 dollars.

Question 26.

Tito read 320 pages in a book. Akando read 323 pages in a book. Kenji read 313 pages in

a book. How many pages did they read?

Tito, Akando, and Kenji read _____ pages.

Answer:

Tito, Akando, and Kenji read 956 pages in all,

Explanation:

Number of pages Tito read = 320 pages, Number of pages Akando read = 323 pages, Number of pages Kenji read = 313 pages, Total number of pages they read = Number of pages Tito read + Number of pages Akando read + Number of pages Kenji read = 320 + 323 + 313 = 956 pages.

Question 27.

In the year 1983, Mr. Smith was 94 years old. In what year was he born?

Mr. Smith was born in the year _____

Answer:

Mr. Smith was born in the year 1889,

Explanation:

Age of Mr. Smith in the year 1983 = 94 years, Year in which Mr. Smith was born = 1983 – 94 = 1889.

Question 28.

Tobias had 53 baseball cards. He gave his friends 28 of the baseball cards. Estimate how many baseball cards Tobias has left.

Tobias has about _______ baseball cards left.

Answer:

Tobias has about 20 baseball cards left,

Explanation:

Actual number of baseball cards Tobias has = 53, Estimated number of baseball cards Tobias has = 50, Actual number of baseball cards Tobias gave his friends = 28, Estimated number of baseball cards Tobias gave his friends = 30, Estimated number of baseball cards Tobias is left with = Estimated number of baseball cards Tobias has – Estimated number of baseball cards Tobias gave his friends = 50 – 30 = 20.

Question 29.

Thirteen students from Mrs. Daley’s class want to go camping. Eighteen students from Mrs. Campbell’s class want to go camping. Estimate many students want to go camping altogether.

About _______ students want to go camping all together.

Answer:

About 30 students want to go for camping all together,

Explanation:

Actual number of students from Mrs. Daley’s class who want to go for camping = 13, Estimated number of students from Mrs. Daley’s class who want to go for camping = 10, Actual number of students from Mrs. Campbell’s class who want to go for camping = 18, Estimated number of students from Mrs. Campbell’s class who want to go for camping = 20, Total number of estimated students who want to go for camping all together = Estimated number of students from Mrs. Daley’s class who want to go for camping + Estimated number of students from Mrs. Campbell’s class who want to go for camping = 10 + 20 = 30.