One of the most vital activities to encourage students and engage their brains is to help them master the skill of reading & understanding time. Our 5th Grade Math Worksheet on Time is designed to help kids learn to convert time between hours, seconds, and minutes, adding and subtracting time. Practice the Questions on Word Problems on Measurement of Time, Telling Time, elapsed time, etc. using our 5th Grade Time Worksheets. Try to assess your preparation levels on the concept of time by making the most out of the Class 5 Time Worksheet PDF with Answers.

Do Refer:

## Free Printable Time Worksheets for 5th Grade

**I. Convert the following:**

(i) 10 hours to minutes

(ii) 4 hour 30 minutes to seconds

(iii) 7 days to hours

(iv) 2 weeks to days

(v) 17 days to week and days

(vi) 10:25 p.m. to 24 hour clock

(vii) convert 1800 hours to a 12-hour clock.

**Solution:**

(i) we know that 1 hour=60 minute.

So 10 hours=10 × 60=600 minutes.

Therefore,10 hours is 600 minutes.

(ii) We know that 1 hour=3600 seconds

4 hours= 4 × 3600=14400 seconds

30 minutes=30 × 60=1800 seconds

4 hours 30 minutes to seconds is 14400 + 1800=16200

Therefore, 4 hours 30 minutes is 16200 seconds.

(iii) 7 days to hours

We know that 1 day=24 hours.

7 days=7 × 24=168 hours.

(iv) 2 weeks to days

we know that 1 week is 7 days.

2 weeks is 14 days.

(v) we know that 1 week is 7 days.

17 days is 2 weeks 3 days.

(vi) 10:25 p.m in 24 hour clock is 22.30.

(Vii)1800 hours in 24 hours format is 18:00.

18:00 p.m is 6:00 p.m.

**II. Add the following
**(i) 11 minutes 20 seconds and 23 minutes 15 seconds

(ii) 25 minutes 30 seconds and 17 minutes 20 seconds

(iii) 3 hour 10 minutes 20 seconds and 5 hours 18 minutes 12 seconds

(iv) 62 years 8 months and 7 years 5 months

(v) 11 weeks 5 days and 12 weeks 2 days

**Solution:**

(i)

1. First add seconds. i.e. 20 + 15=35. Place 35 under the respective column.

2. Then add minutes. i.e. 11 + 23=34. Place 34 under the respective column.

Therefore, By adding 11 min 20 sec and 23 min 15 sec we get 34 min 35 seconds.

(ii)

1. First add seconds. i.e. 30 + 20=50. Place 50 under the respective column.

2. Then add minutes. i.e. 25 + 17=42. Place 42 under the respective column.

Therefore, By adding 25 min 30 sec and 17 min 20 sec we get 42 min 50 seconds.

(iii)

1. First add seconds. i.e. 20 + 12=32. Place 32 under the respective column.

2. Then add minutes. i.e. 10 + 18=28. Place 28 under the respective column.

3. Then add hours i.e. 3+5=8. place 8 under the respective column.

Therefore, By adding 3 H 10 Min 20 sec and 5 H 18 min 12 sec we get 8 H 28 Min 32 Seconds.

(IV)

1. First add months. i.e. 8 + 5=13. Place 13 under the respective column.

2. Then add years. i.e. 62 + 7=69. Place 69 under the respective column.

Therefore, By adding 62 y 8 M and 7 Y 5 M we get 69 Y 13 M.

(V)

1. First add days. i.e. 5 + 2=7. Place 7 under the respective column.

2. Then add weeks. i.e. 11 + 12=23. Place 23 under the respective column.

Therefore, By adding 11 W 5 D and 12 W 2 D we get 23 W 7 D.

**III. Subtract the following
**(i) 22 minutes 10 seconds from 35 minutes 44 seconds

(ii) 6 hours 19 minutes from 8 hours 10 minutes

(iii) 10 week 2 days from 19 weeks 4 day

(iv) 5 years 3 months from 17 years 7 months

**Solution:**

(i)

1. First, Subtract seconds i.e. 44 – 10=34 seconds. Place 34 under the respective column.

2. Then subtract minutes i.e. 35-22=13 minutes. Place 13 under the respective column.

Therefore, By Subtracting 35 minutes 44 sec with 22 minutes 10 seconds we get 13 minutes 34 seconds.

(ii)

1. First, Subtract minutes. We can not subtract 19 from 10. So borrow 1 minute from hours i.e. 60. Add 60 to 10 i.e. 60 + 10=70. Subtract 19 from 70 i.e. 70 – 19=51 seconds. Place 51 under the respective column.

2. Then subtract Hours. As we have borrowed 1 minute from hours 8 becomes 7.i.e. 7-6=1 minute. Place 1 under the respective column.

Therefore, By Subtracting 6 hours 19 minutes from 8 hours 10 minutes we get 1 hour 51 minutes.

(iii)

1. First, Subtract days. i.e. 4 – 2=2. Place 2 under the respective column.

2. Then subtract Weeks. i.e. 19-10=9.Place 9 under the respective column.

Therefore, By Subtracting 10 weeks 2 days from 19 weeks 4 days we get 9 weeks 2days.

(iv)

1. First, Subtract months. i.e. 7 – 3=4. Place 4 under the respective column.

2. Then subtract Years. i.e. 17-5=12.Place 12 under the respective column.

Therefore, By Subtracting 5 years 3 months from 17years 7 months we get 12 years 4 months.

**IV. **Sita Started playing carroms at 4’0 clock. The game is finished at 5’0 clock. How long the duration is?

**Solution:**

Sita started playing caroms=4’0 clock

The game is finished at=5’0 clock

The duration is=5-4=1 hour

Therefore, the duration is 1 hour.

**V. **Anitha and Vanitha decided to meet at the temple. They arrived at the temple 20 minutes before the temple opened. The temple is opened at 6.30 AM. They spend 20 minutes in the temple. At what time did they arrive at the temple?

**Solution:**

Given,

The temple is opened at=6.30 AM

They arrived at the temple minutes before the temple opened= 20 minutes

They arrive at the temple=6.30 – 20=6.10

Therefore, they arrived at 6.10 A.M.

**VI. **My Mother spends 1 hour 20 minutes time in gardening in the morning and 1 hour 15 minutes in the evening. How much time does he spend time in gardening every day?

**Solution:**

Mother spends time gardening in morning=1 hour 20 minutes

Mother spends time gardening in evening=1 hour 15 minutes

Time spent by the mother in gardening every day= 1 hour 20 minutes + 1 hour 15 minutes

= 2 hours 35 minutes.

Therefore, Time spent by the mother in gardening every day is 2 hours 35 minutes.

**VII. **A school bus stops for 120 seconds at every stop. For how many minutes does it stop?

**Solution:**

Given,

A school bus stops at every stop=120 seconds

Divide the seconds by 60 to get the total minutes.i.e. 120/60=2 minutes.

Therefore, the school bus stops for 2 minutes at every stop.

**VIII. **Srinu spends 2 hours every day for preparing the exams. How many minutes does she spend there?

**Solution:**

Given,

Srinu spends every day for preparing the exams=2 hours

we know that 1 hour=60 minute.

So 2 hours=2 × 60=120 minutes.

Therefore, Srinu spends 120 minutes every day.

**IX. **Sanjana took 30 minutes to bake the cake and 20 minutes to make the sweets. She started to bake the cake at 10 A.M. At what time did she finish preparing the sweets?

**Solution:**

Given,

Sanjana started to bake the cake at =10 A.M

Time taken by Sanjana to bake the cake=30 minutes

So Sanjana baked the cake=10.30 AM

Sanjana took time to make the sweets=20 minutes

Sanjana finished preparing the sweets=10.50 AM

Therefore, Sanjana prepared the sweets at 10.50 AM.

**X. **The meeting was scheduled for 4:00 PM in the evening. It was delayed 25 minutes. What time was the meeting scheduled?

**Solution:**

Given,

The meeting was scheduled for=4:00 PM

The meeting was delayed=25 minutes

The meeting was scheduled for=4:00 + 25 min = 4:25 PM.

Therefore, the meeting was scheduled for 4:25 PM.