This handy **Spectrum Math Grade 4 Answer Key Chapter 3 Lesson 3.8 Problem Solving** provides detailed answers for the workbook questions.

## Spectrum Math Grade 4 Chapter 3 Lesson 3.8 Problem Solving Answers Key

**Solve each problem.**

Question 1.

Last year, 5,670 teenagers lived in Perry County. This year, 732 more teenagers moved there. If 2,1 15 more teenagers move in, how many teenagers will live in Perry County?

There will be ____ teenagers living in Perry County.

Answer:

Given that,

Last year, 5,670 teenagers lived in Perry County.

This year, 732 more teenagers moved there

And 2,1 15 more teenagers move into Perry country.

Therefore the total number of teenagers in Perry country is 5670 + 732 + 2115 = 8,517.

Therefore, There will be 8,517 teenagers living in Perry County.

Question 2.

There are about 5,400 species of mammals in the world. There are about 10,000 species of birds. About how many mammals and birds are there in the world?

There are ____ species of mammals and birds.

Answer:

Given that,

There are about 5,400 species of mammals in the world.

The number of bird species are 1000.

The number of mammals is 5,400 – 1000 = 4,400.

Therefore, There are 4,400 species of mammals and birds.

Question 3.

Mi-Ling and Chet Ai are interested in the planets. They found out Saturn is about 72,367 miles wide and Earth is about 7,918 miles wide. How much wider is Saturn?

Saturn is ____ miles wider.

Answer:

The Saturn is about 72,367 miles.

Earth is about 7,918 miles wide.

The wider more than Saturn is 72,367 – 7,918 = 64,449.

Therefore, Saturn is 64,449 miles wider.

Question 4.

Over the weekend, the Midmark Theater sold 1,208 buckets of popcorn, 2,543 sodas, and 973 boxes of candy. How many food items did the theater sell?

The theater sold ____ food items.

Answer:

Given that,

The number of sodas sold is 1,208.

The number of boxes of candy sold is 973.

The total number of food items sold in theater is 1,208 + 973 = 2,181.

Question 5.

At the state fair, the candy booth was very popular. It had a swimming pool filled with chocolate-covered peanuts and pretzels. There was a total of 97,635 pieces of candy in the pool. The pool had 56,784 chocolate-covered peanuts. How many pretzels were there?

There were ____ pretzels.

Answer:

Given that,

There was a total of 97,635 pieces of candy in the pool.

The pool had 56,784 chocolate-covered peanuts.

The total number of Pretzels is 97,635 – 56,784 = 40851

Therefore, There were 40851 pretzels.